Διαφορετικό το σημερινό αφιέρωμα στις “διαδρομές” καθώς παρουσιάζουμε τα αθλητικά τμήματα για Special Olympics που δραστηριοποιούνται στα Χανιά και συγκεκριμένα σε κολύμβηση, μπόουλινγκ αλλά και καγιάκ μιλώντας με τους προπονητές τους.
Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, να επισημάνουμε ότι τα Special Olympics Ελλάς ιδρύθηκαν το 1987 ως ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο με σκοπό την ένταξη των Ελλήνων με διανοητική αναπηρία στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, προσφέροντας σε αυτούς τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και να τις προβάλλουν στην παγκόσμια κοινότητα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Ταυτόχρονα, ανέλαβαν την ευθύνη να εμπνεύσουν στην ελληνική κοινωνία και την πολιτεία το σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, τις ξεχωριστές ανάγκες τους και την πεποίθηση ότι αποτελούν χρήσιμα και ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας.
Τα Special Olympics Ελλάς τελούν υπό την υψηλή προστασία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Είναι συνδεδεμένο μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και έχουν αναγνωρισθεί επίσημα από το υφυπουργείο Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), ως Φίλαθλο Αθλητικό Σωματείο.
Η δράση των Special Olympics Ελλάς μέχρι σήμερα στηρίζεται σε εθελοντές. Τα έξοδα διοργάνωσης και συμμετοχής των αθλητών σε αγώνες καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, ενώ ένα σεβαστό ποσό καλύπτεται από την Πολιτεία. Μέχρι σήμερα τα Special Olympics Ελλάς προσφέρουν δυνατότητες συμμετοχής σε ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες σε 24 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα: Στίβο, Κολύμβηση, Ρυθμική και Ενόργανη Γυμναστική, Καλαθοσφαίριση, Αντισφαίριση, Ποδόσφαιρο, Πετοσφαίριση, Ιππασία, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Μπόουλιγκ, Κωπηλασία, Ποδηλασία, Άρση Βαρών, Γκολφ, Τζούντο, Χάντμπολ, Ιστιοπλοΐα, καθώς και σε τέσσερα χειμερινά αγωνίσματα: Αλπικό Σκι, Δρόμους Αντοχής, Παγοδρομίες και Αγώνες Δρόμου με Χιονοβατίδες. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο κάθε έτους τα Special Olympics Ελλάς, πέραν των προγραμμάτων προπόνησης, οργανώνουν Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελληνίους Αγώνες.
Οι Eλληνες αθλητές Special Olympics που έχουν λάβει μέρος σε αγώνες, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ανέρχονται περίπου στους 12.000, συμμετέχουν ανελλιπώς στις προπονήσεις, δουλεύουν σκληρά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και αποδεικνύουν καθημερινά στην ελληνική κοινωνία και σ’ ολόκληρο τον κόσμο ότι δίκαια αξίζουν ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους Eλληνες, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής
Από το 1992 τμήμα κολύμβησης στον Ν.Ο.Χ.
Ο Ν.Ο. Χανίων σε στενή σχέση με τα Special Olympics Hellas δημιούργησε το 1992 το Τμήμα Ειδικής Aθλησης (Special Olympics Ν.Ο. Χανίων) για παιδιά που έχουν νοητική υστέρηση και μαθησιακά προβληματα.
Οσον αφορά τους στόχους και τον σκοπό του τμήματος όπως σημειώνει ο προπονητής Κώστας Νικολαντωνάκης:
«Επιδιώκουμε τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες προσαρμοσμένης κολύμβησης:
• Να εξοικειωθούν με τον χώρο του κολυμβητηρίου και το υγρό στοιχείο και να αναπτύξουν δεξιότητες επίπλευσης.
• Να γνωρίσουν το σώμα τους, να μάθουν τις δυνατότητές του και να το χρησιμοποιούν στην ολότητά του.
• Να αναπτύξουν σωματική έκφραση και δημιουργικότητα.
• Να κατανοούν προφορικές εντολές και να αναπτύξουν λεξιλόγιο σε σχέση με την κίνηση.
• Να βελτιώσουν τη σωματική υγιεινή.
• Να ψυχαγωγηθούν.
• Να μάθουν και να τηρούν κανόνες ασφαλείας.
• Να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται με άλλα παιδιά και ενηλίκους.
Σκοπός του τμήματος είναι να αποκτήσει νόημα η ζωή των παιδιών που έχουν νοητική υστέρηση. Ο Ν.Ο.Χ. πιστεύει ότι μέσω της αθλητικής άσκησης και συμμετοχής σε αγώνες, ωφελούνται τα παιδιά αυτά σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά και οικογενειακά. Αλλά και η κοινωνία παρατηρώντας τα και συμμετέχοντας στους αγώνες τους, κατανοεί το πρόβλημά τους και προετοιμάζεται να τα δεχθεί με σεβασμό και ισότητα στους κόλπους της. Το πρόγραμμα λειτουργεί 10 μήνες το χρόνο από Οκτώβριο έως Αύγουστο.
Πολλές εξάλλου είναι οι διακρίσεις αφού οι αθλητές του τμηματος έχουν πάρει μέρος σε Πανελλήνιους, Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες των Special Olympics φέρνοντας πολλά μετάλλια στον νομό μας. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα των Special Olympics έχουν τα άτομα εκείνα που έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας τους και έχει διαπιστωθεί από ειδικούς η διανοητική τους ανεπάρκεια ή έχουν βραδεία αντίληψη που προσδιορίζεται από πρωτότυπες μεθόδους ή έχουν έντονα μαθησιακά προβλήματα λόγω βραδείας αντίληψης που απαιτούν ή έχουν απαιτήσει εξειδικευμένη εκπαίδευση.
Επιπλέον πολλά είναι τα οφέλη:
• Βελτιωμένη φυσική κατάσταση, συντονισμός κινήσεων, καλύτερη καρδιοαγγειακή κατάσταση και αντοχή.
• Ανεπτυγμένος αυτοσεβασμός, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και υπερηφάνεια.
• Ενθάρρυνση για την λήψη αποφάσεων.
• Ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους λόγω της συναναστροφής τους με άτομα χωρίς διανοητικά προβλήματα.
• Ευκαιρίες για ταξίδια και απόκτηση νέων εμπειριών από την επίσκεψή τους σε νέους τόπους με διαφορετικό πολιτιστικό επίπεδο.
• Ευκαιρίες για μέλη των οικογενειών τους να ανακαλύψουν τις ικανότητες του αθλητή τους, γεγονός που οδηγεί σε υπερηφάνεια και κατανόηση.
• Ενταξη του αθλητή στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Μπόουλινγκ από το 1991
Από το 1991 υπάρχει στα Χανιά και τμήμα μπόουλινγκ για τα παιδιά των Special Olympics το οποίο μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε όλους τους πανελλήνιους αγώνες και έχει κατακτήσει πολλά μετάλλια.
Σήμερα σε εβδομαδιαία βάση ασχολούνται με το τμήμα από 8-16 παιδιά με προπονητή τον Δημήτρη Χατζηδάκη ενώ τα 4-8 από αυτά που ξεχωρίζουν συμμετέχουν και στις εγχώριες διοργανώσεις.
Κάποια από αυτά έχουν λάβει μέρος και με την εθνική μας ομάδα σε διεθνείς αγώνες.
Από την πλευρά του ο προπονητής του τμήματος Δημήτρης Χατζηδάκης έχει λάβει μέρος και στην ελληνική αποστολή στους Παγκόσμιους Αγώνες του 2003 στην Ιρλανδία καθώς και σε τέσσερις Πανευρωπαϊκές διοργανώσεις το 2000 στην Κύπρο, το 2004 στην Ισπανία, το 2005 στην Ιταλία και το 2010 στην Πολωνία όπου ήταν μάλιστα και επικεφαλής προπονητής μπόουλινγκ. Επίσης το 2011 ήταν επικεφαλής στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics στην Αθήνα.
Οπως σημειώνει ο Δ. Χατζηδάκης από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης αθλητικών τμημάτων των Special Olympics στα Χανιά υπήρξε ο Θοδωρής Παπαγρηγοράκης (φωτ.) που ξεκίνησε και το τμήμα κολύμβησης και που δυστυχώς έφυγε πριν λίγα χρόνια από κοντά μας τόσο νωρίς και άδικα…
Επίσης πολύ μεγάλη ήταν η συμβολή της Βίκυς Πετρόχειλου που έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των Special Olympics στα Χανιά.
Το Καγιάκ το πιο νέο τμήμα αλλά εξίσου σημαντικό
To τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό αθλητικό τμήμα για Special Olympics στα Χανιά ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια και ήταν το καγιάκ και αυτό από τον Ν.Ο.Χ.. Οπως τονίζει ο προπονητής του Μανώλης Αγγελάκης: «Κατά την αγωνιστική περίοδο του 2011, ο Ν.Ο. Χανίων σε συνεργασία με τα Special Olympics, ενέταξαν στις δραστηριότητες που καλλιεργεί ο Ομιλος το άθλημα του Καγιάκ για άτομα με ιδιαιτερότητες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ασχοληθούν με αυτό. Η συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα πραγματοποιείται με ειδικά σκάφη, μονά ή διπλά και αποτελεί κάτι το διαφορετικό σε σχέση με τις αθλητικές δραστηριότητες που ασκούνταν μέχρι σήμερα αυτά τα παιδιά.
Μέσα από αυτή την αθλητική ενασχόληση προσπαθούμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά χαρά και ευχαρίστηση μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες που θα συμμετέχουν.
Με το άθλημα του Καγιάκ ασχολούνται 10-12 αθλητές, αγόρια και κορίτσια. Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας, με ειδικό εξοπλισμό (σκάφος, κουπί, σωσίβιο) που μας έχει δοθεί από τα Special Olympics. Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι πολύ σταθερά, και παρέχουν απόλυτη ασφάλεια στους ασκούμενους.
Από το 2012 οι αθλητές των Special Olympics στο άθλημα του Καγιάκ συμμετέχουν σε Πανελλήνιους Αγώνες Καγιάκ Σπριντ στην Αθήνα, στους διεθνείς “Κορίσσιους” διασυλλογικούς αγώνες Καγιάκ Σπριντ στη Λίμνη του Κουρνά και στη Σούδα, με πολλές αγωνιστικές επιτυχίες .
Προϋπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος αθλητής με το άθλημα του Καγιάκ είναι να γνωρίζει κολύμβηση. Το ότι υπάρχει και το τμήμα Κολύμβησης βοήθησε πάρα πολύ στο να ενσωματωθούν γρήγορα τα παιδιά στο άθλημα του Καγιάκ. Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με τον Κώστα Νικολαντωνάκη, μιας και έχουμε αρκετά κοινά παιδιά. Θα έλεγα ότι το ένα άθλημα συμπληρώνει το άλλο.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους γονείς για την στήριξή τους, την αμέριστη βοήθεια την οποία προσφέρουν καθώς και την ΑΝΕK Lines που στηρίζει αυτά τα παιδιά.