Βλέποντας κάποιος την διαµάχη µεταξύ του Ισραήλ και της Χαµάς παρατηρεί την επιρροήν, που έχουν σχετικά µε αυτήν και γενικά στην περιοχήν οι ∆υνάµεις του Κόλπου, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Αυτό επισηµαίνεται και από πολιτικούς αναλυτές (βλ. π.χ. Christina Paschyn, “The Gulf’s new power brokers”, The World Today, February and March, 2024, Volume 90, no.1, σελ. 15-16).
Το Κατάρ, µε τα πετροδολλάριά του και τις πολλές φιλοδοξίες του, θέλει οπωσδήποτε να παίξει ένα ρόλο στη διεθνή σκηνή και, à fortiori, στην περιοχήν του.
Κατόρθωσε να διεξάγει επιτυχώς διαπραγµατεύσεις µε το Ισραήλ και τη Χαµάς για την απελευθέρωση των οµήρων και για βοήθειαν µέσα στη Γάζα (οπ. παρ.). Αυτό οφείλεται επίσης στις καλές σχέσεις του Κατάρ µε τις δυο πλευρές, τις ∆υτικές ∆υνάµεις αλλά και γκρουπς που έχουν σχέση µε τη Χαµάς. Φαίνεται ότι το Κατάρ έχει κατορθώσει να καταστεί για πολλούς ένας αξιόπιστος µεσολαβητής για προβλήµατα της περιοχής
Όσον αφορά στη Σαουδικήν Αραβία και στα Εµιράτα, η απογοήτευση τους µε την πολιτικήν των Η.Π.Α. τους έκαµε να βλέπουν πρώτα τον εαυτόν τους, σ’ αυτήν την υπόθεση, και µετά ό,τιδήποτε άλλο.
Οι δυο Αραβικές χώρες πλησίασαν το Ιράν και επίσης την Ρωσία και την Κίνα. Οι Η.Π.Α. δεν φαίνεται να τους δίδουν την σιγουριά, που χρειάζονται.
Η Σαουδική Αραβία πάντοτε φαινόταν ή ήθελε να είναι η κύρια ∆ύναµη της περιοχής. Το σηµαντικότερον ίσως πρόβληµα για τους Παλαιστινίους είναι το ξεχωριστόν κράτος τους. Αυτό προνοήθηκε από το 1948, ήτοι δυο Κράτη στη περιοχή. Κι’ ενώ το Ισραήλ έκαµε το κράτος του, οι Παλαιστίνιοι αναµένουν το δικό τους.
Η επιρροή που έχουν σήµερα τα Κράτη του Κόλπου στην περιοχή, τους ωθούν να πιστεύουν ότι θα µπορούσαν ίσως να πείσουν και αναγκάσουν τον Ισραήλ να δεχθεί ένα Παλαιστινιακό Κράτος µε αντάλλαγµα την οµαλότητα στην περιοχήν. Αυτό βέβαια είναι πολύ επιθυµητόν αλλά πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σύντοµα.
*Ο ∆ρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής