Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Με λένε Παγώνα και είμαι από τις καλές πεθερές. Πείτε μου πώς φυτεύουν τις γλαδιόλες.

Αν είσαι η εξαίρεση
στον γενικό κανόνα,
για τις γλαδιόλες θα σου πω
αγαπητή Παγώνα.

Τα φυτά της γλαδιόλας φυτρώνουν από ένα κονδυλόμορφο βολβό που ονομάζεται κορμός και ανθίζουν 12 – 13 βδομάδες μετά τη φύτευσή τους. Επιλέξτε ελαφρά στραγγερά, πλούσια και βαθιά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις και προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους. Ενσωματώστε οργανική ουσία στο έδαφος με καλοχωνεμένη κοπριά, κόμποστ ή μαύρη τύρφη. Φυτέψτε σε βάθος 12-18 εκ. ανάλογα με τη διάμετρο των βολβών και μην ξεφλουδίζετε κατά τη φύτευση τους χιτώνες και το εξωτερικό περίβλημα των βολβών γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Φυτέψτε και σε ‘σαμαράκια’ (υπερυψωμένα λοφάκια χώματος) στο έδαφος για να εξασφαλίσετε καλύτερη αποστράγγιση και πρωίμιση της ανθοφορίας καθώς το χώμα στα ‘σαμαράκια’ θερμαίνεται ταχύτερα. Μην ποτίζετε κατά τη φύτευση αν υπάρχει μια σχετική εδαφική υγρασία και ξεκινήστε το πότισμα όταν εμφανιστούν τα πρώτα 2-3 φύλλα 1-2 φορές την εβδομάδα. Αφού φυτρώσουν τα πρώτα 2-3 φύλλα, προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος ανά μήνα.

Πώς παράγουμε δικό μας κοκκάρι για να φυτέψουμε κρεμμύδι;

Μέθοδος απαιτητική, μα έχει άλλη χάρη,
αν θες να φτιάξεις φίλε μου του κρεμμυδιού κοκκάρι.

Screen shot 2016-01-31 at 5.16.45 PMΓια την παραγωγή κοκκαριού, δηλαδή βολβών κρεμμυδιού του πρώτου έτους, θα πρέπει να αφήσουμε ανθικά στελέχη από την καλλιέργεια του κρεμμυδιού της προηγούμενης χρονιάς, για να συλλέξουμε κρεμμυδόσπορο. Στη συνέχεια σπέρνεται ο κρεμμυδόσπορος κατά Φεβρουάριο – Μάρτιο, σε βραγιές καλοδουλεμένες, αλλά όχι πολύ κοπρισμένες. Οι σπόροι σκορπίζονται στα πεταχτά ή κατά γραμμές, οι οποίες ν’ απέχουν 10-15 πόντους η μία της άλλης όπου σκεπάζονται ελαφρά, ως έναν πόντο βάθος, με κοσκινισμένο φυτόχωμα ή κοπρόχωμα. Για να γίνεται κανονικότερο το σκόρπισμα των σπόρων πρέπει ν’ ανακατεύονται με λίγη άμμο. Οπωσδήποτε, μετά τη σπορά, το χώμα πρέπει να πατιέται λίγο και να ραντίζεται. Αναλόγως των ποικιλιών και του καιρού, η βλάστηση πραγματοποιείται μετά 2-3 εβδομάδες περίπου. Οι επόμενες περιποιήσεις συνίστανται σε βοτανίσματα και μερικά σκαλίσματα. Τα ποτίσματα στην αρχή πρέπει να είναι συχνά και άφθονα, βραδύτερο όμως να περιορίζονται πολύ και μόλις τα φύλλα αρχίσουν να κιτρινίζουν να διακόπτονται εντελώς, 15-20 ήμερες τουλάχιστον προ της συγκομιδής. Οταν το φύλλωμα ξεραθεί, γίνεται το ξερίζωμα και Αύγουστο – Σεπτέμβριο και οι βολβοί διατηρούνται σε μέρος στεγνό, αλλά καλώς αεριζόμενο. Οι μικρότεροι και ομοιόμορφοι θεωρούνται για την καλλιέργεια των ξηρών κρεμμυδιών (βγάζουν λιγότερο συχνα ανθοφόρα στελέχη, τους γνωστούς καρόνους), ως πολύ καλύτεροι των χονδρών που προτιμούνται για φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε και πώς κλαδεύουμε τη λεμονιά;

Οντε θα φύγει η παγωνιά, τη λεμονιά κλαδεύεις,
μα κάντο λίγο ελαφρά, αλλιώς θα την παιδεύεις.

Screen shot 2016-01-31 at 5.16.56 PMΤο κλάδεμα της λεμονιάς και γενικότερα των εσπεριδοειδών γίνεται μετά τη συλλογή των καρπών και ιδανική περίοδος θεωρείται Μάρτιος – Απρίλης όπου έχουν τελειώσει οι παγετοί του χειμώνα και πριν τη νέα ανθοφορία.   Το κλάδεμα της λεμονιάς είναι ελαφρύ και περιλαμβάνει αφαίρεση 10-20% της κόμης διαφορετικά βαρύ κλάδεμα μπορεί να σοκάρει το φυτό. Κατά το κλάδεμα αφαιρούμε τα σαθρά ξερά κλαδιά και τους λαίμαργους, ενώ φροντίζουμε να την κλαδεύουμε με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ο καλύτερος δυνατός εξαερισμός και φωτισμός από τον ήλιο όλου του δέντρου –μια βασική κίνηση προς τον σκοπό αυτό είναι η αφαίρεση των “εσωτερικών” κλαδιών, αυτών δηλαδή που έχουν κατεύθυνση προς το εσωτερικό και εμποδίζουν τα υπόλοιπα κλαδιά να δέχονται την ηλιακή ακτινοβολία και ν’ αερίζονται σωστά. Η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι να δίνουμε στο δέντρο το σχήμα ενός “κυπέλλου”. Κατά τη διάρκεια του κλαδέματος πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα κοφτερά αγκάθια που φέρουν τα κλαδιά της, ενώ πρέπει να φοράμε γάντια κήπου όταν την κλαδεύουμε. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα, ενώ τις μεγάλες τομές τις καλύπτουμε με πάστα εμβολιασμού.

Πείτε μου πώς θα πολλαπλασιάσω μία μυρωδάτη τριανταφυλλιά που έχω;

Σα θέλεις τριανταφυλλιά να πολλαπλασιάσεις,
θέλει ορμόνη ειδική στη βάση μην ξεχάσεις.

Screen shot 2016-01-31 at 5.16.56 PMΚόψτε μοσχεύματα μήκους 20-25 εκατοστών από καλοσχηματισμένα υγιή ίσια κλαδιά που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Αφήστε 2 – 3 φύλλα στην κορυφή και αφαιρέστε όλα τα χαμηλότερα φύλλα. Ξύστε ελαφρά στη βάση του μοσχεύματος σε ύψος ενός εκατοστού και βουτήξτε τη βάση του μοσχεύματος στο νερό και στη συνέχεια σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτέψτε το μόσχευμα σε μικρή γλάστρα (βάθους 10 – 15 εκ) σε υπόστρωμα φύτευσης με κόμποστ, τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1:1. Κρατάμε σχετικά υγρό το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα για να έχει υγρασία. Τα μοσχεύματα ριζώνουν ταχύτερα την αρχή της άνοιξης, όταν υπάρχει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και αυξημένη σχετική υγρασία. Aν τα μοσχεύματα έχουν αναπτύξει νέα φύλλα, μετά από περίπου δύο μήνες έχουν αναπτύξει και ρίζες και συνεπώς έχετε επιτύχει στον πολλαπλασιασμό. Πλέον, μπορείτε να μεταφυτέψετε τα νέα φυτά τριανταφυλλιάς στον κήπο σας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα