Τι πρέπει να ξέρω για το κλάδεμα του αμπελιού;
Τ’αμπέλι θέλει αμπελουργό, με τέχνη να κλαδεύει, Θέλει μεράκι αρκετό, αλλιώς θα τον παιδεύει.
Το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού γίνεται κάθε χειμώνα με σκοπό την ισορροπία μεταξύ των φυτικών και αναπαραγωγικών οργάνων του. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί κάθε χρόνο μια καλή και ποιοτική παραγωγή χωρίς να μειώνεται η ζωτικότητα της ανάπτυξης του φυτού. Το κλάδεμα καρποφορίας ανάλογα με το μήκος των παραγωγικών μονάδων διακρίνεται σε βραχύ, μακρό και μικτό. Υπάρχει το βραχύ κλάδεμα που διατηρούνται κεφαλές μέχρι 3 οφθαλμών που ενισχύεται η ανάπτυξη. Ο αριθμός των κεφαλών που αφήνονται εξαρτάται από την ισχύ και την ηλικία του πρέμνου και τις οικολογικές συνθήκες. Υπάρχει το μακρύ κλάδεμα όπου σε αυτό αφήνονται αμολυτές των 5 έως 7 ή και περισσοτέρων οφθαλμών και έχει κατεύθυνση παραγωγική. Τέλος υπάρχει το μικτό κλάδεμα όπου σε αυτό αφήνονται κεφαλές μέχρι 3 οφθαλμών και αμολυτές με περισσότερους των 4 οφθαλμών. Η επιλογή ενός κλαδέματος (βραχύ, μακρό ή μικτό) και του μήκους που δίνουμε σε κάθε καρποφόρο μονάδα (κεφαλή ή αμολυτή), επιτρέπουν μια διακύμανση σε ευρέα όρια του όγκου παραγωγής που θα προκύψει.
Θα μου πείτε λίγα λόγια πώς να καλλιεργήσω τζίντζερ;
Τζίντζερ δυναμωτικό, φύτεψε για να βάλεις, πιο μέσα στη διατροφή και μην το αναβάλεις.
Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυτά παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ασία, αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής, επειδή βοηθά στην πέψη και δυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατάλληλη εποχή για να αρχίσετε την καλλιέργεια είναι οι αρχές της άνοιξης. Θα χρειαστείτε μια φρέσκια και ζουμερή ρίζα τζίντζερ. Αφήστε τη ρίζα για ένα βράδυ μέσα σε χλιαρό νερό πριν την φυτέψετε. Η πιπερόριζα αγαπά τα ζεστά τροπικά κλίματα αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ψυχρότερα μέρη. Διαλέξτε ένα σημείο του κήπου σας που δεν το χτυπά ο άνεμος ή ο ήλιος για πολλές ώρες και εμπλουτίστε το χώμα με κομπόστ. Για να ευδοκιμήσει το τζίντζερ χρειάζεται πλούσιο χώμα σε θρεπτικά συστατικά και πολύ νερό. Χρειάζεται καθημερινό πότισμα, μιας και μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Μετά από περίπου 9 μήνες από τη μέρα που το φυτέψατε, μπορείτε να κόψετε λίγη από τη ρίζα του φυτού για να τη χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας
Αγόρασα ένα φυτό που μυρίζει κάρι. Τι σόι πράμα είναι;
Ηλίχρυσο ιταλικό, μυρίζει σαν το κάρι, τα φύλλα αποξήρανε και κανε τα μπαχάρι.
Αυτό που αγοράσατε είναι το ηλίχρυσο το ιταλικό, ένα θαμνώδες μυρωδικό φυτό της Μεσογείου με εκπληκτικά όμοια μυρωδιά με το κάρι. Το ηλίχρυσο λοιπόν είναι πυκνός θάμνος που ενδημεί σε όλες τις ξηρές και πετρώδεις περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου με γκριζωπά, χνουδωτά, μακρόστενα πυκνά φύλλα σε εναλλάξ διάταξη. Διαθέτει πυκνή δομή με δύσκαμπτους και ξυλώδεις προς τη βάση βλαστούς, και ύψος τα 60 εκ. ενώ τα άνθη του βγαίνουν σε κίτρινα κεφαλάκια το καλοκαίρι. Το ηλίχρυσο μυρίζει εντονότερα κάρι όταν ταράζεται, όταν φυσάει κι όταν βρέχεται, αν και τα μεσογειακά μυρωδικά δε θα πρέπει να βρέχονται στα φύλλα συχνά. Καλλιεργείται σε ζεστές και ηλιόλουστες θέσεις με ελαφρύ έδαφος, μέτριο σε οργανική ύλη και καλή αποστράγγιση. Ποτίζουμε δυο φορές τη βδομάδα αφού έχει στεγνώσει το έδαφος και ενσωματώνουμε μεικτό βιολογικό λίπασμα κάθε τρεις μήνες. Τα φύλλα του μπορούν να αποξηραθούν και να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες και σάλτσες ως υποκατάστατο του κάρι, αν και είναι πολύ ελαφρότερο σε ισχύ απ’ αυτό.
Πότε πρέπει να κλαδέψουμε το νυχτολούλουδο της αυλής μου;
Κλαδέψτε λοιπόν το νυχτολούλουδο, κυρίως για να ελέγξετε το σχήμα του, νωρίς την άνοιξη πριν αρχίσει να εμφανίζεται νέα ανάπτυξη ή το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας. Αν κλαδέψετε την άνοιξη, να είστε λίγο προσεκτικοί γιατί τα λουλούδια εμφανίζονται πάνω στους νέους βλαστούς και όχι στα ξυλοποιημένα παλιά κλαδιά. Επομένως, αν έχει ήδη αρχίσει η ανάπτυξη νέων κλαδιών καλύτερα να αφήσετε το κλάδεμα για το φθινόπωρο. Γενικότερα, έχετε στο μυαλό σας ότι το νυχτολούλουδο θα επωφεληθεί από ένα βαθύ κλάδεμα καθώς πέρα από το να ελέγχει το σχήμα, το κλάδεμα κυρίως ενισχύει την ανάπτυξή του. Η έντονη ανάπτυξη του φυτού και η ανθοφορία του γίνονται σε κύκλους που εναλλάσσονται διαδοχικά. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης, ενσωματώνουμε μεικτό βιολογικό λίπασμα και ποτίζουμε πιο συχνά κατά τους θερινούς μήνες. Βασικό χαρακτηριστικό του νυχτολούλουδου, είναι το δημοφιλές έντονο άρωμά που αναδίδει μετά τη δύση του ηλίου και όλη τη νύχτα..Αν και το βλέπουμε πολύ συχνά στη χώρα μας, προέρχεται από τροπικές περιοχές, κυρίως από την Κεντρική Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες.