Τη θέση ότι «δεν κατάλαβαν καλά οι καταστηματάρχες του Κουμ Καπί» στο θέμα των αυξημένων δημοτικών τελών για την περιοχή πήρε η δημοτική Αρχή, μετά τις αντιδράσεις των επαγγελματιών αλλά και τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν για το θέμα στο χθεσινό Δημ. Συμβούλιο.
Το ζήτημα της αύξηση στα 60 ευρώ το τ.μ. στο παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί τέθηκε από τους επικεφαλής κ. Σπ. Αποστολακη (παρ. Παπαδογιάννη), Τ. Βάμβουκα, Γ. Σαρρή και Ν. Βουρλάκη αλλά και μεμονωμένα από δημοτικούς συμβούλους.
Σημειώνεται ότι τα “Χ.ν.” από το Νοέμβριο σε θέμα τους για την αναπροσαρμογή των Δημοτ. Τελών είχαν φιλοξενήσει δηλώσεις τότε του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Κοτσιφάκη που ανέφερε πως από τον περασμένο Οκτώβριο η Λιμενική Επιτροπή είχε αποφασίσει την αύξηση των δημ. τελών στα 60 ευρώ το τ.μ.
Στο χθεσινό Δ.Σ. ο κ. Κοτσιφάκης παίρνοντας το λόγο επανέλαβε πως από τον Οκτώβρη του 2021 υπάρχει η απόφαση που ήταν ομόφωνη και ότι «το Κουμ Καπί όπως και το λιμάνι είναι τουριστική περιοχή και αν θέλετε επιχειρηματικά και επαγγελματικά είναι από τις καλές περιοχές των Χανίων για αυτό και αυξήθηκαν τα τέλη. Σε συνάντηση που είχα με τους επιχειρηματίες τους εξήγησα ότι υπάρχουν τα τέλη των 60 ευρώ και θα περιμένουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που πήρε παράταση μέχρι 30/9 και ότι δικαίωμα μας δώσει ο νομοθέτης προφανώς και θα τα μειώσουμε τα τέλη. Κάποια στιγμή το διοικητικό συμβούλιο θα μειώσει τα τέλη και θα τους ενημερώσουμε. Δεν υπάρχει λόγος για αντιδικία». Ο ίδιος υποστήριξε ότι επειδή ρωτήθηκε τι έχει κάνει το ΔΛΤ Χανίων στο Κουμ Καπί, το κόστος για τις μελέτες για την ανάπλαση που πληρώθηκαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανέρχονται στις 130.000 ευρώ.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης που ανέφερε πως το 2019 τα δημ. τέλη στο Κουμ Καπί ήταν 35 ευρώ και το 2020 και το 2021 μειώθηκαν στα 20 ευρώ και πλέον ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην υπηρεσία να μην τα πάει στα 60 ευρώ αλλά σε μικρότερο ύψος.
«Κάνατε την αύξηση, γιατί 40 ευρώ το τ.μ. αλλά το πήγατε στα 60; Γιατί δεν επιλέξατε κάτι ενδιάμεσο ;» αναρωτήθηκε ο κ. Σπ. Αποστολάκης (παράταξη Α. Παπαδογιάννη), ενώ ο Ν. Βουρλάκης υπογράμμισε πως «είναι λάθος να την στοχοποιούμε ότι είναι οικονομικά καλή περιοχή το Κουμ Καπί. Το αποδεικνόυν τα πολλά κλειστά μαγαζιά που υπάρχουν».
Σε γραπτή του τοποθέτηση ο κ. Τ. Βάμβουκας τόνισε πως ενημερώθηκε από τους επαγγελματίες του Κουμ Καπί πως «ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου κ. Κοτσιφάκης δικαιολόγησε την αύξηση με ένα εντελώς άστοχο επιχείρημα, λέγοντας αυτή θα χρηματοδοτήσει το κόστος των μελετών για την αναβάθμιση της περιοχής. Αυτό το πρωτάκουστο επιχείρημα δεν ευσταθεί, διότι εκτός από τα χρήματα που παίρνει το Δ.Λ.Τ. από προγράμματα, η χρηματοδότηση αποτελεί ούτως ή άλλως υποχρέωση του φορέα που είναι το λιμενικό ταμείο και όχι των χρηστών – επαγγελματιών του χώρου. Όταν με το καλό αναπλαστεί η περιοχή τότε μπορεί να δικαιολογηθεί αύξηση λόγω της υπεραξίας που θα δημιουργηθεί.» Τέλος ο πρώην δήμαρχος παρατήρησε ότι :« Θα πρέπει ο κ. Κοτσιφάκης να έχει συναίσθηση ότι η χρονιά αυτή θα είναι πολύ δύσκολη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν είναι στιγμή για παράλογες επιβαρύνσεις. Αντί για ανάπτυξη, τέτοιες πρακτικές θα επιφέρουν μαράζωμα στην περιοχή. Ενοικιαστές είναι αυτοί οι επιχειρηματίες, θα σηκωθούν να φύγουν και με το δίκιο τους στο τέλος. Καλύτερα να μπείτε στη λογική των εξοικονομήσεων των δικών σας δαπανών ΔΛΤ κι όχι σε αυτή των επιβαρύνσεων δημοτών κι επιχειρήσεων. Δεν βαδίζετε σε σωστό δρόμο. »
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κοτσιφάκης ανέφερε πως οι ανείσπρακτες οφειλές ανέρχονται στις 980.000 ευρώ και για την μελέτη Τσακαλάκη ότι έχουν περιληφθεί όλες οι μελέτες με εξαίρεση την περιβαλλοντική. «Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης Τσακαλάκη τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος στο Κουμ Καπί;» αναρωτήθηκε από τη μεριά του ο κ. Σημανδηράκης.
ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΘΕΤΟΥΝ
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ
Θέμα επιβίωσης των καταστημάτων του Κουμ Καπί θέτουν από μεριά τους οι ιδιοκτήτες τους μετά την αύξηση κατά 200% των τελών για τον κοινόχρηστο χώρο, που αποφάσισε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων.
Μάλιστα, όπως τονίζουν, η αύξηση αποφασίστηκε χωρίς να ενημερωθούν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το διαπίστωσαν όταν πήγαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις.
Και αυτό, εξήγησαν, χωρίς να υπάρχει ανταπόδοση καθώς η περιοχή παραμένει παραμελημένη.
Επιπλέον, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο πριν τρία χρόνια, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα της περιοχής, είχε μειώσει τα τέλη στην τιμή των 20 ευρώ το τετραγωνικό και τώρα, όπως είπαν, έρχεται αυτά τα χρήματα να τα πάρει πίσω και με το… παραπάνω.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Μιχάλης Βανάρης από τους νέους επιχειρηματίες στο Κουμ Καπί τόνισε:
«Είναι θέμα επιβίωσης για τα μαγαζιά και θεωρούμε ότι μέσα από το διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις και από τις δύο πλευρές. Είναι μια απόφαση που απ’ οτι είδαμε έχει παρθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Εμείς δεν είχαμε ενημερωθεί για αυτό. Οταν ξεκίνησαν φέτος οι αιτήσεις μας για την παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου, διαπιστώσαμε αυτή την αύξηση και άμεσα ζητήσαμε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του Λιμενικού Ταμείου, όπως και έγινε, για να ζητήσουμε διευκρινίσεις».
Για την έλλειψη ανταπόδοσης, σημείωσε:
«Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Ζητάμε το αυτονόητο. Πρώτα απ’ όλα είναι η ασφάλεια του κόσμου, από τις σπηλαιώσεις, από τη διέλευση των οχημάτων. Στη συνέχεια μιλάμε για τα απλά τα καθημερινά. Προσβασιμότητα στην περιοχή, καθαριότητα, συντήρηση. Εμείς αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι στα σκαριά υπάρχει το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής και κατανοούμε ακόμα και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες για να μπορέσουν αυτές οι μακέτες να υλοποιηθούν εμπράκτως. Και σίγουρα τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τη συντήρηση αυτής της περιοχής είναι πολλά μέχρι να γίνει η ανάπλαση. Ομως, από εκεί και πέρα, και εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο στην περιοχή, θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που έρχεται και πρέπει να είναι διαφήμιση η περιοχή και όχι δυσφήμιση».
Σε ερώτηση για συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Κοτσιφάκη, απάντησε:
«Μας αναφέρθηκε ότι η ανάπλαση της περιοχής και οι μελέτες γίνονται ιδίους πόρους, του Λιμενικού Ταμείου και σίγουρα τα μαγαζιά πρέπει τα χρήματα που πληρώνουν να πάνε στις μελέτες. Ομως, ανατρέχοντας στη “Διαύγεια” έχουμε δει ότι υπάρχουν προγράμματα όπως του “Φιλόδημου” και 29/4 ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Ταμείο ότι χρήματα μέσα από αυτό το πρόγραμμα πάνε για την ανάπλαση του Κουμ Καπί. Εχουμε δει από τη “Διαύγεια” ότι όλες οι μελέτες είναι πληρωμένες. Περιμένουμε ακόμα μία μελέτη από τον Ιούνιο, να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί για να προχωρήσει το σχέδιο. Θεωρούμε υπερβολή, θεωρούμε παράλογο οι καταστηματάρχες να επωμιστούν το βάρος μίας ανάπλασης στην περιοχή, που εμείς σήμερα είμαστε και αύριο δεν θα είμαστε. Είμαστε ενοικιαστές οι περισσότεροι, δεν είμαστε ιδιοκτήτες».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «το 2017 που άνοιξα εγώ την επιχειρησή μου, ήταν ο κ. Βάμβουκας πρόεδρος στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Είχε ορίσει μία τιμή στα 35 ευρώ. Οταν ανέλαβε ο κ. Κοτσιφάκης, θεώρησε ότι η τιμή ήταν υπερβολική για την εικόνα του Κουμ Καπί. Και μείωσε στα 20 ευρώ το τετραγωνικό. Επί Covid όλοι οι επιχειρηματίες πληρώναμε τα μισά χρήματα για τον παραχωρούμενο χώρο. Από εκεί και πέρα, ξαφνικά έρχεται το 2022 που ούτε ο Covid έχει φύγει, η ακρίβεια δεν σταματάει, τα ρεύματα απασχολούν τις επιχειρήσεις πάρα πολύ. Εμείς δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την καθημερινή αύξηση των προϊόντων με αλλαγές στις τιμές μας. Ερχεται τώρα και αυτό. Το θεωρούμε υπερβολή. Δηλαδή, θα γυρίσουμε πίσω τα λεφτά που μας χαρίστηκαν τότε. Και είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε. Δεν είναι αυτό το θέμα. Αλλά, τα τέλη πρέπει να είναι ανταποδοτικά. Πείτε μου λοιπόν ποια είναι η ανταπόδοση που πρέπει να πληρώσουμε αυτά τα χρήματα;».
Ο καταστηματάρχης, Γεράσιμος Χατζηγεωργίου, υπογράμμισε:«Διεκδικούμε το αυτονόητο. Διεκδικούμε, δηλαδή, μια δίκαιη μεταχείριση για αυτήν την περιοχή. Οταν βγαίνει το ίδιο τιο Λιμενικό Ταμείο το 2019 και αναγνωρίζει ότι αυτή η περιοχή είναι παραμελημένη και ορίζει από μόνο του μια τιμή των 20 ευρώ επειδή τη θεωρεί δίκαιη με δεδομένη την κατάσταση της περιοχής, πώς γίνεται τρία χρόνια μετά, χωρίς να έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο, αυτή η τιμή να γίνεται ξαφνικά 60 η οποία είναι υψηλότερη από την τιμή που υπήρχε πριν αναλάβει αυτή η δημοτική αρχή;
Αυτό είναι παράνοια. Δηλαδή, για τα δεδομένα της εποχής, για τον κορωνοιό, για το ρεύμα που έχει ανέβει στα ύψη, για τις ανατιμήσεις, με όλα αυτά που συμβαίνουν, ξαφνικά τι συμβαίνει; Ο,τι μας δώσατε πριν τρία χρόνια μας το παίρνετε πίσω τώρα και με το παραπάνω; Από που προέρχεται αυτό;».
Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, εξήγησε ότι ζητάνε «να διατηρηθούν τα τέλη στην τιμή που όρισε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο όταν ανέλαβε το 2019, στα 20 ευρώ το τετραγωνικό. Είναι θέμα επιβίωσης. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να δουλέψουν μέσα στο καλοκαίρι για το λόγο ότι υπάρχει κυματισμός και τα φύκια καταλήγουν πάνω στα τραπεζοκαθίσματα. Δηλαδή, όποτε έχει κακοκαιρία, εμείς μαζεύουμε τα τραπέζια μας και βγαίνουμε με τα πιεστικά να τα καθαρίσουμε. Δεν γίνεται να συγκριθούμε με άλλες περιοχές και καταλαβαίνουμε ότι αυτά είναι προβλήματα τα οποία θα λυθούν με την ανάπλαση. Η ανάπλαση μπορεί να γίνει σε πέντε χρόνια, μπορεί να γίνει σε δέκα χρόνια. Μέχρι τότε εμείς πώς θα επιβιώσουμε;».
Τέλος, σημείωσε ότι αν επιμείνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, «οφείλουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας και θα κινηθούμε νομικά».
Καμία συζήτηση για
το 3ο Δημοτικό
Το “μπαλάκι” στην ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές) πετάει η δημοτική αρχή αναφορικά με την μείωση από 12 σε 11 των τμημάτων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Οι διαφορετικές θέσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων, ήταν η αιτία σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης που αποφασίστηκε το θέμα να παραπεμφθεί στην ΚΤΥΠ ώστε αυτή να κρίνει αν οι αλλαγές στις αίθουσες που προτείνονται είναι εφικτές και ποια λύση μπορεί να εφαρμοστεί.
Από μεριά των δημοτικών συμβούλων τέθηκε το ζήτημα ότι δεν αναζητήθηκε συμβιβαστική λύση από τη στιγμή που εκπαιδευτικοί και γονείς δεν συμφωνούν με το θέμα.
Νωρίτερα χθες, επιστολή διαμαρτυρίας έδωσαν στη δημοσιότητα γονείς, καλώντας «τη Δημοτική αρχή και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να αποτρέψουν τον υποβιβασμό του 3ου Δημοτικού Σχολείου από 12/θέσιο σε 11/θέσιο μέσω της κατάργησης ενός τμήματος της Α΄τάξης. Καλούμε, δηλαδή, να δοθεί η ευκαιρία στα πρωτάκια να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς τους. Δημοκρατία σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως».
Εκκρεμότητες και νέες θέσεις
σε συμβούλους
Στις ανακοινώσεις του στο χθεσινό συμβούλιο ο δήμαρχος κ. Π. Σημανδηράκης σημείωσε επίσης πως υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκπόνηση της μελέτης για την ανακατασκευή του κτηρίου της οδού Τζανακάκη για να στεγαστεί η δημοτική βιβλιοθήκη ενώ για τα Ταμπακαριά δημοπρατήθηκε το έργο ανάπλασης τους.
Επίσης ανακοίνωσε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σπυριδάκης (ανεξάρτητος, εκλεγμένος με την παράταξη του Τ. Βάμβουκα) τοποθετήθηκε στη θέση του εντεταλμένου συμβούλου δημοτικής περιουσίας και αντιπρόεδρος στην Κύδων Α.Ε.
Σε ερώτηση του κ. Αρχοντάκη αναφορικά με την άσχημη εικόνα των λαμαρινών που περικλείουν τη Δημ. Αγορά ο αντιδήμαρχος κ. Μ.Καλογριδάκης απάντησε πως έχουν παραγγελθεί καλαίσθητες εικόνες που θα τοποθετηθούν την επόμενο διάστημα, ενώ τη Δευτέρα εγκαθίσταται και ο γερανός για την απομάκρυνση της σκεπής.
Ζητήματα καθημερινότητας έθιξε ο κ. Μ. Γιακουμογιαννάκης εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης των επαγγελματιών στο ιστορικό κέντρο (Τσουδερών, Χρ. Επισκόπου κα.), ενώ την παρέμβαση του Δήμου για το τμήμα της λεωφόρου Καζαντζάκη που διέρχεται μέσα από το Βαμβακόπουλο ζήτησε ο Γ. Κουκουβιτάκης.
Τέλος ερωτηθείς σχετικά ο αντιδήμαρχος κ. Αλόγλου είπε πως ο Δήμος Χανίων θα λάβει το ποσό των 3 εκ. ευρώ ως χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στα πλαίσια της “έξυπνης πόλης”.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν πολλές αναφορές στη μεγάλη απώλεια του Γιώργου Πιτσιτάκη.