Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα φύκια και η σημασία τους για τον άνθρωπο

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΚΙΑ

Όλοι σχεδόν γνωρίζουμε ποια είναι τα φύκια και από πού προέρχονται. Στην παρούσα εργασία δεν θα ασχοληθούμε με πολλές λεπτομέρειες γι’ αυτά, παρά περισσότερο για τη βιολογική σημασία τους προς τον άνθρωπο .
Σημειώνουμε ότι σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος Φύκια και όχι Φύκη.
Τα φύκια είναι υδρόβιοι οργανισμοί, αντιπρόσωποι του βασιλείου των φυτικών οργανισμών. Είναι φυτά που βρίσκονται μέσα στο νερό, τόσο στο θαλασσινό, όσο και στο γλυκό. Είναι φυτικοί οργανισμοί που προέρχονται με φωτοσύνθεση και μάλιστα είναι οι βασικότεροι εκπρόσωποι τους .
– Οικολογικές ιδιότητες
Υπολογίζεται σήμερα σε 25.000 είδη φυκιών και ακόμη υπό μελέτη είναι πολλά. Έχουν εκπληκτικές και φαρμακευτικές και διατροφικές ιδιότητες, καθώς επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, διότι συμβάλλουν στην παραγωγή οξυγόνου της ατμόσφαιρας σε μεγάλο ποσοστό 50% τουλάχιστον, ακόμα κάποια φύκη έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν το νερό από τοξικά απόβλητα. Για παράδειγμα υπάρχουν είδη φυκιών, που αποθηκεύουν και εξουδετερώνουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, που μολύνουν το νερό, όπως τον μόλυβδο (τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου) το οποίο απαντάται σε χρώματα, καύσιμα, μπαταρίες, το κάδμιο που προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων και νεφρικές δυσλειτουργίες.
– Αντιμικροβιακές και αντιπερτασικές ιδιότητες.
Διάφορες έρευνες μεγάλων Τεχνολογικών Ινστιτούτων έδειξαν μια άγνωστη μέχρι σήμερα χημική δομή στα φύκια, που βοηθά στην καταπολέμηση πολλών επικίνδυνων μικροβίων, καθώς επίσης και στη μείωση της υπέρτασης.
– Τα φύκια ως τρόφιμα
Ιστορικά τα φύκια τα χρησιμοποιούσαν οι Κέλτες και οι Βίκινγκς ως διατροφή στα μεγάλα ταξίδια τους .Οι δε πολεμιστές Αζτέκοι πίστευαν ότι η πηγή της δύναμης τους ήταν τα φύκια. Σήμερα τα φύκια είναι εκλεκτή τροφή σε Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, ενώ αποκτούν φανατικούς οπαδούς και στη Δύση .
– Στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούνται περίπου 145 είδη φυκιών, τα οποία καλλιεργούνται σε Ασιατικές χώρες και σήμερα σε πολλές της Δύσης.
– Από τις καλλιέργειες αυτές παράγονται και προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική, ως φυσικοί σταθεροποιητές τροφίμων, κυρίως ζελατίνες για κρέμες και μαρμελάδες.
– Τα καφέ φύκια περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και είναι αυτά που προσφέρονται περισσότερο στην κατανάλωση, παραδείγματος το Fucus και το Laminaria.
– Στην Ιαπωνία τα καφέ φύκια χρησιμοποιούνται σε φαγητά π.χ. σούσι.
– Στην Ελλάδα δεν καταναλώνονται τα φύκια σαν φαγητό. Υπάρχουν όμως φύκια σε μορφή σκόνης που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, σε μορφή φύλλων αποξηραμένων γι’ αυτούς που επιθυμούν να τα δοκιμάσουν και σε συμπληρώματα διατροφής (ειδικά καταστήματα υγιεινής διατροφής, φαρμακεία).
– Τα φύκια ως λίπασμα
Τα φύκια εκτός των άλλων είναι ένα άριστο και φθηνό βελτιωτικό του εδάφους και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οικολογικό λίπασμα, αντικαθιστώντας τα σημερινά που είναι επικίνδυνα.

ΣΥΝΘΕΣΗ -ΑΝΑΛΥΣΗ

Η σπουδαιότητα των φυκιών για τον άνθρωπο οφείλεται στην πλούσια σύνθεση τους, με αποτέλεσμα να αποδίδονται στον οργανισμό του όλη η ενέργεια και η δύναμη που απαιτείται
Περιέχουν ¨
1.Μεταλλικά στοιχεία
– Μαγνήσιο: Γνωστό στοιχείο, γιατί ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, αυξάνει τον μυικό τόνο και τη λειτουργία των κυττάρων.
-Κάλιο: Βοηθά τη μυική σύσπαση και νευρομυική διεγερσιμότητα. Ρυθμίζει την περιεκτικότητα του οργανισμού σε νερό και επιδρά θετικά στην καρδιά.
-Ασβέστιο: Είναι βασικό συστατικό των οστών κάθε ζωικού οργανισμού και έχει αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
-Σίδηρος: Βασικό συστατικό του αίματος και έχει σημαντική αιμοποιητική και αντιαναιμική δράση.
– Μαγγάνιο: Παίζει βασικό ρόλο στις αρθρώσεις του ανθρώπου.
2. Αμέταλλα στοιχεία
-Ιώδιο: Βασικό στοιχείο που έχει αντισηπτική δράση. Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά.
– Άνθρακας, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο, θείο, φωσφόρος, χλώριο:
Είναι γνωστός ο ρόλος όλων των παραπάνω. Συγκεκριμένα το χλώριο είναι απαραίτητο για να διατηρείται η σωστή αλκαλική και όξινη ισορροπία στον ανθρώπινο οργανισμό.
3. Βιταμίνες A,C ,B12, D
Όσοι διαμένουν σε παράλιες περιοχές είναι προτιμότερο να συλλέγονται τα φύκια το φθινόπωρο και στη συνέχεια να απλώνονται και να πλένονται καλά .

*O Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χημικός, πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου Χανίων και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ρεθύμνης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα