Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα εξωκλήσια του Αγ. Βασιλείου στο ν. Χανιων

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά αμέτρητα είναι τα μικρά εξωκλήσια που υπάρχουν στον νομό μας τα οποία βρίσκονται σε ερημικούς και απόκρυφους πολλές φορές τόπους αδιάψευστοι μάρτυρες της βαθύτατης πίστης που τρέφει στην πλειοψηφία του το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας. Πολλά εξ αυτών είναι αφιερωμένα στον Άγιο Βασίλειο, πλην όμως, τα περισσότερα  παραμένουν άγνωστα στον φιλάγιο λαό της Ορθοδοξίας μας, ενώ ορισμένα δεν λειτουργούνται εδώ και πολλά χρόνια. 

Πολύ γνωστό και μέσα στα Χανιά είναι το εξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου των Μικρασιατών στο Πασακάκι έχοντας τη δική του μεγάλη ιστορία. Αρκετά γνωστό είναι επίσης και το ιστορικό μικρό εξωκλήσι του Αγίου στα Παλαιά Ρούματα το οποίο επισκεφθήκαμε το πρωί του Σαββάτου 1 Ιανουαρίου 2022.

Λιγότερο  γνωστά είναι τα υπόλοιπα εξωκλήσια όπως στον Παζινό Ακρωτηρίου το οποίο είναι και νεόδμητο, ένα άλλο σε παράλια περιοχή στα Ραβδούχα, στον Καμπανό και στη Σαρακίνα Σελίνου, στην τοποθεσία “Στερνί’ της Ανώπολης Σφακίων με απόσταση επτά χιλιομέτρων από την γέφυρα της Αράδαινας, στην Εξώπολη Αποκορώνου, στη Βάθη ή Κούνενι των Εννιά Χωριών Κισάμου όπως και ένα από τα τρία κλίτη του κεντρικού Ιερού Ναού στα Λειβάδια Αμυγδαλοκεφαλίου καθώς επίσης και το εξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου στο κτήμα Πολυχρονίδη στις Βούβες του δήμου Πλατανιά.   

Στον ορεινό δήμο Πλατανια το μικρό εξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου στην γειτονιά Βαβουλέδω των Παλαιών Ρουμάτων. Το μικρό εξωκλήσι του Αγίου χρονολογείται την βυζαντινή περίοδο κι έχει τοιχογραφίες. Μεγαλύτερο, αλλά πολύ μεταγενέστερο είναι το δεύτερο κλίτος επειδή ο χώρος του μικρού αρχικά εξωκλησιού δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της γειτονιάς που είχε μεγαλώσει πληθυσμιακά. Έτσι, λοιπόν, αρχές του 20ου αιώνα, το εκκλησιαστικό συμβούλιο και η Ενορία αποφάσισαν να κτιστεί ένα μεγαλύτερο κλίτος το οποίο αφιερώθηκε στον Τίμιο Σταυρό.

Τα Παλαιά Ρούματα ήταν ένα μεγάλο χωριό με πολλές γειτονιές εκ των οποίων η γειτονιά Βαβουλέδω είναι κτισμένη στους πρόποδες της βορινής πλευράς του βουνού με την ονομασία Αποπηγάδι. Η πλευρά αυτή διασχίζεται εις δύο από τον Αγιοβασιλιώτικο ποταμό ή Βαβουλεδιανό όπως ακόμα λέγεται, τα νερά του οποίου ποτίζουν ένα μικρό κάμπο που ολόγυρα του υπάρχουν οπωροφόρα δένδρα, πανύψηλοι χιλιόχρονοι πλάτανοι, καστανιές, δρυΐδες και άλλα δένδρα.

Κι ενώ το Βαβουλέδω κάποτε έσφυζε από ζωή, τα τελευταία χρόνια δεν έχει κανένα μόνιμο κάτοικο.

Δειτε  σημερινες φωτογραφίες από το εξωκκλήσι :


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα