Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Μπορώ να φυτέψω χειμωνιάτικα πρίμουλες στον κήπο;
Screen shot 2016-01-08 at 4.50.26 PMΠρίμουλα ανθόφυτο, μες την πολυχρωμία, χαρίζει χειμωνιάτικα, πλούσια ανθοφορία. Η πρίμουλα είναι χειμωνιάτικο φυτό που ανθίζει από τέλη Δεκέμβρη έως Μάιο και προτιμά ημισκιερές θέσεις. Είναι πολυετές ποώδες φυτό, που χρησιμοποιείται ως ετήσιο καλλωπιστικό, αφού μόλις ανέβει η θερμοκρασία το καλοκαίρι ρίχνει το φύλλωμά του και το φυτό πέφτει σε λήθαργο. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές δίχρωμες ποικιλίες. Προτιμά όξινα εδάφη, καλά στραγγιζόμενα και πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από άνοιξη έως Σεπτέμβριο. Το όνομά της έχει προέλθει από το λατινικό “primus” που στα ελληνικά σημαίνει πρώτος και αναφέρεται στην πρώιμη ανθοφορία του φυτού. Τα άνθη της πρίμουλας τρώγονται σε σαλάτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών, ενώ τα φύλλα της χρησιμοποιούνται σαν λαχανικά. Εχω μονό και διπλό φούλι στο μπαλκόνι μου.
Πότε πρέπει να τα κλαδέψω; Σαν έχεις φούλι πρόσεχε, βαθιά να το κλαδέψεις, μόλις θα φύγει ο χιονιάς, άνθη αν θες να δρέψεις. Κλάδεψε βαθιά το φούλι και θ’ ανθίσει η πλάση ούλη! Μην το κλαδέψετε τώρα, αλλά περιμένετε μέχρι τέλος Φλεβάρη – αρχές Μάρτη ώστε να έχουν τελειώσει οι παγωνιές. Κλαδεύουμε αυστηρά το φούλι για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Το φούλι ή αραβικό γιασεμί (Jasminum sambac) ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά μονά ή διπλά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. To διπλό φούλι ή γκραντούκα (Jasminum sambac “Grand Duke of Tuscany”) έχει πολύ εντυπωσιακό άνθος, αλλά υπολείπεται σε ένταση αρώματος. Το φούλι είναι απαιτητικό σε ήλιο για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία. Εξασφαλίστε στις γλάστρες σου ηλιοφανείς θέσεις ειδικά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας. Έχετε στο μυαλό σας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη αν και τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου, έντονη ηλιοφάνεια ίσως προκαλέσει κάποια εγκαύματα σε φύλλα. Το φούλι χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο, σχετικά όξινο χώμα που να εξασφαλίζει καλή στράγγιση.
Screen shot 2016-01-08 at 4.50.29 PMΘέλω να φυτέψω μηλιές. Τι πρέπει να προσέξω κατά τη φύτευση;
Διάλεξε υψόμετρο μηλιές για να φυτέψεις και πρόσεχε στη φύτευση μην τις κακοσυνέψεις. Η μηλιά ευδοκιμεί σε ορεινά και ημιορεινά μέρη και σε εδάφη με σύσταση αμμοπηλώδη και βάθος δυο ή περισσότερα μέτρα, ενώ το pH του εδάφους πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6,5-6,8. Τα εδάφη που θα επιλεγούν για την εγκατάσταση οπωρώνων μηλιάς πρέπει να αποστραγγίζουν καλά κυρίως κατά τα τέλη του χειμώνα με αρχές άνοιξης, γιατί τότε η αποστράγγιση των εδαφών είναι δυσκολότερη. Το υπέδαφος πρέπει να αποστραγγίζει καλά γιατί οι ρίζες της μηλιάς είναι πολύ ευαίσθητες σε περίσσεια νερού. Το δε συνεκτικό υπέδαφος περιορίζει την ανάπτυξη των ριζών και μειώνει τη ζωηρότητα και τη διάρκεια ζωής των δένδρων. Κατά τη φύτευση, γίνεται διάνοιξη λάκκων 45×45 εκ., ενώ τοποθετούνται και πάσσαλοι στήριξης των δένδρων. Κατά τη φύτευση τα δενδρύλλια φυτεύονται στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο, το δε επιφανειακό χώμα ρίχνεται στη βάση του ριζικού συστήματος των δενδρυλλίων. Κατά την προσθήκη του χώματος πιέζεται ελαφρά μέχρι του πλήρους γεμίσματος του λάκκου αποφεύγοντας να προξενηθεί ζημιά στο ριζικό σύστημα. Μετά τη φύτευση ακολουθεί το πότισμα των δενδρυλλίων και η προσθήκη μικρής ποσότητας κοπριάς γύρω από το δενδρύλλιο.
Τι πρέπει να ξέρω για την καλλιέργεια του ακτινιδίου;
Φύτεψε ακτινίδια κι αρσενικό να βάλεις και έτσι ικανοποιητική παραγωγή θα βγάλεις. Το ακτινίδιο είναι δίοικο φυτό (έχει δέντρα με αρσενικά άνθη και δέντρα με θηλυκά άνθη) και εντομόφιλο φυτό, επομένως για την εξασφάλιση ικανοποιητικής σοδειάς είναι αναγκαία η φύτευση στον ακτιδεώνα αρσενικών και θηλυκών φυτών σύγχρονης άνθισης σε αναλογία 1:8. Το ακτινίδιο ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό υγρό καλοκαίρι. Δεν ανέχεται ισχυρούς ανέμους στις αρχές της βλαστικής περιόδου γιατί προκαλούν σοβαρά σπασίματα στους νεαρούς βλαστούς και φυλλόπτωση. Η ζημιά είναι πιο έντονη σε παραθαλλάσιες ανεμόπληκτες περιοχές. Το ακτινίδιο ευδοκιμεί σε εδάφη αργιλλοπηλώδη βαθιά πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή αποστράγγιση, μικρή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο και pH 5.5-6.5. Σε εδάφη με pH <5 και μεγαλύτερα του 7 ενδέχεται να εκδηλωθούν τροφοπενικά προβλήματα μικροστοιχείων. Το ακτινίδιο διαμορφώνεται με το κλάδεμα σε γραμμοειδές σύστημα ή σε ημικρεβατίνα και σε κρεβατίνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα