Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Θέλω να έχω ένα καρποφόρο δέντρο στον κήπο μου για να δίνει καρπούς Απρίλη – Μάη. Τι θα με συμβουλεύατε;
Μετά την περίφημη ατάκα του Γιάννη Βόγλη «μύγδαλα, μύγδαλα» στην βραβευμένη αισθηματική ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» σας προτείνουμε την ατάκα « Δες πολλά δέσπολα» για την γεωπονική ταινία «Φρούτα τον Απρίλη». Παραμερίζω τις σινεφίλ αναζητήσεις μου για να σας πω, ότι η μουσμουλιά ή δεσπολιά στην Κρήτη ή νεσπολιά στην Κέρκυρα ή μεσπιλιά στην Κύπρο είναι ένα ενδιαφέρον καρποφόρο δένδρο καθώς τα μούσμουλα εμφανίζονται σε μια περίοδο που υπάρχει πραγματικό έλλειμμα από φρέσκα φρούτα. Θεωρείται από τα πλέον αρχαία φυτά με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Κίνα. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 5 – 8 μέτρα και ο κορμός του είναι σχεδόν ευθύγραμμος. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και δερματώδη, σκληρά πράσινα στο πάνω μέρος και ελαφριά πράσινα χνουδωτά. Το δέντρο ανθίζει από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο και δίνει ώριμους καρπούς από τον Απρίλιο ως το Μάιο. Η καρποφορία του δέντρου αρχίζει από τον 5ο – 6ο χρόνο της ζωής του ενώ σε πλήρη καρποφορία είναι μετά τον 12ο χρόνο. Η μουσμουλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και στη ζέστη.

Θέλω να ξεκινήσω μία συλλογή με ορχιδέες. Από ποια ποικιλία να ξεκινήσω;

Ξεκινάμε με την προπαίδεια της ορχιδέας που είναι η φαλαίνοψις (Phalaenopsis), η πιο συνηθισμένη ποικιλία εσωτερικού χώρου. Η ορχιδέα φαλαίνοψις δεν είναι τόσο ευαίσθητη, όσο νομίζουν οι περισσότεροι, καθώς δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ελληνικές συνθήκες κι είναι κατάλληλη για τους αρχάριους. Φέρει εντυπωσιακά λουλούδια πάνω σε ανθοφόρους μίσχους που διατηρούνται από ένα ως τρεις μήνες. Μεταφυτέψτε τη σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε δυο χρόνια περίπου όταν το γλαστράκι τους γεμίσει ασφυκτικά από τις ρίζες και ορισμένες εξέρχονται. Για υπόστρωμα μεταφύτευσης χρησιμοποιείστε φλοιό πεύκου διαμέτρου 2 – 3εκ. Ποτίστε τις ορχιδέες προσεκτικά βυθίζοντας το γλαστράκι τους μέσα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό για λίγα λεπτά. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα για άνοιξη και φθινόπωρο, κάθε δέκα μέρες το χειμώνα και κάθε τρεις μέρες το καλοκαίρι. Λιπαίνετε μια φορά το μήνα με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες ή με γενικό υγρό λίπασμα ανθοφορίας στη μισή συνιστώμενη δόση.

Θέλω να εξημερώσω μία αγριαχλαδιά σε αχλαδιά ή κυδωνιά. Τι θα λέγατε;

Αν ο θηριοδαμαστής εξημερώνει τα άγρια ζώα, ο εμβολιαστής εξημερώνει τα άγρια δένδρα! Ο καλύτερος τρόπος (και σχεδόν ο μόνος) να εξημερώσει κανείς την γκορτσιά (αγριαχλαδιά) είναι να την εμβολιάσει με κάποια ποικιλία αχλαδιάς (κοντούλα, κρυστάλλι). Το μπόλιασμα της αγριαχλαδιά σε αχλαδιά δίνει δέντρα με ταχεία ανάπτυξη και καλή καρποφορία. Βέβαια, σε παραγωγικό επίπεδο καλλιεργειών, η γκορτσιά, αν και έχει πολύ καλή συμβατότητα και χρησιμοποιόταν στη χώρα μας από τους παραγωγούς ως υποκείμενο σε ξηρά, άγονα και ασβεστώδη εδάφη, σήμερα έχει αποσυρθεί καθώς δίνει δένδρα πολύ μεγάλου ύψους και καρπούς σχετικά υποδεέστερους ποιοτικά. Αντίθετα το μπόλιασμα της αγριαχλαδιάς σε κυδωνιά παρουσιάζει πολύ μικρή επιτυχία, παρόλο που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Το αντίθετο όμως μπορεί να συμβεί, καθώς η αχλαδιά εμβολιάζεται πολύ καλά σε υποκείμενα κυδωνιάς και γι’ αυτό στις περισσότερες εγκαταστάσεις νεών οπωρώνων αχλαδιάς χρησιμοποιούνται κωνικές επιλογές κυδωνιάς ως υποκείμενα. Καλύτερη μέθοδος εμβολιασμού είναι με σχιστό εμβολιασμό (εγκεντρισμό) κατά το Μάρτη ή με μάτι (ενοφθαλμισμός) κατά τις αρχές Μαΐου.

Κυρ-γεωπόνε δώσε ευχές για τον καινούργιο χρόνο, για έναν κήπο καρπερό θέλω να καμαρώνω! Αν δείτε μες στον κήπο σας, πουλάκια να πετούνε, πρωτοχρονιάτικες ευχές, μες στα φτερά κρατούνε! Αν δείτε μες στον κήπο σας, να πέφτουνε αστέρια, καλή χρονιά προβλέπεται να ’ρθει στα δυο σας χέρια! Αν δείτε μες στον κήπο σας, να έχει πασχαλίτσες, όλου του κόσμου οι καρποί, θα έρθουν σε βαλίτσες! Αν δείτε μες στον κήπο σας, να έχει πεταλούδες, λουλούδια θά ’χει η χρονιά, να κάνετε πλεξούδες! Αν δείτε μες στον κήπο σας, να έχει μελισσούλες χίλιοι καρποί θα δέσουνε, στους κάμπους στις ραχούλες! Το μυστικό στον κήπο σου, για τον καινούργιο χρόνο είναι να παίρνεις συμβουλές, από έναν γεωπόνο! Στους αναγνώστες εύχομαι, καλή χρονιά κι υγεία, να ’ναι και το μποστάνι τους, μες στην καρποφορία!

Είμαι ένας γερασμένος χίπης και θέλω να φυτέψω αρωματικά φυτά. Τι προτείνετε;
Μετά το επαναστατικό σύνθημα της νεότητας σας «Κάντε έρωτα κι όχι πόλεμο» σας προτείνω κάτι για μεγαλύτερες ηλικίες: «Φυτέψτε έρωντα και κάντε τον βραστάρι»! Ο έρωντας ή δίκταμο με επιστημονική ονομασία Origanum dictamnus, είναι ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης και αυτοφύεται στα βουνά του νησιού κι όχι μόνο στη Δίκτη όπως λέει το όνομά του. Είναι ένα μικρό φυτό με μήκος 30 έως 40 εκ., πολύ δυνατής οσμής και γεύσης που το βρίσκουμε σε γκρεμνά και σε φαράγγια από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1.600 μ. Τα φύλλα του είναι σχετικά μικρά ωοειδή γκριζοπράσινα και καλύπτονται από χνούδι ενώ τα άνθη του έχουν βιολετί χρώμα. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο με τη μορφή συνήθως του αφεψήματος, αντικαθιστώντας το τσάι. Το δίκταμο έχει αντισηπτική δράση, τονωτική και αντισπασμωδική. Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων, ανακουφίζει από πονοκεφάλους, και στομαχικές διαταραχές, πονόδοντους και αποστήματα. Ενεργεί επίσης ως αφροδισιακό κάτι που ερμηνεύει και την ονομασία έρωντα που έχει στην Κρήτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα