Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Με τα μάτια στο μέλλον

B’ ΣΥΝΕΧΕΙΑ και Β’ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ

Προφητείες, μελλοντολογικές, από τώρα ως το 2050 και γιατί όxι και ως το τέλος του 21ου αιώνα που προβλέπεται ότι θα έχουν αλλάξει, σχεδόν, τα πάντα στον κόσμο και στον πλανήτη. Ακόμα όμως και στη ζωή και στο θάνατο που μπορεί νά ’χει καταργηθεί… ως τότε!

Αλλά, ως τότε, πώς θα εξαλειφθεί η έσχατη ένδεια που, ήδη, έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας και σ’ όλο, σχεδόν, τον πλανήτη παρά τις “υποσχέσεις” της οικονομίας της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης που εξαγγείλανε την εξάλειψη της φτώχειας από μεγάλο μέρος του πλανήτη;
Αλλοίμονο, τώρα, η φτώχια το τρομερό φάντασμα που απειλεί – μέρα και νύχτα όλους μας!
Συνεχίζοντας τις επιστημονικές προβλέψεις ειδικών μελετητών στο περιοδικό Scientific of America είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε στραμμένα τα “μάτια στο μέλλον” στη μακρά και κινδυνώδη πορεία ως το 2050 που οι επιστήμονες αυτοί προφητεύουν ότι θα παλεύουμε για “σωτηρία ή κατάρρευση”.
Ομως, αυτή η κατάρρευση βιάστηκε (κυρίως στον οικονομικό τομέα) να έρθει ως έκρηξη παγκόσμιας κρίσης, η οποία έχει ιδιαίτερα βαριές συνέπειες “εδώ και τώρα” για τον λαό και τη χώρα μας.
Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον λοιπόν πρέπει να στρέψουμε τη ματιά μας στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ πριν να συνεχίσουμε την παράθεση των σκέψεων των ειδικών Αμερικανών επιστημόνων που διατυπώθηκαν πριν να έρθει το μεγάλο τσουνάμι της νέας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που σαρώνει και ισοπεδώνει τα πάντα…

Η ΑΝΟΣΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Γυρίζουμε τη ματιά μας, λίγο πίσω για να δούμε τη μεγάλη ευθύνη στο βιβλίο του καθηγητή Richard Peet, με τίτλο “Η ανόσια τριάδα” και υπότιτλο: “Το ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΠΟΕ” (εκδ. Λιβάνη 2010).
Σ’ αυτό το σημαντικό και αποκαλυπτικό βιβλίο προσφέρεται (όπως αναφέρεται) «ένα σημαντικό ιστορικό μάθημα σχετικά με το πώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου στρεβλώθηκαν απομακρύνηκαν από το αρχικό πλαίσιο της αποστολής τους ώστε να υπηρετούν τα συμφέροντα της οικονομικής παγκοσμοποίησης.
Οι πολιτικές που συντονίζουν αυτοί οι Διεθνείς Οργανισμοί – θεσμοί επιχειρούν, φαινομενικά να διαγράψουν χρέη του τρίτου κόσμου και να οδηγήσουν στον “άμεσο τερματισμό της φτώχειας” για να έχουν, όμως, αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή τη συμμετοχή σε μια παγκόσμια οικονομία, η οποία μαστίζεται από αφόρητα επίπεδα χρέους και αν μη τι άλλο, από μια διαρκώς επιδεινούμενη υπερχρέωση και αβεβαιότητα.
Με την “Ανόσια τριάδα” να συνεχίζει (με αναγομώσεις της υπερ-ισχύος της) να αναπαράγει το μοντέλο της παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής και υπερ-εκμετάλλευσης με συνέπεια την έσχατη ένδεια.

ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΣΧΑΤΗ ΕΝΔΕΙΑ; ΜΕ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Ο διάσημος Αμερικανός καθηγητής και δ/ντής στο Ινστιτούτο Γης, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Jeffery Sachs στο ενδιαφέρον κείμενό του, στο βιβλίο “Με τα μάτια στο μέλλον” αναφέρει ότι «η κοινή γνώμη στις πλούσιες χώρες, αποδίδει συχνά την έσχατη φτώχεια σε σφάλματα των ίδιων των θυμάτων της. Ακόμα στον φυλετικό παράγοντα, σε θρησκευτκές εκτροπές και ταμπού, σε έλλειψη επιχειρηματικότητας ή σε ανισότητα των δύο φύλων. Αυτές όμως οι αντιλήψεις εγκαταλείφθηκαν καθώς οι κοινωνίες αστικοποιούνται και αναπτύσσονται οικονομικά. Για να επισημάνει ότι: πολύ πρόσφατα οι αναλυτές εστιάζουν τις αιτίες της έσχατης φτώχειας στην “Ανεπαρκή διακυβέρνηση” στη διαφθορά, στον χρηματισμό των διαπλεκόμενων φορέων κ.λπ..
Μέσα σε αυτό το πλέγμα θίγει το θέμα της οικονομικής μεγέθυνσης, για να υποστηρίξει ότι το αυξανόμενο, μέσω αυτής μέσο εισόδημα, αν διανέμεται ανομοιόμορφα, τότε οι φτωχοί ενδέχεται να ωφεληθούν λίγο, οπότε οι θύλακες έσχατης φτώχειας μάλλον θα συνεχίσουν να υφίστανται…

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ εντατικοποιημενοσ ο οικονομικοσ φιλελευθερισμοσ
Για να μπορούμε τώρα όλοι μας να αντιληφθούμε τις μεγάλες αιτίες της έσχατης φτώχιας η οποία υπέρ-εξουσιαστικά και υπέρ-εκμεταλλευτικά μεγεθύνεται αντί να μειώνεται. Ομως παρά το γεγονός ότι ο δόκτωρ Σάχ δεν “αγγίζει” αυτή τη μεγάλη αιτία του καιρού μας παραθέτει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, απογυμνώνοντας στην ουσία το μοντέλο του οικονομικού φιλελευθερισμού που η Δύση εντατικοποιεί παρά την κρίση, τη λειτουργία του για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης του κόσμου με πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΕΙΝΩΝΤΕΣ ΣΤΗ ΓΗ;
«Οι μεγάλες δυνατότητες των μικρών αγροκτημάτων» είναι ένα μεγάλου ενδιαφέροντος θέμα το οποίο γίνεται επίκαιρο και για μας με το γεγονός της εξέγερσης των Ελλήνων αγροτών.
Στο θέμα αυτό ο συγγραφέας Πώλ Πόλακ ψυχίατρος, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής επιχείρησης για τη Διεθνή Ανάπτυξη (IDE) κατάφερε να αυξήσει κατά 500 δολάρια το ετήσιο καθαρό εισόδημα περισσότερων από 100.000 φτωχών αγροτικών οικογενειών.
Στο σχέδιο που παρουσιάζει στο κείμενό του υποστηρίζει ότι: «οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην παραγωγικότητα των μεγάλων αγροκτημάτων θα αυξήσουν συνολικά τη διαθέσιμη τροφή, αλλά οι προσπάθειες, για τη μείωση της φτώχειας πρέπει να εστιαστούν σε τρόπους αύξησης των εισοδήματων των μικρών αγροτών, με αποδόσεις των μικρών αγροτεμαχίων».

ΣΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΙΟΙ ΠΕΙΝΟΥΝ…
Σ’ ένα στατιστικό ιστόγραμμα με τον τίτλο “Ποιοι πεινούν;” ο Πωλ Πόλακ δηλώνει ότι πεινώντες είναι (σήμερα) 50% μικροκτηματίες, 20% ακτήμονες υπαίθρου, 10% βοσκοί, αλιείς – δασεργάτες και 20% φτωχοί αστοί…
Για να τονίσει ότι: «οι κινούμενες από την προσφορά στρατηγικές της πράσινης επανάστασης ίσως δεν βοηθήσουν τους στοιχειώδεις διαβιούντες αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν με όλες τις δυνάμεις τους προκειμένου να επιβιώσουν στην παγκόσμια αγορά.
Μια έγκυρη διεθνής απάντηση από έναν Καναδό αγωνιστή κατά της αγροτικής φτώχειας που ήδη έχει γίνει απειλητική και για τον πολυπληθή μικροαγροτικό κόσμο της Ελλάδας, που χρόνια τώρα, αγωνίζεται για τη βελτίωση των εισοδημάτων του.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΦΤΩΧΩΝ
Το προτελευταίο θέμα του βιβλίου “Με τα μάτια στο μέλλον” έχει τίτλο “Η Δημόσια υγεία σε μετάβαση” και υπότιτλο “Οι χρόνιες νόσοι, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης που κάποτε ήταν κοινές μόνο στα βιομηχανικά κράτη, σήμερα σαρώνουν και την υπόλοιπη υφήλιο. Αλλά και τα λοιμώδη νοσήματα δεν έχουν πάψει να μας απειλούν. Απαιτείται επειγόντως να θέσουμε νέες προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία.
Συγγραφέας αυτού του κειμένου είναι ο Barry Bloom ο οποίος επισημαίνει ότι είναι “Ωρα κρίσιμων αποφάσεων για την υγεία”. Αναφερόμενος στο πρόβλημα επισημαίνει ότι:
• Οι ανισότητες στην υγεία μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνονται
• Το μέλλον της Δημόσιας υγείας δεν είναι κατά κανένα τρόπο διασφαλισμένο. Με τα λοιμώδη νοσήματα να μειώνονται αλλά οι χρόνιες παθήσεις να παρουσιάζουν αύξηση λόγω του γεγονότος ότι πολλές από αυτές συνδέονται με τον τρόπο ζωής.
Με αποτέλεσμα αν δεν ληφθούν από όλους τους αρμόδιους φορείς αποτελεσματικά μέτρα με μια παγκόσμια υποδομή για αντιμετώπιση των διαφαινόμενων απειλών…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΚΕΨΗΣ ΟΧΙ ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
“Τα οικονομικά σε έναν πλήρη κόσμο” είναι ο τίτλος του τελευταίου κειμένου στο αξιόλογο βιβλίο “Με τα μάτια στο μέλλον”. Ενας τόμος που ενδιαφέρει κάθε Ελληνα πολίτη για να συνειδητοποιήσει το “γίγνεσθαι” στο σύγχρονο κόσμο μας, μέσα στις διαδικασίες του οποίου εμπλέκεται και η Ελλάδα της σημερινής αδιέξοδης πραγματικότητας που την απειλεί. Για να χάνεται μέσα στη “μαύρη τρύπα” της συνεχούς απειλής ως το 2050, ακόμα κι ως το τέλος του 21ου αιώνα που ενδέχεται να μειωθεί ή να μεγιστοποιηθεί αυτή η ΑΠΕΙΛΗ και το αδιέξοδο του υπερ-εκμεταλλευτικού μας πολιτισμού.
Με “ηγετικούς” -σε παγκόσμια κλίμακα- οργανισμούς αυτής της υπερ-εκμετάλλευσης είτε οικονομικούς, είτε πολιτικούς, είτε στρατιωτικούς με τους πλέον σημαντικούς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια τράπεζα. Αυτούς που βασικά δημιούργησαν το τέλος του κοινωνικού κράτους. Οπως έγινε πριν 12 χρόνια στην Αργεντινή, στην Ελλάδα τώρα, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες της Γης.
Ομως, με τέτοιους μηχανισμούς πώς να κρατήσουμε τα “μάτια ανοιχτά” σ’ ένα κλειστό και προ-κατασκευασμένο μέλλον;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα