Βαθιά ριζωµένα στη ζωή µας τα έµφυλα στερεότυπα κινούνται χρόνια τώρα στις ράγες του κοινωνικού συστήµατος, καθορίζουν και οριοθετούν την κοινωνική συµπεριφορά. Έµφυλα στερεότυπα τα οποία συχνά διαιωνίζουν δυσλειτουργικές συµπεριφορές σε ατοµικό και κοινωνικό επίπεδο επιχειρώντας να κουµαντάρουν ακόµα και τα συναισθήµατά µας και να καθορίσουν τη στάση µας απέναντι στη ζωή και το θάνατο.
Κυρίως σε βάρος των γυναικών, εξακολουθούν να ασκούν σηµαντική αρνητική επιρροή στην περίπτωση της ανάληψης από αυτές ηγετικών κοινωνικών ή και πολιτικών ρόλων.
Και είναι τόσο µεγάλη η επιρροή τους ακόµα και σήµερα στη νεοελληνική κοινωνία που η όποια µη αναµενόµενη µε βάση αυτά συµπεριφορά, δέχεται συχνά ανηλεή κοινωνικό έλεγχο και κριτική. Ειδικότερα αν αυτή η στάση ζωής διαταράσσει την καθεστηκυία τάξη και επιχειρεί να ξεσκεπάσει γεγονότα και καταστάσεις.
Ο λόγος για τις τραγικές µάνες των Αγγέλων των Τεµπών που έκαναν την υπέρβαση που τις θέλει να αυτοπεριορίζονται στο πένθος τους και σήκωσαν το κεφάλι τους ψηλά µέσα από την οδύνη και τη συµφορά, αναζητώντας φως και αλήθεια για τη δικαίωση των ψυχών των αδικοχαµένων παιδιών τους. Τι και αν έγιναν στόχος προσβλητικών αναφορών και προκλητικών αναρτήσεων στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενθαρρύνουν τις ρατσιστικές συµπεριφορές και την έµφυλη βία; Τι και αν διατυπώθηκαν σε βάρος τους σαρκαστικά και ειρωνικά σχόλια ή και σαφώς σεξιστικά από ανώνυµους και επώνυµους, από δήθεν έντιµους πολίτες και πολιτικούς;
Σχόλια για την εµφάνιση, το ύφος τους, την κάθε κίνηση τους, σχόλια για τις ενδυµατολογικές τους επιλογές, αξιακά σχόλια που αποτυπώνουν τα ιδεολογικά πιστεύω αυτών που υπηρετούν την έµφυλη βία σε µια προσπάθειά τους ενδεχοµένως να τις κάνουν να σιωπήσουν.
«Κανένας δεν δικαιούται να προσβάλλει µια χαροκαµένη µάνα, την κάθε µάνα, τον κάθε πατέρα, που θέλει να µάθει, τι συνέβη εκείνο το βράδυ στα Τέµπη, και να αποδοθεί η ∆ικαιοσύνη για τον άδικο θάνατο του παιδιού του ή του συγγενούς ή του φίλου ή του συµφοιτητή του» θα απαντήσει ανάµεσα στα άλλα σε όλους αυτούς ο Οικουµενικός µας Πατριάρχης Βαρθολοµαίος, µε αφορµή σχετική απρεπή ανάρτηση του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου.
Και τις θαυµάζουµε αυτές τις γυναίκες που φοβίζουν τους ενόχους µε την απεριόριστη δύναµη του γονεϊκού τους ρόλου και την επιµονή τους να βρουν την αλήθεια. Αυτές τις ηρωίδες µάνες που αποδόµησαν µε τη δυναµική παρουσία τους το σαθρό κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο που συντηρεί και επιστρατεύει κατά περίπτωση τα στερεότυπα που το βολεύουν. Αυτές τις γυναίκες που µε τη δύναµη της ψυχής τους µετέτρεψαν το πένθος των αδικοχαµένων παιδιών τους σε υπόθεση όλων µας και ξεσήκωσαν την εδώ και χρόνια αποχαυνωµένη κοινωνία µας διεκδικώντας για λογαριασµό µας πανανθρώπινες αξίες.
Και τούτο γιατί δεν ζητούν µόνο την τιµωρία των ενόχων, αλλά και µια νέα αρχή σε ένα κρατικό σύστηµα που σέβεται την ανθρώπινη ζωή, που προστατεύει τους πολίτες, υπηρετεί τη δικαιοσύνη και λογοδοτεί για τις πράξεις του.
*Η Μαρία Μαράκη είναι φιλόλογος,
πρώην λυκειάρχης