Κατά την προ ημερησίας διατάξεως έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού για να ενημερώσει το σώμα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όσον αφορά την πορεία των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, ετέθη το ερώτημα απ’ την αντιπολίτευση γιατί δεν ήρθε στη Βουλή προς κύρωσιν το σχέδιο των συμφωνιών της 20ής Φεβρουαρίου.
Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφεραν προς κύρωσιν τα προσχέδια και όχι τις τελικές συμβάσεις του πρώτου και του δευτέρου μνημονίου και ως εκ τούτου είναι ανεδαφικό να ζητείται κύρωση της παράτασης της τελευταίας σύμβασης, που συνεφωνήθη στις Βρυξέλλες. Αναφέρθηκε δε απ’ τον πρωθυπουργό ότι το πρώτο μέλημα της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Ζήμενς και παρ’ ότι η σύμβαση με την εταιρεία απαιτούσε κύρωση απ’ τη Βουλή δεν κατατέθηκε». Είχε συμφωνηθεί ένα ποσό 90 εκατ. €, που θα πήγαινε σ’ ένα ίδρυμα για υποτροφίες και για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που κι αυτά έμειναν στα χαρτιά.
Ολος ο κόσμος άκουσε στην κοινή συνέντευξη Μέρκελ – Τσίπρα τον Ελληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται σε τρία βασικά θέματα. Στο κατοχικό δάνειο, στις γερμανικές επανορθώσεις και στο ζήτημα της Ζήμενς. Το πρόβλημα της Ζήμενς είναι σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με αντίκτυπο και πέραν των ελληνικών συνόρων. Η πολυεθνική ενεπλάκη και στις Η.Π.Α. με αποτέλεσμα να επιβληθεί σ’ αυτήν από αμερικανικά δικαστήρια πρόστιμο 350 εκατ. $. Με τις παράνομες πρακτικές της η Ζήμενς, λόγω και του σκληρού ανταγωνισμού, ξεπέρασε τα όρια της αγοράς, αναγνώρισε τις ευθύνες της και αναγκάστηκε σε επιπλέον εξωδικαστικό συμβιβασμό να πληρώσει ακόμη 450 εκατ. $.
Στο παρελθόν είχε συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή από βουλευτές όλων των κομμάτων υπό την προεδρία του κ. Σ. Βαλυράκη, η οποία ζήτησε και πήρε πληροφορίες από την εταιρεία δικηγόρων των Η.Π.Α. και από τα γερμανικά δικαστήρια. Στη Γερμανία μετέβησαν οι βουλευτές με εφέτη ανακριτή, όπου με τη βοήθεια του εισαγγελέα του Μονάχου ανέκριναν στελέχη της Ζήμενς και τον πρόεδρό της. Απ’ τις ελληνικές υπηρεσίες και διάφορες Αρχές η Επιτροπή δεν βρήκε στοιχεία. Το πόρισμα τάραξε τα νερά, όταν ξεσκεπάστηκε η περίπτωση Μαντέλη. Η υπόθεση Τσουκάτου ήταν γνωστή.
Ο υπ’ αριθμ. 1 άνθρωπος της Ζήμενς ήταν ο Χριστοφοράκος και μετά ο Καραβέλας, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Τρίτος στη σειρά ο Φόλκερ Γιούνκ υπό περιορισμό στην Πάρο. Μία ημέρα του Νοεμβρίου 2011 μπήκε στο πλοίο της γραμμής, έφθασε στον Πειραιά, οδήγησε μέχρι την Πάτρα το αυτοκίνητό του και… μην τον είδατε. Μετά 7 ημέρες από την ανακάλυψη της μη παρουσίας του ειδοποιήθηκαν τα ανώτερα κλιμάκια για την εξαφάνιση του Γιουνκ.
Ο πρώτος δικάστηκε στη Γερμανία με γελοία ποινή, αφού πιθανολογείται η υπογραφή συμφωνητικού εχεμύθειας. Ετσι μεθοδεύτηκε η προστασία του και δεν υπάρχει περίπτωση εκδόσεώς του. Ο δεύτερος φυγοδικεί. Η δίκη για το σκάνδαλο θα αρχίσει πολύ σύντομα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών με 40 και πλέον κατηγορούμενους, εκ των οποίων 13 Γερμανοί (ένας εξ αυτών αυτοκτόνησε). Είναι δε αμφίβολο αν προέλθει κάποιο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο.
Πρόκειται όμως και για θέμα ηθικής τάξης και ικανοποίησης της κοινής γνώμης, να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς συνέβη και ποιοι ευθύνονται για τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, αν και τα περισσότερα των αδικημάτων έχουν παραγραφεί. Πάντως οι γερμανικές Αρχές, αφού αδυνατούν να εκδώσουν τον Χριστοφοράκο, θα μπορούσαν τουλάχιστον ν’ αποκαλύψουν τα πρόσωπα που δεχόντουσαν τις μίζες απ’ τις προμήθειες, όπου το 8% πήγαινε σε στελέχη του ΟΤΕ και το 2% στην πολιτική.