Μωβ μέδουσες (τσούχτρες) έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ακτές και της Κρήτης με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν περιστατικά τσιμπημάτων σε λουόμενους.
Ωστόσο, σε επικοινωνία των “Χανιώτικων νέων” με Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και με το Ιατρείο Γαύδου, αναφέρθηκε ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μετάβασης πολιτών για τσιμπήματα από μωβ μέδουσες.
Στο μεταξύ, σε σχετική ερώτησή μας, η θαλάσσιος βιολόγος, κύρια ερευνήτρια στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Γιολάντα Κουλούρη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μέδουσες διαφόρων ειδών (που μπορεί να είναι επικίνδυνα ή ακίνδυνα είδη για τον άνθρωπο) μπορεί να υπάρχουν παντού σε μια θαλάσσια περιοχή και η παρουσία τους και επομένως και οι συγκεντρώσεις τους να είναι φυσιολογικές. Εκεί που αρχίζει το πρόβλημα είναι όταν έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις τέτοιων οργανισμών που μπορεί να είναι επικίνδυνες ή έστω αντιαισθητικές».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «υπό αυτή την έννοια, δεν έχουν εντοπιστεί, ακόμα τουλάχιστον, μεγάλοι πληθυσμοί και σε μεγάλη έκταση μωβ μεδουσών στην Κρήτη. Πρόβλημα μεγάλων συγκεντρώσεων και εκτεταμένης εμφάνισής τους φαίνεται να υπάρχει σε θαλάσσιες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας».
Πάντως, σημείωσε ότι «όταν συναντάμε γενικότερα μέδουσες σε μια θαλάσσια περιοχή καλό είναι να αποφεύγουμε την άμεση επαφή μαζί τους εφόσον δε γνωρίζουμε αν το είδος είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο και επομένως αποφεύγουμε το κολύμπι σε αυτές τις περιοχές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να αλλάξει η διεύθυνση του ανέμου, αφού λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ακτών».