Tην εκδικητική και τιμωρητική αποπομπή του από την Υπηρεσία Πρασίνου την οποία υπηρέτησε για 32 συνεχή χρόνια, από τη δημοτική αρχή Χανίων καταγγέλλει -ο μέχρι τον Απρίλη του 2020 προϊστάμενός της- Στράτος Πουμπλάκης.
Αυταρχική συμπεριφορά σε βάρος του και παντελή έλλειψη ευαισθησίας για θέματα πρασίνου είναι ανάμεσα στα οποία προσάπτει στη δημοτική αρχή, ενώ θέτει και ένα ζήτημα που έχει επισημάνει και άλλες φορές μέσα από τα “Χ.Ν.”: Την διαρκή απαξίωση της Υπηρεσίας Πρασίνου σε έργα που έχουν πράσινο (πεζοδρομήσεις, πάρκα κα.).
Ο κ. Πουμπλάκης υπηρέτησε στο Πράσινο του Δήμου από τον Ιούλιο του 1988 μέχρι τις 23 Απρίλη του 2020 όταν και με απόφαση του δημάρχου Χανίων μετακινήθηκε στο Τμήμα Εμπορικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Ενώ έχω σπουδάσει τεχνολόγος γεωπόνος και εργαζόμουν για 32 χρόνια στην Υπηρεσία πρασίνου με έστειλαν σε μια υπηρεσία που βγάζει άδειες καταστημάτων! Καμία σχέση με το αντικείμενο μου και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για εργαζόμενο σε αυτήν την υπηρεσία. Ήταν μια πράξη εκδικητική και τιμωρητική απέναντί μου» αναφέρει ο κ. Πουμπλάκης.
Γιατί όμως τον απέπεμψαν από την Υπηρεσία; «Γιατί πάντα, με όλες τις δημοτικές αρχές και με την τελευταία με ενδιέφερε η προάσπιση του δημόσιου χώρου και η ενίσχυση του πρασίνου. Οι αρχές μου αυτές δεν συμβαδίζουν με τα όσα πράττει η νέα δημοτική αρχή» απαντάει. Και ειδικότερα αναφέρεται σε τέσσερα ζητήματα που η θέση του δεν ευθυγραμμίσθηκε με τις επιταγές της δημοτικής αρχής:
• ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΧΑΤΖ. ΓΙΑΝΝΑΡΗ, ΣΚΑΛΙΔΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ: « Σε συνάντηση με την Τεχνική Υπηρεσία για να εκπονήσει το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου την μελέτη πρασίνου και της άρδευσης για την ανάπλαση μας ενημέρωσε η τεχνική υπηρεσία ότι προτείνει να μπουν από 30 έως 35 δέντρα. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συνάδελφοι της Υπηρεσίας Πρασίνου προτείναμε βλέποντας τα σχέδια να φυτευτούν 70-75 δέντρα στις Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη και και άλλα 10 στην Πειραιώς. Ο δήμαρχος προσωπικά πίεζε την υπηρεσία μας να δεχθεί τα 30-35 δέντρα και την κατάργηση της νησίδας στην Πειραιώς κάτι που εμείς ως υπηρεσία δεν είχαμε συμφωνήσει ποτέ γιατί όταν καταργείς μια νησίδα πρασίνου πρέπει να βρεις ανάλογο χώρο να το εξισορροπήσεις. Η δημοτική αρχή πρόκρινε τη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας που για ένα έργο πρασίνου είχε τη νοοτροπία του τσιμέντου, δεν πέρασε τη μελέτη από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και η απάντηση του δημάρχου στην απορία μου για τις πρακτικές αυτές ήταν “δεν με ενδιαφέρει η άποψη σου, πείτε μου μόνο το είδος δέντρων που θα μπουν”. Από τις 8 Φεβρουαρίου έως 7 Απριλίου απουσίαζα από την υπηρεσία μου μετά από εγχείρηση που είχα υποβληθεί. Στις 22 Απριλίου σε αυτοψία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων στο έργο διαπίστωσαν ότι όντως μπορούσαν να φυτευτούν περισσότερα δέντρα όπως προτείναμε και εμείς. Στις 23 Απριλίου επικοινωνεί μαζί μου ο δήμαρχος και μου ζήτησε να στείλω έγγραφο στην Περιφέρεια ότι δεν μπορούν να μπουν άλλα δέντρα! Του απάντησα ότι δεν είναι αυτή η άποψη της Υπηρεσίας μας και ούτε της Περιφέρειας μετά την αυτοψία που έκαναν. Με ενημέρωσε ότι θα με καλέσει σε απολογία και του απάντησα να πράξει όπως νομίζει. Την επόμενη ημέρα 24.04.2020 βρήκα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μου την μετακίνηση μου στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων, υπηρεσία τελείως άσχετη με την ειδικότητα μου (Γεωτεχνικός ΤΕ). Η απόφαση είχε αναρτηθεί στην Διαύγεια αμέσως μετά την συζήτησή μας. Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, η μετακίνησή μου έγινε εκδικητικά επειδή εξυπηρετούσα τον σκοπό της υπηρεσίας, στην οποία υπηρετούσα, και όχι την αιρετή διοίκηση του Δήμου Χανίων. Και στο παρελθόν είχα διαφωνήσει και με άλλους δημάρχους για υπηρεσιακούς λόγους – π.χ. για την κατάργηση του πάρκου στην πλατεία Δικαστηρίων – αλλά κανένας δεν είχε προχωρήσει στην αντικατάσταση μου ή να με στείλει σε άλλη υπηρεσία άσχετη με το αντικείμενο μου!».
• ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΥΔΑΣ: «Η νέα δημοτική αρχή δυσανασχέτησε με το γεγονός ότι ζήτησα εγγράφως να οριστεί επιβλέπων γεωτεχνικός στην ανάπλαση της πλατείας Σούδας, από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου, μετά την αυθαίρετη κοπή των δέντρων της.
Είχα ζητήσει εγγράφως άμεση ενημέρωση από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σούδας -που δεν απάντησε ποτέ!- γιατί τον Οκτώβρη του 2019 ενώ είχαμε δώσει άδεια να κοπούν 4 δέντρα, κόπηκαν κόπηκαν αυθαίρετα και χωρίς τη συναίνεση μας συνολικά 26 δέντρα! Για την… εξαφάνιση αυτή μάλιστα μας είχαν προειδοποιήσει πριν γίνει με τηλεφωνική καταγγελία! Η δημοτική αρχή προτίμησε να κάνει μήνυση κατά αγνώστων και να μην ζητήσει υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης των γειτονικών καταστημάτων και να εντοπίσει τον πραγματικό ένοχο της πράξης αυτής!»
• ΠΑΡΚΟ ΓΙΑΜΠΟΥΔΑΚΗ: «Από το Δεκέμβρη του 2019 η νέα δημοτική αρχή όπως και η προηγούμενη ζητούσε εγγράφως από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου να παραλάβουμε το έργο ανάπλασης του πάρκου. Εμείς αρνηθήκαμε γιατί το έργο δεν είχε γίνει όπως έπρεπε.
Α) δεν είχαν τοποθετηθεί τα προβλεπόμενα δέντρα, αλλά άλλα που δεν ενδείκνυνται για την περιοχή, το μικροκλίμα των πάρκων αυτών και της μελλοντικής ανάπτυξής τους,
Β) δεν φυτεύτηκε ο προβλεπόμενος αριθμός δέντρων, αλλά πολύ λιγότερα,
Γ) δεν είχε μπει το σωστό χώμα, ήτοι τοποθετήθηκε λιγότερο αφού παραλείφθηκε να απομακρυνθούν τα μπάζα.
Δυστυχώς η νέα διοικητική αρχή υιοθέτησε τις απόψεις της τεχνικής υπηρεσίας περί ολοκλήρωσης του έργου και δεν έδωσε βάση στις απόψεις της υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Πρασίνου περί πλημμελούς εκτέλεσης, ούτε διερεύνησε την υπόθεση περαιτέρω. Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την τεχνική υπηρεσία κ. Ξανθουδάκης με αντιμετώπισαν επιθετικά και ζήτησαν να παραλάβουμε το συγκεκριμένο έργο. Εγώ τους επιβεβαίωσα ότι η υπηρεσία μας αρνείται να παραλάβει το πάρκο της Γιαμπουδάκη όπως και το πάρκο στη Κάτω Σούδα καθώς οι εργολάβοι εφάρμοσαν πλημμελώς τη μελέτη και πρέπει να τους ζητηθεί να κάνουν τις εργασίες που προβλέπονται. Αυτό το είχα επισημάνει και με δήλωση μου στα “Χ.Ν.” όταν μου ζητήθηκε για το θέμα στις αρχές του 2019 κάτι που είχε ενοχλήσει τον αντιδήμαρχο. Η δημοτική αρχή δεν έλαβε υπόψιν τις παρατηρήσεις που είχα κάνει και έκανε παραλαβή του πάρκου τον Ιούνιο του 2020.»
• ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ: Ο κ. Πουμπλάκης όμως βάζει και ένα άλλο ζήτημα που φανερώνει ότι το “πράσινο” αντιμετωπίζεται απλά ως ένα τμήμα των τεχνικών έργων και που σε πολλές περιπτώσεις υποβαθμίζεται και περιθωριοποιείται: Στις μελέτες που κάνει η Τεχνική Υπηρεσία, συμμετέχουμε στην σύνταξη κάποιων ως προς το πράσινο και την άρδευση αλλά σχεδόν ποτέ στην επίβλεψη του έργου πράγμα που είναι παράλογο και οδηγεί σε αποτελέσματα που δεν συνάδουν στα επιθυμητά αποτελέσματα για την ποιοτική ανάπτυξη του πρασίνου της πόλης των Χανίων. Έτσι, βλέπουμε τα πάρκα που κατασκευάστηκαν από εργολάβους να παραλαμβάνονται από την Τεχνική Υπηρεσία σε άθλια κατάσταση και μετά από κάποιους μήνες ελλιπούς συντήρησης από τους εργολάβους, να μας καλούν να συνεχίσουμε την συντήρηση τους. Βλέπουμε να μην λειτουργούν τα αρδευτικά συστήματα, να έχουν μπει άλλα δέντρα από τα προβλεπόμενα, που δημιουργεί μελλοντικά πρόβλημα αφού δεν είναι τα κατάλληλα, να έχουν φυτευτεί λιγότερα δέντρα κλπ (έχουν προαναφερθεί). Όταν διαμαρτυρόμαστε ως υπηρεσία μας απαντούν ότι είναι μικρός ο προϋπολογισμός για το πράσινο και δεν χρειάζεται γεωπόνος για επίβλεψη. Σε κάποιες αναπλάσεις μάλιστα δεν μας ζητούσαν καθόλου την άποψη όπως πχ. Στο έργο της Χαριλάου Τρικούπη. Άλλη μια απόδειξη της υποβάθμιση του τμήματος πρασίνου από τη δημοτική αρχή είναι ότι έδωσε από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2020 σε ιδιώτη τη φυτοτεχνική μελέτη περιοχής ανοικτού εμπορίου του Δήμου Χανίων στην πλατεία 1866.»
Για την αποπομπή του από την υπηρεσία πρασίνου ο κ. Πουμπλάκης προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που την απέρριψε για τυπικούς λόγους και έχει καταθέσει νέα προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 και στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. «Δεν έχω καμία πίκρα γιατί υπηρέτησα με ευσυνειδησία το δημόσιο συμφέρον και ο στόχος μου ήταν πάντα η ενίσχυση του πρασίνου στο Δήμο Χανίων. Ωστόσο ο τρόπος αντιμετώπισης μου ήταν υποτιμητικός και εκδικητικός» καταλήγει ο πρώην προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου.
Τι απαντάει η δημοτική αρχή
«Δεν ήταν εκδικητική, ούτε τιμωρητική η μετακίνηση του κ. Πουμπλάκη σε άλλη υπηρεσία. Δεν λειτουργούμε έτσι και αυτό μπορούν να σας το βεβαιώσουν οι υπάλληλοι του Δήμου» απάντησε στα “Χ.Ν.” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Μ. Τσουπάκης. Ερωτηθείς για τους λόγους που ένας τεχνολόγος γεωπόνος μετατέθηκε σε υπηρεσία που ασχολείται με την έκδοση αδειών και με αντικείμενο εκτός της ειδικότητας τους, ο κ. Τσουπάκης απάντησε πως στη συγκεκριμένη υπηρεσία υπάρχουν επίσης άλλοι τρεις γεωπόνοι. «Ο κ. Πουμπλάκης είναι γνώστης της δουλειάς, έχει υπηρετήσει χρόνια στο Δήμο, είχε τις ιδιοτροπίες όπως έχει ο καθένας μας και εγώ φυσικά. Δεν έφυγε εκδικητικά από τη θέση του, δεν είναι πρόθεση μας να εκδικούμαστε τον οποιονδήποτε» τόνισε.
Πάντως ο κ. Τσουπάκης παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα στη σχέση της τεχνικής υπηρεσίας με την υπηρεσία πρασίνου. «Ναι υπάρχει θέμα αλλά το έχουμε αλλάξει, υπήρχε μια δυσλειτουργία ανάμεσα στην τεχνική υπηρεσία και στο πράσινο. Παλαιότερα το πράσινο υπαγόταν στην τεχνική υπηρεσία, στη συνέχεια πήγε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Σε πολλά έργα υπήρχε επίβλεψη από την υπηρεσία πρασίνου αλλά δεν υπόγραφε για την παραλαβή τους. Πάντα ζητούνταν η γνώμη του πρασίνου πολλές φορές όμως όταν διαφωνούσε δεν υπέγραφε για την παραλαβή του και το έργο δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί. Εμείς αυτό το αλλάξαμε πχ. Για το έργο ανάπλασης της Χατζ. Γιάνναρη , την πλήρη ευθύνη θα την έχει η υπηρεσία πρασίνου για το τι δέντρα θα μπουν και θα έχει και την επίβλεψη.»
Αναφορικά με την πλατεία της Σούδας και την κοπή 22 δέντρων χωρίς άδεια, ο κ. Τσουπάκης σημειώνει πως η αστυνομία ερευνά την καταγγελία, ο ίδιος κατέθεσε ό,τι γνώριζε και ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Για το πάρκο της Γιαμπουδάκη τόνισε πως υπήρξε και εκεί μια διαφωνία μεταξύ τεχνικής υπηρεσίας και υπηρεσίας πρασίνου. «Επειδή μετά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2019 έπεσαν πολλά δέντρα στο συγκεκριμένο πάρκο η τεχνική υπηρεσία θεωρεί ότι αιτία ήταν οι καιρικές συνθήκες και η υπηρεσία πρασίνου ότι δεν έγινε καλή δουλειά από τον εργολάβο» καταλήγει.
Τα επιχειρήματα του κυρίου Αντιδημάρχου για την καρατόμηση του κυρίου Πουμπλάκη, κατά την γνώμη μου,δεν στέκουν.
Αλίμονο επίσης αν το πράσινο το αναλάβουν εργολάβοι.
Τι θα γίνει στον κήπο, στο ειρήνης και φιλίας,στο Μαρκόπουλο αύριο;
Συμπαρίσταμαι στον Στρατό Πουμπλάκη!