Για “μισές δουλειές” κατηγορούν τη ΔΕΥΑΧ επαγγελματίες στην περιοχή του Κλαδισού που επλήγησαν από την κακοκαιριά της περασμένης Πέμπτης και υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές. Δεν πάει πολύς καιρός απ’ όταν η ΔΕΥΑΧ πραγματοποίησε εργασίες ενίσχυσης των αντιπλημμυρικών της στην περιοχή, τα οποία όμως αποδείχθηκαν ανίκανα να συγκρατήσουν τον όγκο του νερού από τη νεροποντή.
Στο κατάστημα Italian Factory Outlet του κ. Άκη Παινεσάκη καταστράφηκαν σύμφωνα με τον ίδιο 3.500 ρούχα και 1.500 ζευγάρια παπούτσια, εκτός του ότι κινδύνευσαν ακόμα και με πνιγμό οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο χώρο.
«ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΥ»
«Μόλις δω ότι βρέχει θα κάνω αυτό που μου είπε ο υπεύθυνος της ΔΕΥΑΧ. Θα κάνω το σταυρό μου. Αυτή ήταν η συμβουλή τους! Να κάνω το σταυρό μου ή να φύγω από το χώρο μου που έχω επενδύσει χιλιάδες ευρώ. Όταν οι αρμόδιοι φορείς μου λένε αυτό το πράγμα σηκώνω τα χέρια ψηλά » μας λέει ο κ. Παινεσάκης που είχε πάθει επίσης πολύ μεγάλη ζημιά πάλι από πλημμύρα την πρωτοχρονιά του 2015, και δεν περίμενε ότι και αυτή τη φορά λίγες μόλις εβδομάδες μετά την πραγματοποίηση εργασιών από τη ΔΕΥΑΧ θα βρίσκονταν αντιμέτωπος με μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή!
Σύμφωνα με τον κ. Παινεσάκη τα πλημμυρικά φαινόμενα θα είχε αντιμετωπιστεί καλύτερα αν τοποθετούνταν αγωγοί μεγαλύτερης διαμέτρου στο τελευταίο τμήμα πριν το ποτάμι.
«Κατά τη διάρκεια των εργασιών που έκανε η ΔΕΥΑΧ πέρυσι το καλοκαίρι το παρακολουθούσα το έργο. Είχα κάθετες διαβεβαιώσεις ότι όλα γίνονται όπως πρέπει και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πλημμυρίσει όχι το μαγαζί μου αλλά ούτε ο δρόμος μπροστά σε αυτό. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η διαβεβαιώσεις δεν ήταν αξιόπιστες και δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Όταν έφτιαχναν το έργο τους είχα πει να βγάλουν τους σωλήνες του παλιούς που είναι πάνω από 50 χρόνια και να βάλουν νέους μεγαλύτερους μεγέθους για τα τελευταία μέτρα. Δεν το έκαναν γιατί τελείωσαν τα χρήματα όπως μου είπαν. Μιλώντας μετά την καταστροφή με μηχανικούς μου είπαν ότι αν είχαν μπει σωλήνες με μεγαλύτερη διάμετρο θα είχαν τραβήξει περισσότερο νερό και δεν θα είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα» λέει ο κ. Παινεσάκης.
«ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ»
«Πάθαμε μεγάλη ζημιά γιατί μπήκε στο μαγαζί μας μεγάλη ποσότητα νερού με λάσπη» μας λέει ο κ. Γιώργος Μπικουβαράκης που διαθέτει κατάστημα με στρώματα και λευκά είδη ακριβώς πάνω στον κόμβο του Κλαδισού. Και ο κ. Μπικουβαράκης σημειώνει πως σε σύγκριση με άλλες χρονιές όχι μόνο δεν είδαν κάτι να αλλάζει θετικά με το έργο που έκανε η ΔΕΥΑΧ αλλά αντίθετα διαπίστωσαν ότι τα πράγματα πήγαν προς το χειρότερο. «Τα φρεάτια δεν τραβούσαν το νερό από το δρόμο για τον ποταμό! Είναι κάτι τραγικό! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να γίνει ένα έργο που να απομακρύνει τα νερά από το δρόμο!» σημειώνει, συμπληρώνοντας πως όταν το καλοκαίρι γίνονταν το έργο κλείστηκε ένα τμήμα του παλιού αποχετευτικού από το οποίο απομακρύνονταν όλο το νερό που συγκεντρώνονταν στον κόμβο και μπήκε σωλήνα. «Μου έλεγαν άνθρωποι που είναι στην περιοχή εδώ και χρόνια όταν γίνονταν το έργο πως κλείνοντας το παλιό αποχετευτικό θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα. Και όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος είχαν δίκιο» καταλήγει ο κ. Μπικουβαράκης.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΔΕΥΑΧ
Το θέμα απασχόλησε το χθεσινό πρώτο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ με τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών κ. Κ. Στεργιάννη να κάνει ενημέρωση για μια σειρά από θέματα ανάμεσα τους και αυτό της πλημμύρας στον κόμβο του Κλαδισού.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάννη ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή ήταν πρωτοφανής και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης τόνισε πως «ο ποταμός Κλαδισός υπερχείλισε γιατί στην έξοδο του ένα κομμάτι δεν έχει απαλλοτριωθεί γιατί υπήρχε εμπλοκή με τον ιδιοκτήτη. Μας πήγε στα δικαστήρια και κέρδισε για τυπικούς λόγους (σ.σ. την υπογραφή για τις οριογραμμές την είχε κάνει ο περιφερειάρχης , ενώ θα πρεπε να είχε εκδοθεί προεδρικό διάταγμα κάτι που σήμερα έχει αλλάξει και αρκεί η υπογραφή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση), όχι για ουσιαστικούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ το πλάτος του ποταμού στην έξοδο του. Θα κάνουμε μια προσπάθεια, μετά και τις καταστροφές που έγιναν, να κάνουμε ένα συμβιβασμό οικονομικό, να καλυφθεί ο ιδιοκτήτης με ένα ποσό έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον ποταμό. Αν έλειπαν τα 40 τετρ. της διατομής που είναι στην ουσία μπαζωμένη θα είχαμε 70-80 πόντους χαμηλότερη στάθμη στο ποτάμι και αυτό θα επηρέαζε και τον κόμβο και όλη την περιοχή » ανάφερε ο κ. Στεργιάννης.
Επίσης επισήμανε πως η άνοδος της στάθμης του ποταμού είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχθεί τον όγκο των νερών που έρχονταν από τους αγωγούς αλλά αντίθετα να νερά να κινούνταν ανάποδα προς τον κόμβο και να λιμνάζουν. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι στην περιοχή δεν υπήρχε πρόβλημα, ωστόσο όταν ανέβηκε η στάθμη του ποταμού τα νερά άρχισαν να γυρίζουν προς τα πίσω και να καταλήγουν στα καταστήματα που πλημμύρισαν.
Συγκρότηση νέου Δ.Σ. ΔΕΥΑΧ
Στη συγκρότηση του προχώρησε χθες το μεσημέρι το νέο Δ.Σ .της ΔΕΥΑΧ. Ο νέος πρόεδρος κ. Μιχάλης Τζινευράκης στην εισαγωγική του ομιλία επισήμανε τον «καταλυτικό ρόλο της ΔΕΥΑΧ ως φορέα ανάπτυξης της περιοχής» ενώ επισήμανε πως ένα από τους στόχους του είναι η ενίσχυση με προσωπικό της δημοτικής επιχείρισης καθώς αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού ξεπερνάει τα 55 έτη (σ.σ. δεν υπάρχει κανείς μηχανολόγος παρότι η ΔΕΥΑΧ έχει υπό την ευθύνη της 85 αντλιοστάσια και κανείς τοπογράφος!). Παρουσιάζοντας του βασικούς άξονες της νέας διοίκησης ανάφερε μεταξύ άλλων πως «με βάση την αντίληψη μας το νερό είναι δημόσιο αγαθό και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Λειτουργούμε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την εξασφάλιση ποιοτικού νερού για όλο το Δήμο».
συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων “Ο Χρυσόστομος”, την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ. και στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του “Χρυσοστομου”.Eξήντα αιτήσεις για αποζημίωση
Στις 60 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για αποζημίωση που έχουν κατατεθεί από επαγγελματίες σε Χανιά και Πλατανιά κυρίως από την πλημμύρα της περασμένης Πέμπτης.
Οι αιτήσεις συνεχίζονται να συγκεντρώνονται στο τμήμα πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων