■ Εκπαιδευτικό Ταξίδι: Συνεργασία, Πολιτισµός και Φιλία
Το ταξίδι µας στη Λισαβόνα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράµµατος eTwinning µε τίτλο «EU VALUES» υπήρξε µια αξέχαστη και καθοριστική εµπειρία, που ανέδειξε τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και της διεθνούς συνεργασίας. ∆έκα µαθητές των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου, συνοδευόµενοι από τους καθηγητές κ. Κουρή Βλάση και κ. ∆ανδουλάκη ∆ηµήτρη, είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν µε σχολεία από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Πολωνία. Συγκεκριµένα, συµµετείχαν στο πρόγραµµα µαζί µε µαθητές από το 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το Agrupamento de Escolas D. Filipa de Lencastre της Λισαβόνας και το Liceum Salezjanskie από το Βρότσλαβ της Πολωνίας.
Ο κοινός στόχος ήταν η εξερεύνηση και η βαθύτερη κατανόηση των κοινών αξιών που ενώνουν τα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις 30 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2025, οι µαθητές µας ενσωµατώθηκαν σε ένα πλούσιο πρόγραµµα δραστηριοτήτων, ανταλλαγών και επισκέψεων που τους προσέφεραν µοναδικές ευκαιρίες να ενδυναµώσουν τις σχέσεις τους, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκοµίσουν πολύτιµα διδάγµατα για την Ευρώπη του µέλλοντος.
Πιο αναλυτικά:
Ηµέρα 1η: Εξερεύνηση και Πολιτιστική Ανταλλαγή
Η πρώτη ηµέρα της αποστολής µας στη Λισαβόνα ξεκίνησε µε µια θερµή υποδοχή από τους οικοδεσπότες Πορτογάλους. Η ατµόσφαιρα ήταν γεµάτη ενθουσιασµό, µε µαθητές από τρεις διαφορετικές χώρες να µοιράζονται σκέψεις και εµπειρίες, γεφυρώνοντας πολιτισµούς και δηµιουργώντας φιλίες που θα διαρκέσουν.
Η µέρα συνεχίστηκε µε µια ιδιαίτερη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναδείκνυε τις εµπειρίες τριών διαφορετικών γενεών σχετικά µε την ένταξη και τις αλλαγές στην Ευρώπη. Αυτή η δραστηριότητα αποτέλεσε µια εξαιρετική ευκαιρία για τους µαθητές να κατανοήσουν τις ιστορικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να συζητήσουν για το κοινό ευρωπαϊκό µέλλον.
Το απόγευµα, η εξερεύνηση της Λισαβόνας µας οδήγησε στο Μπελέµ, µια από τις πιο ιστορικές και εντυπωσιακές περιοχές της πόλης. Επισκεφτήκαµε το Μουσείο Αρχιτεκτονικής Σύγχρονης Τέχνης, όπου οι µαθητές ανακάλυψαν τη σύνδεση της τέχνης µε την κοινωνία, ενώ το Μοναστήρι των Ιερωνυµιτών, µε τη µοναδική του αρχιτεκτονική, µας ταξίδεψε πίσω στον χρόνο και στην πολιτιστική κληρονοµιά της Πορτογαλίας.
Η πρώτη µέρα της αποστολής µας ολοκληρώθηκε µε έναν υπέροχο δείπνο, που οργανώθηκε από τις οικογένειες των Πορτογάλων µαθητών. Οι µαθητές µας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακές γεύσεις, να συνοµιλήσουν µε τους νέους τους φίλους και να ανταλλάξουν εντυπώσεις από την πρώτη τους µέρα στη Λισαβόνα.
Ηµέρα 2η: Εκδροµή στο Σετούµπαλ και Πολιτιστικές ∆ραστηριότητες
Η δεύτερη µέρα του προγράµµατος µας οδήγησε στην παραθαλάσσια πόλη Σετούµπαλ, όπου απολαύσαµε µια όµορφη ξενάγηση στα αξιοθέατα και περπατήσαµε στην παλιά πόλη. Επισκεφθήκαµε την Αγορά Λιβραµέντο, γεµάτη τοπικές γεύσεις και αρώµατα που χαρακτήριζαν την περιοχή. Η µέρα συνεχίστηκε µε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι µαθητές συµµετείχαν σε συζητήσεις και δράσεις που τους βοήθησαν να κατανοήσουν τις βασικές αξίες της Ένωσης. Η µέρα έκλεισε µε χαλάρωση στην διάσηµη παραλία Praia de Albarquel, όπου οι µαθητές απολάµβαναν τον ήλιο και συµµετείχαν σε παιχνίδια στην άµµο, δηµιουργώντας ακόµα πιο δυνατές συνδέσεις µεταξύ τους.
Ηµέρα 3η: Εξερεύνηση της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ευρώπης
Η τρίτη µέρα ήταν αφιερωµένη στην πολιτιστική κληρονοµιά της Ευρώπης, µε ένα µοναδικό workshop που εστίασε στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την άυλη κληρονοµιά τους. Οι µαθητές εξερεύνησαν παραδόσεις, τέχνες και έθιµα από όλη την Ευρώπη, κατανοώντας τη µοναδικότητα κάθε χώρας και τη σηµασία της πολιτιστικής ποικιλοµορφίας. Μετά το workshop, όλοι απόλαυσαν ένα γεύµα στο σχολείο, ενώ το απόγευµα τους δόθηκε χρόνος για να χαλαρώσουν και να εξερευνήσουν τη Λισαβόνα µε τον τρόπο που επιθυµούσαν.
Ηµέρα 4η: ∆ιαδραστική Μάθηση και Εξερεύνηση στην Ιστορική Λισαβόνα
Η τέταρτη µέρα του προγράµµατος ξεκίνησε µε δηµιουργικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο συνεργαζόµενο σχολείο, όπου οι µαθητές εργάστηκαν σε ζευγάρια για να µελετήσουν τη συµβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη των κρατών-µελών της. Το workshop αυτό προήγαγε την έρευνα, την παρουσίαση και τη συνεργασία. Η εκπαιδευτική εµπειρία συνεχίστηκε το απόγευµα εκτός σχολικής αίθουσας, µε ένα «paper chase» παιχνίδι – ένα παιχνίδι εξερεύνησης µε αποστολές στο ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας. Οι µαθητές έπρεπε να εντοπίσουν σηµεία ιστορικής και πολιτιστικής σηµασίας, να συλλέξουν πληροφορίες, να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές µε την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. Επισκέφθηκαν το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, τη συνοικία Αλφάµα και τα γραφικά δροµάκια της πόλης, ενισχύοντας τις γνώσεις τους για την ιστορία και τον πολιτισµό της.
Ηµέρα 5η: Συµπεράσµατα και Συναισθηµατικός Αποχαιρετισµός
Η πέµπτη και τελευταία ηµέρα του προγράµµατός µας ξεκίνησε µε δηµιουργικές δράσεις στο πορτογαλικό σχολείο. Το θέµα του workshop επικεντρώθηκε σε ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και ουσιαστικό ζήτηµα: πως µπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει την καθηµερινότητά µας, µέσα από την καλλιέργεια µιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Οι µαθητές συµµετείχαν µε ενθουσιασµό, συνεργάστηκαν σε οµάδες, αντάλλαξαν απόψεις και προβληµατισµούς, και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα και ώριµα συµπεράσµατα. Στη συνέχεια, πραγµατοποιήθηκαν αγώνες επιχειρηµατολογίας, όπου οι οµάδες ανέδειξαν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά της ευρωπαϊκής προοπτικής, µέσα από έναν γόνιµο και πολιτισµένο διάλογο. Το µεσηµέρι απολαύσαµε όλοι µαζί ένα γεύµα στον φιλόξενο χώρο του σχολείου. Λίγο νωρίτερα, είχε προηγηθεί µια ιδιαίτερη στιγµή: η απονοµή των πιστοποιητικών συµµετοχής από τη διεύθυνση του σχολείου, µέσα σε µια ατµόσφαιρα συγκίνησης και υπερηφάνειας.
Το πρόγραµµα αυτό δεν ήταν απλώς ένα εκπαιδευτικό ταξίδι – ήταν µια µοναδική εµπειρία ζωής που άφησε ανεξίτηλα σηµάδια στις καρδιές όλων µας. Από τις πρώτες στιγµές της άφιξής µας στη Λισαβόνα µέχρι τον αποχαιρετισµό στο αεροδρόµιο, κάθε µέρα µας έφερε πιο κοντά στην ουσία της Ευρώπης: τη συνεργασία, τη φιλία και την αλληλεγγύη που ξεπερνούν τα σύνορα και τις διαφορές. Κάθε δραστηριότητα, κάθε συζήτηση, κάθε παιχνίδι ήταν µια γέφυρα που ένωνε πολιτισµούς, ιστορίες και όνειρα. Η συγκίνηση στην τελευταία ηµέρα του ταξιδιού, όταν οι µαθητές αντάλλαξαν λόγια γεµάτα ειλικρίνεια και υποσχέσεις για µελλοντικές συναντήσεις, ήταν το επιστέγασµα µιας αξέχαστης περιπέτειας. Οι αγκαλιές, τα χαµόγελα και τα δάκρυα δεν ήταν απλώς ένδειξη αποχαιρετισµού, αλλά µιας αληθινής, ανιδιοτελούς φιλίας που ανθίζει µε κάθε επικοινωνία, µε κάθε συνάντηση. Και αυτές οι φιλίες, αυτές οι συνδέσεις, είναι οι αληθινές κληρονοµιές που θα κρατήσουµε για πάντα στην καρδιά µας.