Ένα νησί στον χορό των Ρίχτερ και µια τοπική οικονοµία που κρέµεται από µια κλωστή. Η Σαντορίνη, ζει τις τελευταίες ηµέρες µε τον φόβο µιας φυσικής καταστροφής και µιας… οικονοµικής συντέλειας, καθώς η διεθνής (υπερ)προβολή της σεισµικότητας στην περιοχή, γεννά ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις τουριστικές κρατήσεις.
Το µεγάλο δίδαγµα των ηµερών είναι ότι η τουριστική ανάπτυξη είναι ευάλωτη απέναντι στο απρόβλεπτο, ακόµα και σε περιοχές που θεωρούνται κορυφαίοι παγκόσµιοι προορισµοί.
Τα πράγµατα γίνονται χειρότερα όταν µια τοπική οικονοµία εξαρτάται από ένα µονοδιάστατο οικονοµικό µοντέλο, βασισµένο αποκλειστικά στον τουρισµό.
Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει πολύ προσεκτικά η Κρήτη και ειδικά τα Χανιά, ως τοπικές οικονοµίες µε τεράστια εξάρτηση από τον τουρισµό.
Σεισµοί, ακραία καιρικά φαινόµενα, πυρκαγιές, κρίσεις πόρων όπως η λειψυδρία, δεκάδες τα σενάρια που µπορούν να καταστήσουν την τοπική µας οικονοµία σε “οµηρεία”.
Προφανώς και δεν µπορούµε να τα βάλουµε µε τη φύση ή µε το απρόβλεπτο γενικότερα, όµως η Σαντορίνη µάς διδάσκει ότι η ανθεκτικότητα δεν µπορεί να λογίζεται ως πολυτέλεια, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιµη ανάπτυξη.
Στα Χανιά λοιπόν, και στην υπόλοιπη Κρήτη, η ανάπτυξη δεν µπορεί να βασίζεται µόνο στις ροές τουριστών και σε µεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις. Πρέπει πρώτα και κύρια να βασίζεται σε υποδοµές ικανές να αντέξουν κρίσεις, στη διατήρηση ενός ισχυρού πρωτογενούς τοµέα, στην προστασία του περιβάλλοντος και σε ένα πολυδιάστατο οικονοµικό µοντέλο που δεν καταρρέει µε την πρώτη… αναποδιά.
Στη Σαντορίνη κοιµήθηκαν ένα βράδυ µε τη βεβαιότητα της 100% πληρότητας του επερχόµενου καλοκαιριού. Τους ξηµέρωσε όµως η απόλυτη αβεβαιότητα, ο εφιάλτης της οικονοµικής καταστροφής.