Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Τα φαρμακευτικά φυτά και ο κορωνοϊός SARS-CoV-2

Εδώ και δυο μήνες κοντά, οι ιστότοποι στο διαδίκτυο οι σχετικοί με τα φαρμακευτικά φυτά και τον κορωνοϊό “φυτρώνουν” σαν τα μανιτάρια. Οπως συμβαίνει πάντα πολλά άρθρα και σχόλια περιέχουν αναλήθειες, που είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Mέχρι την ώρα που γράφεται το άρθρο αυτό ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, η ομάδα εργασίας για τον κορονοϊό που αποτελείται από εκλεκτούς επιστήμονες και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας δεν έχουν προβεί σε κάποια επίσημη δημόσια ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει εδώ και τώρα γιατί πολλά άτομα σήμερα εμπιστεύονται την ομοιοπαθητική, τη φυτοθεραπεία και την αρωματοθεραπεία και θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά.
Στις 20 Μαΐου του 2020 η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων της Γαλλίας (Agence nationale de sécurité du médicament -ANSM) προειδοποιεί με σχετικό δελτίο να μην αγοράζονται θεραπευτικά προϊόντα από μη εξουσιοδοτημένους ιστότοπους , αλλά μόνο όσα περιέχονται στον κατάλογο του ιστότοπου του Εθνικού Συμβουλίου Φαρμακοποιών. Προειδοποιεί για παράδειγμα πως δεν πρέπει να αγοράζονται τα σκευάσματα ξηρού χόρτου για αφέψημα ή κάψουλες του φυτού Αρτεμισία η ετήσια (Αψιθιά) (Artemisia annua), που διαφημίζονται ότι προλαμβάνουν και θεραπεύουν την ασθένεια Covid-19. Όλα αυτά που γράφονται είναι αναληθή και η χρήση τους είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να καθυστερήσει την απαραίτητη θεραπεία. Ανάλογα sites υπάρχουν και για την Κιγχόνη τη φαρμακευτική (Cinchona officinalis) και το Λάπαθο το οξυλάπαθο (Rumex acetosa). Για τα φυτά αυτά δεν υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα για τη χρήση τους για τον κορονοϊό.
Η παραπάνω Υπηρεσία προς τιμή της οριστικοποίησε και ανακοίνωσε τα παρακάτω φαρμακευτικά φυτά που μπορούν να διαταράξουν την ανοσοποιητική και φλεγμονώδη άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.
Ανοσοποιητική διαταραχή προκαλούν τα φαρμακευτικά φυτά Εχινάκεια η στενόφυλλη ή πορφυρή (Echinacea purpurea) και η Ουνκάρια τομεντόζα (Uncaria tomentosa).
Επηρεάζουν την φλεγμονώδη άμυνα τα φαρμακευτικά φυτά Γλυκόρριζα η άτριχη (Glycyrrhiza glabra), Γλυκόρριζα η οραλένσια ή κινεζική (Glycyrrhiza uralensis), Ιτέα΄(Ιτιά) η λευκή (Salix alba), Ιτέα η εύθραυστη (Salix fragilis), Ιτέα η πορφυρή (Salix purpurea), Ιτέα η πέντανδρη (Salix pentandra) , Ιτέα η αίγειος (Salix caprea), Πολύγαλο το σιβηρικό (Polygala sibirica), Πολύγαλο το στενόφυλλο (Polygala tenuifolia), Πολύγαλα το κοινό (Polygala vulgaris), Ρήο το φαρμακευτικό (Rheum officinale) , Πολύγονο το πολυανθές (Polygonum multiflorum), Βετούλη η εκκρεμής (Betula pendula), Βετούλη η χνοώδης (Betula pubescens), Βετούλη η αλλεγκανιένσια (Betula alleghaniensis), Λεύκη η μέλαινα (Populus nigra), Λεύκη η λευκή (Populus alba), Λεύκη η τρεμόφυλλη (Populus tremula), Λεύκη η τρεμοφυλλοειδής (Populus tremuloides), Λεύκη η βαλσαμώδης (Populus balsamifera), Φιλιπενδούλα η ουλμάρια (Filipendula ulmaria), Φιλιπενδούλα η κοινή (Filipendula vulgaris), Επουλωτικό το χρυσό (Solidago virgaurea), Αρπαγκόφυτο το εξέχον (Harpagophytum procumbens), Χοιράδιο το νινγκποένσιο (Scrophularia ningpoensis), Φλόμος ο θάψος (Verbascum thapsus), Φλόμος ο πυκνανθής (Verbascum densiflorum), Φλόμος ο φλομοειδής (Verbascum phlomoides), Βερονίκη η φαρμακευτική (Veronica officinalis), Βερονίκη η βεκαβούνγκα (Veronica beccabunga), Βερονίκη η υδροαγαλλίς (Veronica anagallisaquatica), Βερονίκη η χαμαίδρυα (Veronica chamaedrys), Αγιούγκα η έρπουσα (Ajuga reptans), όλα τα είδη του γένους Μποσουελλία {(Boswellia) (Μποσουέλια η οδοντωτή ( Boswellia serrata) κλπ}, όλα τα είδη του γένους Κομμίφορα {(Commiphora) (Κομίφορα η μουκούλια (Commiphora mukul) κλπ}, Κουρκούμη η οικιακή (Curcuma domestica), Κουρκούμη η μακριά (Curcuma longa), Κουρκούμη η ξανθόρριζα (Curcuma xanthorrhiza) και Κουρκούμη η ζεντοάρια (Curcuma zedoaria).
Αναλυτικότερα οι κίνδυνοι από τη χρήση των φαρμακευτικών αυτών φυτών από άτομα ύποπτα ή μολυσμένα από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 εστιάζονται στη δυνατότητα πρόκλησης μολυσματικών επιπλοκών. Οι μηχανισμοί δράσης των φυτών αυτών είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια της ιογενούς λοίμωξης και ενδεχόμενα τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων. Ακόμα μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με τους μηχανισμούς παραγωγής ή θεραπείας των ιστών στους μυς και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η Γαλλική αυτή υπηρεσία τονίζει ιδιαίτερα πως πρέπει να παίρνονται οι ίδιες προφυλάξεις ανεξάρτητα από τη μορφή που χρησιμοποιούνται δηλαδή ως κάψουλες, ως τσάγια, ως σκόνη ως βάμμα, ως σιρόπι και ως αιθέρια έλαια.
Από την άλλη μεριά ένα γαλλικό ιστολόγιο με πολλούς συνεργάτες επιστήμονες και δημοσιογράφους γνωστό με το όνομα «Passeport santé» αναφέρει 10 αιθέρια έλαια με ενδιαφέρουσες ιοκτόνες ιδιότητες. Πρόκειται για τα αιθέρια έλαια των φαρμακευτικών φυτών:
• Κιννάμωμο η καμφορά (Cinnamomum camphora) με ιοκτόνες βακτηριοκτόνες και διεγερτικές στο ανοσοποιητικό σύστημα επιδράσεις.
• Κιννάμωμο το γνήσιο (Cinnamomum verum) με ιοκτόνες ,βακτηριοκτόνες και μυκητοκτόνεςς ιδιότητες.
• Κιτρέα η λεμονέα (λεμονιά ) (Citrus limon) με αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
• Ευκάλυπτος ο ακτινωτός (Eucalyptus radiata) με διεγερτικές του ανοσοποιητικού συστήματος και βακτηριοκτόνες ιδιότητες.
• Συζύγιο το αρωματικό (γαρίφαλο μπαχάρι) (Syzygium aromaticum) με διεγερτικές του ανοσοποιητικού συστήματος και βακτηριοκτόνες ιδιότητες .
• Δάφνη η ευγενής (Δάφνη) ( Laurus nobilis) με αντιιικές ιδιότητες .
• Λαβαντούλα η στενόφυλλη (λεβάντα) (Lavandula angustifolia) με διεγερτικές του ανοσοποιητικού συστήματος και βακτηριοκτόνες ιδιότητες.
• Μελαλεύκη η εναλλασσόφυλλος (Melaleuca alternifolia) με αντιιικές και διεγερτικές του ανοσοποιητικού συστήματος ιδιότητες.
• Μένθα η καυστική (Μέντα) (Mentha × piperita) με ιοκτόνες ιδιότητες.
• Ορίγανο το κοινό (ρίγανη) (Origanum vulgare) με ιοκτόνες και διεγερτικές του ανοσοποιητικού συστήματος ιδιότητες.
Δεν θα πρέπει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή της χώρας μας να δώσει στη δημοσιότητα ποια από τα φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού; Ακόμα δεν πρέπει να πει δυο κουβέντες για τα αιθέρια έλαια των φαρμακευτικών φυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν; Τι λέει για όλα αυτά ο αντιπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας;

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα