Τα “κόκκινα δάνεια” και ο Φ.Π.Α. στα νησιά είναι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα στεγαστικά “κόκκινα δάνεια” ήσαν το 2010 το 9% του συνόλου. Από τότε δε που εφαρμόσθηκαν τα μνημόνια έφτασαν στο 40%. Αυτό είναι έργο των προηγουμένων κυβερνήσεων, οι οποίες τώρα κόπτονται, υποκριτικώς, υπέρ των αδυνάμων νοικοκυριών, ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους!! Επίσης στον διάλογο με την άλλη πλευρά τίθεται και το προσφυγικό, που πάνε να το συνδέσουν με τα δημοσιονομικά. Εν τω μεταξύ διαρρέονται πληροφορίες ότι συζητούνται, ανεπισήμως, θέματα γύρω απ’ τη Βαλκανική και πώς ό,τι αποφασισθεί θα μας το φέρουν ως τετελεσμένο.
Τώρα ποιος παίζει ποιον ρόλο και σε τίνος τις πλάτες είναι το ζητούμενο.
Για την κυβέρνηση το στεγαστικό και η αποφυγή πλειστηριασμού, υπό προϋποθέσεις, τις πρώτης κατοικίας είναι “κόκκινη γραμμή”, δίνει δε μάχη με τους δανειστές, οι οποίοι όμως ασκούν πιέσεις για περισσότερα μέτρα. Λέγεται ότι οι ξένοι θα πάρουν το σπίτι του Ελληνα, αλλά θα του βάλουν να μείνει σε άλλο και να πληρώνει νοίκι. Ενα στα τρία δάνεια έχει “κοκκινίσει”, όμως οι περισσότεροι έχουν πληρώσει τα “μαλλιοκέφαλά” τους για τέτοια δάνεια. Οι τράπεζες στην πλειονότητα έχουν εισπράξει τα κεφάλαιά τους, αλλά δεν δέχονται να κάνουν κάποιο “κούρεμα”. Δέχονται, όμως, να τους πληρώνει το κράτος, δηλαδή εμείς, την ανακεφαλαιοποίησή τους!
Ερχόμαστε στους πιστωτές, που θέλουν να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα. Ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να νομοθετήσει ως το φθινόπωρο του 2015 πρόσθετο δημοσιονομικό πακέτο για να εξασφαλισθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ μέχρι το 2017». Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2015 τα νέα μέτρα έχουν στόχο περίπου 2 δισ. ευρώ.
Τα πάντα είναι συγκεχυμένα. Ο απρόβλεπτος Σόιμπλε, ο οποίος έχει βάλει στόχο την Καγκελαρία, εφ’ όσον η Μέρκελ προωθηθεί στη θέση της Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., συνδέει την ανακεφαλαίωση των τραπεζών με τη διευθέτηση των “κόκκινων δανείων”. Αν δεν γίνει η ρύθμισή τους και δεν τελειώσει η αξιολόγηση του “κουαρτέτου”, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ από τη δόση των 7 δισ. ευρώ. Εν κατακλείδι έχουμε και την εκπεφρασμένη άποψη του δ/ντή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα ότι «το θέμα των “κόκκινων δανείων” δεν θα επηρεάσει την ανακεφαλαίωση των τραπεζών»… Οι οικονομολόγοι δεν βγάζουν άκρη. Τι γνώσεις πρέπει να ’χει ο απλός πολίτης να καταλάβει τι πρόκειται να του συμβεί;
Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι η κατάσταση εκτραχύνθηκε απ’ τον Φεβρουάριο του ’15 κι ύστερα. Ομως υπάρχει το θέμα της συνέπειας και της συνέχειας του κράτους. Ο κ. Τσίπρας η αλήθεια είναι ότι εκτός των συσσωρευμένων προβλημάτων απ’ τα προηγούμενα μνημόνια, που δεν έλυσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πληρώνει την απραξία και τις καθυστερήσεις του δικού του εξαμήνου.
Οταν οι ξένοι είναι τόσο ανελαστικοί, το κάνουν διότι έχουν έλλειμμα εμπιστοσύνης. Ο κ. Τσίπρας βρίσκει μπροστά του όσα έλεγε πριν τον Ιανουάριο. Το θέμα δεν είναι να περάσουν τα μέτρα απ’ τη Βουλή. Και ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο τα πέρναγαν, αλλά δεν μπορούσαν να τα εφαρμόσουν. Είναι δύσκολο να αποτελέσει εξαίρεση ο Τσίπρας. Ηδη τα πρώτα συμπτώματα φάνηκαν με το Ν/Σ για τις μικρές ζυθοποιίες, που δεν ψηφίστηκε.
Αν τα “κόκκινα δάνεια” πέρασαν απ’ τη Βουλή, όπως τα θέλουν οι δανειστές, ο λαός, που έχει ξεζουμισθεί, δεν θα τα ανεχθεί. Σκέφτεται κανείς τι θα συμβεί, αν πιστέψουμε πολλούς, που διαρρέουν ότι τα δύσκολα έρχονται και ποια εικόνα θα παρουσιασθεί στους δρόμους με τις εξώσεις;