Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα έργα έμειναν στα λόγια

■ Ελάχιστες ζημιές έχουν αποκατασταθεί οκτώ μήνες από τις καταστροφές
■ Κάτοικοι φοβούνται ότι θα “πνιγούν” ξανά με τις πρώτες μεγάλες βροχές


«Δεν θέλουμε να ξαναπνιγούμε!» βροντοφωνάζουν οι κάτοικοι των Μεσκλών που 8 μήνες μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε σοβαρά και το χωριό τους, έχουν δει λιγοστά πράγματα να γίνονται παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες.
Μια περιήγηση στο χωριό μαζί με τους κατοίκους αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μεσκλά.
Οι κάτοικοι, μας πηγαίνουν στο ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό. Τεράστια κορμοί σε διάφορα σημεία του αποκλείουν τη διέλευση του νερού. «Δεν ξέρουμε κυριολεκτικά τι θα γίνουμε αν βρέξει καλά» μας αναφέρει ο κ. Γιάννης Δημητρουλάκης πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού. «Και γραπτά και προφορικά έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Στο χωριό μας έχουν έλθει οι βουλευτές, ο πρώην και ο νυν αντιπεριφερειάρχης, η προϊσταμενη των τεχν. Υπηρεσιών της Π.Ε. Χανίων, όλοι λένε έχετε δίκιο πρέπει να καθαριστεί το ποτάμι αλλά μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει ως έχει! Είναι επιτακτική η ανάγκη να καθαριστεί το ρέμα γιατί από μια ξαφνική βροχή θα κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες» λέει.
Το ίδιο ισχύει  και στον “Ξεροπόταμο” ή “Πισσές” ένα χείμαρρο που κατεβάζει πολλά νερά από τη μεριά του Ομαλού. «Αν πέρυσι δεν είχε χιονίσει στη Μαδάρα ώστε να μην κατεβαίνει νερό, εμείς θα ήμασταν τώρα στον…Πλατανιά εκεί θα μας είχε κατεβάσει η ορμή το νερού» δηλώνει ο κ. Γιάννης Σταματάκης, ενώ η Σοφία Βουράκη επισημαίνει πως «τρέμουμε πραγματικά για το τι θα γίνει αν έχουμε ισχυρές βροχές. Τρία τουλάχιστον σπίτια στη γειτονιά μας κινδυνεύουν γιατί το ρέμα δεν έχει καθαριστεί!  Επιβάλλεται να καθαριστούν τα ρέματα μέσα στο χωριό άμεσα!»

ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ
Την ίδια στιγμή η πρόσβαση στο χωριό γίνεται με πολλά προβλήματα, o παρόχθιος δρόμος παραμένει χωμάτινος στα σημεία του που είχαν καταρρεύσει και η κίνηση προς και από το χωριό γίνεται με πολλά προβλήματα. «Δεν έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος, δεν έχει μπει κάποιο τσιμέντο έστω. Αν κατέβει πάλι νερό θα παρασύρει και το έργο που έχει κάνει ο ΟΑΚ για τον αγωγό του» λέει ο κ. Δημητρουλάκης, ενώ ο κ. Σταματάκης επισημαίνει πως «αλίμονο σε όσους έχουν περιουσία απέναντι από τα σημεία αυτά που είναι τελείως ακάλυπτα.»
Οι κάτοικοι διεκδικούν επίσης το να αποκατασταθεί ο παλιός δρόμος πρόσβασης στο χωριό. «Τον έφτιαξαν οι πρόγονοι μας με τις σκαλίδες και είναι ένας δρόμος που εξυπηρετεί για τις αγροτικές εργασίες. Ο νέος δρόμος δίπλα στο ποτάμι είναι επίφοβος να τον πάρει πάλι το ποτάμι για αυτό και πρέπει να αποκατασταθεί ο παλιός που δεν έχει κάτι φοβερό, να απομακρυνθούν 5-6 φορτηγά με μπάζα» τονίζει ο κ. Δημητρουλάκης.
Παράλληλα μας δείχνουν τη γέφυρα στη μέση του χωριού κατασκευής του 1932. Η γέφυρα αντιμετωπίζει σοβαρά στατικά προβλήματα και κινδυνεύει να καταρρεύσει “κόβωντας” τα Μεσκλά στα δύο, ενώ και τα προστατευτικά κάγκελα δεν έχουν αντικατασταθεί παρότι συμπληρώνεται  35ετία από τότε που τοποθετήθηκαν πρώτη φορά!

Προβλήματα στα δρομολόγια λεωφορείου
Οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν επίσης απογοητευμένοι από τις μετακινήσεις του ΚΤΕΛ τα τελευταία χρόνια προς και από το χωριό τους. Ειδικότερα το πρόβλημα είναι πολύ οξύ σε ότι αφορά τα μαθητικά δρομολόγια.
Screen Shot 2019-10-26 at 09.23.46«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις μετακινήσεις των παιδιών μας που πηγαίνουν στο γυμνάσιο και στο λύκειο στον Αλικιανό και στο ΕΠΑΛ στα Χανία» δηλώνει ο κ. Γιάννης Βουράκης (Φωτ.) στα “Χ.Ν.” και εξηγεί.
«Όταν τελειώσει το μάθημα των παιδιών στο γυμνάσιο-λύκειο Αλικιανού θα φύγουν όλα τα άλλα παιδιά και οι μαθητές από τα Μεσκλά θα περιμένουν μέχρι τις 2.10 να τα πάρει το λεωφορείο που πάει Φουρνέ, να τα αφήσει και να τα πάρει άλλο λεωφορείο.  Αυτό γίνεται φέτος γιατί μέχρι πέρυσι τα άφηνε στο Φουρνέ και έρχονταν τα παιδιά με τα πόδια στα Μεσκλά ή με “auto stop” πάνω σε μια καρότσα αγροτικού. Και όταν έπαιρναν τηλέφωνο οι μητέρες στο ΚΤΕΛ να ρωτήσουν γιατί καθυστερούν τα παιδιά τις κοροϊδευαν  ότι “τώρα έρχονται “και “σε λίγο φτάνουν”. Τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές στην Περιφέρεια και στο ΚΤΕΛ αλλά τίποτα, μόνο υποσχέσεις.  Τα δε παιδιά που πάνε στο ΕΠΑΛ Μουρνιών φεύγουν στις 6.50 από τα Μεσκλά, τα αφήνει το λεωφορείο στο Φουρνέ από εκεί τα παίρνει άλλο λεωφορείο για να πάνε στα Χανιά και από εκεί παίρνουν άλλο λεωφορείο για να πάνε στο ΕΠΑΛ στις Μουρνιές!  Έχουμε απογοητευτεί και εμείς και τα παιδιά και τα πηγαίνουμε οι γονείς» τονίζει ο κ. Βουράκης.
Screen Shot 2019-10-26 at 09.23.24«Το ίδιο σοβαρό είναι το πρόβλημα και στη γραμμή από Χανιά προς Μεσκλά. Το λεωφορείο σταματάει στο Φουρνέ και άνθρωποι 80 και 90 χρονών, γυναίκες, παιδιά πρέπει να κατέβουν και να περιμένουν στη ζέστη ή στη βροχή και στο κρύο να έλθει το επόμενο λεωφορείο να τους πάρει» σημειώνει ο κ. Γ. Δημητρουλάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η κ. Σοφία Βουράκη επισημαίνει πως «καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να βάλουν ένα μεγάλο λεωφορείο για το χωριό μας. Δεν μπορεί έστω να μπει ένα μικρό ώστε να εξυπηρετεί και να μην έχουμε τόση μεγάλη ταλαιπωρία να θέλουμε δύο λεωφορεία για να πάμε Χανιά και δύο για να γυρίσουμε ;».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα