Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Τα εκθέματα και η… xημεία τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Μια ιδιαίτερη ξενάγηση στο Aρχαιολογικό Mουσείο Χανίων… γιατί η χημεία είναι παντού, πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Συλλόγου Χημικών.


Ξεναγός η χημικός κα Ελένη Ατσαλάκη από το 2ο ΓΕΛ Χανίων που έδωσε πληροφορίες στους παριστάμενους σχετικά με τα εκθέματα και την…χημεία τους.
Χαρακτηριστικά η κ. Ατσαλάκης σημείωσε: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό , πόσα πολλά πράγματα που σχετίζονται με τη Χημεία θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς μέσα στο αρχαιολογικό μας μουσείο: Ο άνθρωπος κατασκεύασε αρχικά πήλινα έργα και τα διακόσμησε χρησιμοποιώντας τεχνικές που βασίζονται σε χημικές μεθόδους. Η εποχή του χαλκού προηγήθηκε της εποχής του σιδήρου γιατί ήταν ευκολότερη η μεταλλουργία του χαλκού καθώς ήταν αυτοφυές μέταλλο. Η διάβρωση είναι διαφορετική για κάθε μέταλλο, πράγμα που οφείλεται στις χημικές του ιδιότητες. π.χ. ο χρυσός βρίσκεται στις ανασκαφές σε άριστη κατάσταση, καθώς είναι χημικά αδρανής, δηλαδή δεν προσβάλλεται από άλλα στοιχεία. Αντίθετα π.χ. ο χαλκός δημιουργεί στρώμα προστατευτικής πατίνας, δηλαδή ανθρακικό χαλκό. Ο καλλωπισμός των αρχαίων Ελληνίδων γινόταν με καλλυντικά που έφεραν συχνά τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο και υδράργυρο. Το μάρμαρο σαν υλικό χρησιμοποιήθηκε λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του. Οι φθορές του, μπορούν να εξηγηθούν με τη Χημεία. Η παρασκευή γυαλιού με σύντηξη άμμου (πυριτίου) ανθρακικών αλάτων (τέφρας φυτών) και ασβέστη ήταν πολύ διαδεδομένη μετά τον 1ο π.χ. αιώνα.
Η συντήρηση των εκθεμάτων , γίνεται ανάλογα τη φύση του υλικού π.χ. τα πήλινα κομμάτια συμπληρώνονται με θειικό ασβέστιο (γύψο).»
Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό «μέσα από μια περιήγηση στο χώρο του μουσείου, μπορούμε να εξηγήσουμε πολλά πράγματα που οι μαθητές βλέπουν στα βιβλία της χημείας από τα Γυμνασιακά τους ήδη χρόνια. Ειδικά οι μαθητές Λυκείου έχουν αρκετές προαπαιτούμενες γνώσεις για να δώσουν εξηγήσεις και να κατανοήσουν τις αλλαγές των αντικειμένων στο χρόνο. Το μουσείο μας, είναι αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημών και σίγουρα όχι μόνο φιλολογικών μαθημάτων όπως έχουμε συνηθίσει.

Σκοπός της ξενάγησης ήταν να γίνει μια διάχυση της γνώσης και σε άλλους συναδέλφους Χημικούς, με τελικούς αποδέκτες τους μαθητές μας. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες προσέγγισης , πάντα μπορούμε να ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα. Η Χημεία είναι παντού, και στο μουσείο υπάρχει πολύ Χημεία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα