Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των Φαρμακείων κρούει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, θεωρώντας ότι ο κλάδος περνάει κρίση.
Ο κ. Λουράντος τονίζει πως η ηγεσία του Υπουργείου είναι προκλητικά αδιάφορη απέναντι στα προβλήματά του και υιοθετεί τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», κατηγορώντας παράλληλα και την προηγούμενη ηγεσία για σόου και λαϊκισμό. Τα Φαρμακεία φεύγουν από τις γειτονιές και συσσωρεύονται στα κέντρα των πόλεων και στο τέλος “πεθαίνουν” όλα μαζί.
• Ποια είναι η κατάσταση των Φαρμακείων την εποχή της κρίσης;
Θα έλεγα ότι είναι εκτός κάθε πρόβλεψης άσχημη και αφορά τόσο το οικονομικό όσο και τη λειτουργία του Φαρμακείου. Υπάρχει μία τεράστια ανασφάλεια. Ο τζίρος έχει πέσει πάνω από το 50%, η αγοραστική ικανότητα του ελληνικού πληθυσμού έχει εξαφανιστεί εντελώς και αυτό φαίνεται και στα φαρμακεία διότι ο κόσμος αγοράζει πλέον μόνο φάρμακα. Από την άλλη μεριά, το υπόλοιπο τμήμα του Φαρμακείου που ήταν τα παραφάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής, τα καλλυντικά κ.λπ. έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση, διότι ο κόσμος δεν έχει πλέον να αγοράσει και απλώς τα θεωρεί δεύτερης σημασίας. Ακόμη και η συμμετοχή του ασφαλισμένου έχει αλλάξει δραματικά, γιατί έγινε το εξής εκπληκτικό: μειώθηκε, λέει, η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά ουσιαστικά δεν μειώθηκε, μεταφέρθηκε στις τσέπες των πολιτών. Ενώ πριν για ένα φάρμακο των 10 ευρώ ο ασφαλισμένος πλήρωνε 2 ευρώ και 8 ευρώ το κράτος, τώρα πληρώνει 6 ευρώ και 4 ευρώ το κράτος.
• Σχετικά με το φημολογούμενο κλείσιμο των Φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τι πρόκειται να συμβεί αν γίνει κάτι τέτοιο;
Κοιτάξτε, εγώ δεν έχω τέτοια πληροφόρηση, δεν υπάρχει περίπτωση, κατά την άποψή μου, να γίνει. Αν όμως συμβεί, θα δίνονται τα φάρμακα απ’ τα δικά μας Φαρμακεία, θα είναι πανάκριβα, ο Ελληνας φαρμακοποιός θα πρέπει να τα αγοράσει σχεδόν τοις μετρητοίς και να πληρώνεται όταν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Κάτι πάρα πολύ δύσκολο.
• Τα φάρμακα κοστίζουν. Κάποια στιγμή έκαναν την εμφάνισή τους τα γενόσημα με πιο φτηνή τιμή. Πόσο έχει επηρεάσει αυτό την αγορά φαρμάκου;
Σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, τα γενόσημα έχουν κάποια αγορά. Δεν προτιμούνται πάντως και πολύ, επειδή αφενός υπάρχει κακή πληροφόρηση και αφετέρου επειδή το φάρμακο επιδρά και ψυχολογικά. Δεν μπορεί εύκολα ένας ηλικιωμένος να αλλάξει το φάρμακό του που παίρνει επί χρόνια, διότι η ψυχολογία του βασίζεται ακριβώς στο φάρμακο αυτό. Αν λοιπόν το αλλάξεις, δεν μπορείς εύκολα να τον πείσεις για την αξία του, παρόλο που προσωπικά πιστεύω πως έχουμε πολύ καλά γενόσημα και τα ελληνικά φάρμακα που είναι γενόσημα, είναι εξαιρετικής ποιότητας. Επειδή όμως το φάρμακο επιδρά και ψυχολογικά, δεν είναι εύκολο. να αλλάξεις την νοοτροπία αυτή σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Ακόμη και πελάτες που γνωρίζω που δυσκολεύονται να πληρώσουν συμμετοχή, στερούνται κάτι άλλο για να μπορέσουν να πάρουν το φάρμακα, μην πιστεύοντας στα γενόσημα. Υπάρχει από την Πολιτεία μία αδράνεια ενημέρωσης, αλλά απ’ ότι μαθαίνω και στην Ευρώπη δεν πάνε πολύ καλά τα γενόσημα παρόλο που σε κάποιες χώρες γίνεται κάποια προσπάθεια. Θεωρώ πάντως ότι είναι αποκλειστικά θέμα ενημέρωσης.
• Το Υπουργείο Υγείας συζητά τα προβλήματα των Φαρμακείων;
Οχι. Είναι η πρώτη φορά ίσως που το Υπουργείο Υγείας τηρεί μια φασιστική στάση. Αποφασίζει και διατάζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις των κοινωνικών και υγειονομικών λειτουργών, όχι μόνο τους φαρμακοποιούς αλλά και τους γιατρούς. Τα συζητάμε όλα αυτά οι πρόεδροι των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων και έχουμε όλοι την ίδια άποψη. Ουδέποτε άλλοτε υπήρξε τέτοιος υπουργός που να αποφασίζει και να διατάζει.
• Από την πληροφόρηση που έχω από συλλόγους ασθενών ο προηγούμενος υπουργός, ο Αδ. Γεωργιάδης, ανταποκρινόταν καλύτερα….
Ο κ. Γεωργιάδης ήταν ένας σόουμαν, ο οποίος έβαλε εναντίον των πάντων, αρκεί να τον βόλευε στην προσωπική του εικόνα. Ηταν παράλληλα και φιλολαϊκιστής. Στην ουσία έκανε τεράστια λάθη εις βάρος του συστήματος. Ηταν αυτός που μετέφερε τη συμμετοχή στις πλάτες των ασφαλισμένων, μετέφερε χαράτσια και έτσι ένα φάρμακο των 10 ευρώ που η συμμετοχή ήταν 2,5 ευρώ, το έφτασε με κόλπο στα 8 ευρώ. Έχω συνταγές που ο ασφαλισμένος πληρώνει 20 ευρώ και το κράτος 5 ευρώ.
• Και η τωρινή ηγεσία;
Αυτή τα έχει κάνει ακόμη χειρότερα. Η προηγούμενη ήταν λαϊκίστικη που στηρίχθηκε σε έναν σόουμαν, τώρα έχουμε να κάνουμε με μία φασιστική.
• Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο: Τι γνωρίζετε για την πιθανότητα δημιουργίας αλυσίδας Φαρμακείων;
Δεν γνωρίζω κάτι. Απλώς το υποψιαζόμαστε όλοι και το έχουμε κατά νου. Ολα αυτά τα μέτρα μάλλον εκεί τείνουν.
• Πόσο θα αλλάξει το τοπίο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Πάρα πολύ. Θα κλείσουν πολλά Φαρμακεία. Κοιτάξτε, το έχω πει πολλές φορές: κλείνοντας τα Φαρμακεία θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά, με δεδομένο ότι καμία αλυσίδα δεν μπορεί να ανοίξει στις παραμεθόριες περιοχές ή σε δυσπρόσιτα νησιά. Οι αλυσίδες Φαρμακείων θα πάνε σε μεγάλα κέντρα, τα περιφερειακά θα κλείσουν.
• Μπορούμε να υπολογίσουμε την ανεργία στον φαρμακευτικό κλάδο;
Η ανεργία είναι τεράστια. Θα σας μόνο πως ότι αν εγώ πω αύριο πως θέλω έναν φαρμακοποιό στο Φαρμακείο μου, θα υπάρξει κοσμοσυρροή.
• Τελικά κλείνουν ή ανοίγουν Φαρμακεία;
Και κλείνουν και ανοίγουν. Ανοίγουν μεγάλα Φαρμακεία με 4 – 5 φαρμακοποιούς αλλά σίγουρα με ξένα κεφάλαια. Τα μικρά Φαρμακεία κλείνουν ή μεταφέρονται. Αυτό που έχω διαπιστώσει τελευταία είναι ότι μικρά Φαρμακεία που βρίσκονταν στα στενά, φεύγουν από εκεί και πάνε στο κέντρο με την διάταξη του Άδ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία ο καθένας μπορεί να ανοίξει όπου θέλει. Αυτό είναι έγκλημα. Τα φαρμακεία μαζεύονται και πεθαίνουν όλα μαζί. Η γειτονιά αφήνεται χωρίς Φαρμακείο. Αλλά όχι μόνο αυτό: και τα νησιά μένουν χωρίς Φαρμακεία. Μεταφέρονται από την Περιφέρεια στο Κέντρο. Αυτό θα γίνει και στην Επαρχία. Ας πούμε, σε χωριά που είναι πολύ δύσκολα, θα φύγουν και θα πάνε στο κέντρο. Ενα άλλο τεράστιο πρόβλημα, τέλος, είναι το ωράριο που δεν υπάρχει πια στα Φαρμακεία. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.