Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα drones του µέλλοντος στο επίκεντρο συνεδρίου στα Χανιά

» Και οι εφαρµογές τους σε Γεωργία και Βιοµηχανία

 

Ιπτάµενες κατασκευές που προσοµοιάζουν στις κινήσεις, στον τρόπο πετάγµατος και προσγείωσης µε τα πουλιά για χρήση τους στην αγροτική παραγωγή και στη βιοµηχανία, µελετούν οι επιστήµονες που συµµετέχουν στο συνέδριο “ICUAS 2024” που για πρώτη φορά πραγµατοποιείται στα Χανιά και επικεντρώνεται στα µη επανδρωµένα αεροπορικά συστήµατα.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήµερα στο “Μίκης Θεοδωράκης” στο παλιό λιµάνι µε τη συµµετοχή επιστηµόνων από όλον τον κόσµο που παρουσιάζουν πρωτότυπες εργασίες πάνω στην κατασκευή, το λογισµικό, την αυτόνοµη πλοήγηση ιπτάµενων κατασκευών όπως τα drones.
Ανάµεσα τους και καθηγητής ροµποτικής, στο Οµοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη της Ελβετίας κ. Dario Floreano που θεωρείται εκ των κορυφαίων σε όλο τον κόσµο.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Floreano αφού επισήµανε πως επιθυµεί οι κατασκευές του να αξιοποιούνται για την παραγωγή και όχι για στρατιωτικές εφαρµογές µε τη χρήση τεχνητής νοηµοσύνης και ροµποτικής στάθηκε σε ορισµένα από τα project που εργάζεται.

 

Ο δηµοφιλής ηθοποιός µιλά για την απόφασή του να συµµετέχει
στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

 

Ειδικότερα:
• «∆ουλεύουµε σε drone ειδικά για την αγροτική παραγωγή, που κάνουν µεγάλες αποστάσεις και έτσι ελέγχουµε τις καλλιέργειες. Επειδή είναι δύσκολο να τα προσγειώσεις τα drone αυτά αν δεν είσαι καλός πιλότος εργαζόµαστε πάνω σε εφαρµογές ώστε τα drone να προσοµοιάζουν τις προσγειώσεις πουλιών.»

• Ένα δεύτερο project αφορά τα drone και τη χρήση τους µπροστά σε σταθερά αντικείµενα και µεγάλες επιφάνειες. «Ξέρουµε πως πολλά drone καταστρέφονται από συγκρούσεις έτσι δουλεύουµε µε υλικά ώστε τα νέα µας ιπτάµενα αντικείµενα να µπορούν να “µαζεύονται” λίγο πριν την σύγκρουση ώστε να προστατεύονται οι αισθητήρες, το σύστηµα προώθησης και άλλοι ευαίσθητοι µηχανισµοί και να αποφεύγουµε την σκληρή σύγκρουση που θα τα καταστρεψει. Τα drone αυτά θα είναι φτιαγµένα από τέτοια υλικά (ανθρακονήµατα) έτσι ώστε να “µαζεύονται” και να επανασυστήνονται»

• «Αναπτύσσουµε drone που να µπορούν να χρησιµοποιούνται από µεγάλες βιοµηχανίες από εταιρείες µε δεξαµενόπλοια καυσίµων ακόµα και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Τα drone αυτά θα µπορούν να µεταφέρουν εικόνες σε πραγµατικό χρόνο από πχ. τις καµινάδες και άλλες εγκαταστάσεις που είναι δύσκολο να φτάσει ένας άνθρωπος».
Ο πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Τσουρβελούδης υπογράµµισε πως το συγκεκριµένο συνέδριο είναι το κορυφαίο στην τεχνολογία των µη επανδρωµένων σκαφών. «Έχουµε 4 παράλληλες ολοµέλειες µε πολύ σηµαντικούς οµιλητές, 25 συνεδρίες µε 5 οµιλίες για διάφορα αντικείµενα, 2 συνεδρίες για την καλύτερη εργασία του συνεδρίου, επίδειξη poster paper, είναι ίσως το µοναδικό συνέδριο στον κόσµο που γίνεται µε αυτό το αντικείµενο και είµαστε πολύ τυχεροί που φέτος το πραγµατοποιούµε στα Χανιά» κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα