Η έξοδος του Η.Β. από την Ε.Ε. η ανάληψη της εξουσίας στο Λ. Οίκο από τον Μπάϊντεν, ο οποίος θα αφοσιωθεί τον πρώτο καιρό, να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην κανονικότητα και μετά ν’ ασχοληθεί με τους έξω, οι κινήσεις της Μόσχας, ν’ αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία και η διαφαινόμενη γιγάντωση της Κίνας, επιβάλλουν στο Ιερατείο των Βρυξελλών να ενισχύσουν τον ρόλο της Ε.Ε. στο διεθνές γίγνεσθαι. Ύστερα έχουμε και την επικείμενη αποχώρηση το Φθινόπωρο της Μέρκελ απ’ τη Καγκελαρία, που θα επηρεάσει τις σχέσεις της ΕΕ. με ευρωπαϊκές χώρες εκτός κοινότητος κυρίως της Τουρκίας του Ερντογάν. Οι δεσμοί, που διατηρεί ο Τούρκος πρόεδρος με τη Γερμανία, δεν θα είναι οι ίδιοι, που θα επιθυμούσε, αφού με την κυλιόμενη προεδρία, ανέλαβαν οι Πορτογάλοι οι οποίοι δεν διατηρούν τέτοιους δεσμούς με τους Τούρκους, όσους οι Γερμανοί.
Ο Μπάϊντεν βρήκε την κατάσταση των ΗΠΑ, να κάμπτεται επικίνδυνα και τη θέση της να την υποκαθιστούν άλλες αναπτυσσόμενες χώρες με υπαιτιότητα του Τραμπ. Ο απελθών πρόεδρος μέσα σε 4 χρόνια άλλαξε το ρεύμα, που εκινείτο η ιστορία. Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να επανέλθει η παρακμάζουσα αυτοκρατορία των ΗΠΑ στον διαμορφούμενο κόσμο, ώστε οι ΗΠΑ να ξαναβρούν την αίγλη τους. Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου απεκάλυψαν τα βαθύτερα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας. Τον διχασμό, την μορφωτική κατάσταση του ανώνυμου πλήθους, την εισοδηματική πολιτική μετά την πανδημία και την πανσπερμία των εξουσιών, που το είδαμε στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Αλλά και στην Ευρώπη δεν είναι ρόδινα τα πράγματα. Οι πολίτες στα περισσότερα κράτη – μέλη της Ε.Ε. είναι εγκλωβισμένοι στα κομματικά και πολιτικά συστήματα. Η διακυβέρνηση όπως έχει καθιερωθεί, έχει προκαλέσει ανασφάλεια στους πολίτες και η αίσθηση αντιπροσώπευσής τους δεν ικανοποιεί, όταν βλέπουν, ότι αναπτύσσεται υπούλως ο λαϊκισμός, η απαξίωση και χρησιμοποιείται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία για πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό το μίσος και η εχθροφοβία για τη χρωματική διαφορετικότητα δημιουργεί τον κίνδυνο των ακροτήτων, που διαβρώνει τις κομματικές πλειοψηφίες, κάτι που για να καταπολεμηθεί χρειάζεται “ισχυρά κοινοβουλευτικά και δικαστικά αντίβαρα”.
Αλλάζει ο κόσμος από τις συνθήκες και τους αστάθμητους παράγοντες, που δημιουργούνται γύρω μας. Τα εργαλεία, που χρησιμοποιούν οι ισχυροί, είναι πρόσκαιρα με άγνωστες εξελίξεις, που θα επέλθουν τα επόμενα χρόνια. Η ψηφιακή επανάσταση που ξεπρόβαλλε στην πανδημία, αναπροσαρμόζει τις εθνικές οικονομίες, οι γνωρίζοντες αξιοποιούν το μέγεθος συγκλονιστικά, αναδεικνύοντας καινούργιες δυνατότητες. Εμφανίζεται νέο είδος πλούτου, που τον καρπούνται οι επιτήδειοι με πρωτοφανείς δεξιότητες, ικανές να αναδείξουν την ψηφιοποιημένη πλέον αγορά. Από τα πρώτα δείγματα φαίνεται, να είναι παραπλανητική για την εγχώρια τάξη.
Ας ελπίσουμε το καλύτερο.