Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα Ελληνόπουλα της Iμβρου

Από την Ιμβρο στα Χανιά, βρέθηκαν οι μαθητές της Β΄ τάξης του ελληνικού λυκείου του νησιού! Εξι μαθητές συνοδευόμενοι από τον Χανιώτη καθηγητή τους Μάρκο Μαρκετάκη βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη στο πλαίσιο της εκδρομής τους.

Η Ιμβρος είναι νησί του Αιγαίου, το οποίο ανήκει στην Τουρκία και διοικητικά στην νομαρχία του Τσανάκαλε. Βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο, στην είσοδο του Ελλήσποντου. Εχει έκταση 279 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 8.644 κατοίκων (2014), εκ των οποίων περίπου 300 είναι Έλληνες
Η Ιμβρος είναι νησί του Αιγαίου, το οποίο ανήκει στην Τουρκία και διοικητικά στην νομαρχία του Τσανάκαλε. Βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο, στην είσοδο του Ελλήσποντου. Εχει έκταση 279 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 8.644 κατοίκων (2014), εκ των οποίων περίπου 300 είναι Έλληνες

Τα “Χ.Ν.” είχαν μια πολύ καλή ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους μαθητές Πέτρο Φράγγατζη, Βάσω Κατάκαλου, Φιλήμονα Χαραλαμπίδη, Τούλα Βάντσου, Παναγιώτη Κάππα, Αλέξανδρο Κασσαβέτη, για την καθημερινότητα τους στο νησί του βόρειου Αιγαίου, τη συμβίωση με τους Τούρκους αλλά και την επιλογή της Κρήτης για τις διακοπές τους.
Στο Ελληνικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ίμβρου που επαναλειτούργησε το 2015 χάρις στις προσπάθειες του “Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου” φοιτούν 13 και 17 μαθητές αντίστοιχα, ενώ στο μέλλον ο αριθμός θα αυξηθεί αφού υπάρχουν αρκετά παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο.
Η Βάσω, η Τούλα, ο Αλέξανδρος έχουν γονείς με καταγωγή από την Ίμβρο, ενώ ο Πέτρος, ο Φιλήμονας, ο Παναγιώτης είναι παιδιά καθηγητών που έχουν πάρει μετάθεση στην Ίμβρο από την Ελλάδα.
Τους ρωτάμε γιατί επέλεξαν τα Χανιά για την εκδρομή τους: «Είχαμε μια κουβέντα την ώρα των Αγγλικών και είπαμε να οργανώσουμε μια εκδρομή στην Ελλάδα. Ο Παναγιώτης πρότεινε την Κρήτη και συμφωνήσαμε όλοι μας ότι τα Χανιά είναι η πιο ωραία περιοχή. Έχουμε και τον καθηγητή μας των Μαθηματικών τον κ. Μαρκετάκη που είναι Χανιώτης και έτσι έχουμε ένα πολύ καλό ξεναγό» απαντάει η Βάσω.
Η Βάσω μένει στο χωριό των Αγ. Θεοδώρων (όπου γεννήθηκε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος). «Οι γονείς μου εργάζονται στην καθαριότητα του σχολείου. Εγώ ξυπνάω το πρωί στις 7 παρά 10 , παίρνω το λεωφορείο για το σχολείο και στις 8.45 ξεκινάει το μάθημα που τελειώνει στις 3.40. Μετά η καθημερινότητα το χειμώνα είναι διάβασμα, κάποια βόλτα, είναι λίγο μοναχική το χειμώνα η Ίμβρος» εξηγεί η κοπέλα.
Η συμμαθήτρια της Τούλα, με δύο γονείς με καταγωγή από την Ίμβρο, τονίζει πως «είναι πολύ όμορφο νησί. Βέβαια ένας νέος δεν έχει να κάνει πολλά πράγματα, μάλλον δεν έχει τα πράγματα που θα είχε σε μεγάλη πόλη. Το καλοκαίρι στο “Κάστρο” ανοίγουν κάποια μαγαζιά και υπάρχει τουρισμός. Είναι όμορφος προορισμός για την θερινή περίοδο».
Ο Πέτρος και ο Παναγιώτης είναι παιδιά καθηγητών που μετατέθηκαν στη Ίμβρο και τους ακολούθησαν. Ο Παναγιώτης μας σημειώνει πως «ζούσα πριν σε ένα χωριό στην Καβάλα και έτσι δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ στην Ίμβρο. Το σχολείο είναι καλό, τα παιδιά το ίδιο και περνάμε πολύ καλά», ενώ ο Φιλήμονας επισημαίνει πως «αν γύριζα το χρόνο πίσω πάλι στην Ίμβρο θα ερχόμουν γιατί περνάμε πολύ καλά».

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ
ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
Αναπόφευκτο ερώτημα οι σχέσεις των παιδιών με τους συνομήλικους τους αλλά και τους Τούρκους που ζουν στο νησί (σ.σ. με βάση την τελευταία απογραφή στην Ίμβρο ζουν περίπου 300 Έλληνες το χειμώνα και 8.000 Τούρκοι).
«Οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές έχουμε κάνει διάφορες εργασίες μαζί με τα παιδιά από το Τουρκικό σχολείο. Προσπαθούμε να έχουμε επαφές, να μην είμαστε αποκομμένοι γιατί προσπαθούμε να συμβιώσουμε αρμονικά και αυτό θα γίνει μόνο όταν γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο. Όταν γίνει αυτό καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και έχθρες» τονίζει η Βάσω.
Ρωτάμε για το κλίμα αυτές τις εποχές που υπάρχει ένταση. «Εμείς δεν την αντιλαμβανόμαστε αυτήν την ένταση, δεν την βλέπουμε ούτε σε εμάς, ούτε στους Τούρκους» λέει η Τούλα, ενώ ο Παναγιώτης επισημαίνει πως «υπερισχύει η προπαγάνδα και το βλέπουμε στις ειδήσεις. Εμείς που ζούμε εκεί βγάζουμε άλλα συμπεράσματα. Ο απλός κόσμος δεν έχει κανένα θέμα με τους Έλληνες». Μαζί του συμφωνούν και τα άλλα παιδιά που επίσης συμπληρώνουν πως η εξυπηρέτηση τους από τις δημόσιες υπηρεσίες του Τουρκικού κράτους είναι πολύ καλή.
Πάντως για την επόμενη ημέρα κανένας από τους συνομιλητές μας δεν σκέφτεται την μόνιμη παραμονή στην Ίμβρο. Όλοι θέλουν να περάσουν σε Ελληνικά πανεπιστήμια , ενώ η Ίμβρος πέρα από τα αγροτοκτηνοτροφικά, τη μελισσοκομία και τελευταία τον τουρισμό δεν δίνει πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση.

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ζητάμε από τα παιδιά να μας μιλήσουν για την εμπειρία τους από την Κρήτη καθώς έρχονται για πρώτη φορά. «Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι. Υπάρχει μεγάλη φιλοξενία, οι άνθρωποι ει΄ναι πολύ ανοικτοί» παρατηρεί ο Φιλήμονας, ενώ η Βάσω συμπληρώνει πως «πέρα από αυτό τα μαγαζιά είναι πολύ καθαρά». Τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μπάλο και το Λαφονήσι, πήγαν στο
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας , στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Κνωσό κα.

Ο εκπαιδευτικός
Με τον Χανιώτη καθηγητή Μάρκο Μαρκετάκη που βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια είχαν μιλήσει τα “Χ.Ν.” πριν από 3 χρόνια σε μια συνέντευξη που μας είχε δώσει για τη ζωή στην Ίμβρο. Πλέον έχει συμπληρώσει 4 χρόνια και στο νησί και πηγαίνει για το πέμπτο. «Το σχολείο έχει λίγα παιδιά σε κάθε τάξη και άριστο εξοπλισμό που μας προμηθεύει ο Σύλλογος. Επομένως ένας εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει άριστα τη δουλειά του. Βέβαια οι ώρες που κάνω είναι πολλές, 34 συγκεκριμένα, γιατί δεν υπάρχει άλλος μαθηματικός αλλά δεν γίνεται και αλλιώς» εξηγεί.
Οι μαθητές είναι φιλοξενούμενοι της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου στα Χανιά και ο κ. Μαρκετάκης σημειώνει πως «οφείλουμε πολλά ευχαριστώ στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, τον πατέρα Αμφιλόχιο που μας φιλοξενούν στους κοιτώνες του Αγ. Νεκταρίου και έχουν διαθέσει και ένα μίνι-βαν της Μητρόπολης για τις μετακινήσεις μας.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Χαιρομαι και σας καμαρωνω. Η Κρητικοι εχουν πολλα κοινα με τους Ιμβριους. Ειναι υπερηφανοι, αγαπουν ολων των εθνων τους ανθρωπους και ειναι υπερ φιλοξενοι. Οταν εμεινα εκει Αποκωρωνου, μου θυμησαν την γενετειρα μου το Σχοινουδι οπως το ξεραμε.
    Δεν ξερω αν ειμαι τυχερη που εξησα και γνωριζω την Ιμβρο οπως ηταν, η ατυχη που εζησα τον πονο και καταστροφη της αδικημενης μου γενιας. Καλη προοδο. Οπως βλεπουμε απο την ιστορια, ενας ανθρωπος ειναι ικανος και αρκετος να φερει πισω την ελπιδα. Καλη προοδο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα