Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

H πεθερά μου επιμένει ότι οι καρυδιές δεν πρέπει να κλαδεύονται. Συμφωνείτε;

Βρε πεθερά επίμονη
κι αγύριστο κεφάλι,
την καρυδιά σου κλάδεψε
για να καρπίσει πάλι.

Η καρυδιά δεν επιδέχεται αυστηρό κλάδεμα, αλλά σίγουρα ένας καθαρισμός είναι πάντοτε απαραίτητος για την αφαίρεση κλώνων που χαλούν το σχήμα, αφαίρεση λαίμαργων και ξερών κλαδιών. Όλα τα φυλλοβόλα δένδρα κλαδεύονται τον χειμώνα και στην περίπτωση της καρυδιάς, οι σκελετικοί κλάδοι κλαδεύονται στο μισό του μήκους τους, όταν αυτό κυμαίνεται από 1,3 – 3,3 μέτρα. Οι ποικιλίες που φέρουν μεγάλη παραγωγή κλαδεύονται πιο αυστηρά, για να μην μεταβληθεί η γωνία πρόσφυσης των σκελετικών κλάδων, λόγω του βάρους του φορτίου. Στις ορθόκλαδες ποικιλίες, οι βλαστοί του προηγούμενου έτους αποφεύγεται να κλαδεύονται, ενώ στις ημιορθόκλαδες συντέμνονται στο 1/4 του μήκους και στις πλαγιόκλαδες στο 1/3 έως το 1/2 του μήκους τους. Τα γερασμένα δένδρα ανανεώνονται κλαδεύοντας τους κύριους βραχίονες στα 60-100 εκατοστά από τη βάση τους. Από τα κλαδιά που θα σχηματιστούν τον επόμενο χρόνο, διατηρούμε μόνο όσα χρειάζονται για την επαναδιαμόρφωση του σκελετού των δένδρων. Τέλος, το κλάδεμα σε μικρή ηλικία του δέντρου είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του και την τήρηση του σχήματος που θα δοθεί με την αφαίρεση του ξύλου που χαλάει τη συμμετρία.

Με τι να ψεκάσω βιολογικά για να αντιμετωπίσω τον περονόσπορο της πατάτας;

Να τις ψεκάζεις με χαλκό, φίλε μου τις πατάτες,
να δεις στην αποθήκη σου τις κλούβες σου γεμάτες.

Screen shot 2016-03-06 at 5.13.01 PMΚατ’ αρχάς, η προσβολή του περονόσπορου ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα του φυτού της πατάτας, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος. Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται. Με υγρές συνθήκες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων διακρίνεται το λευκό χνούδι του μύκητα. Οι κόνδυλοι της πατάτας προσβάλλονται επίσης και παρουσιάζουν εξωτερικά εκτεταμένες, ακανόνιστες, σκούρες κηλίδες. Εσωτερικά οι ιστοί κάτω από τις προσβεβλημένες θέσεις παίρνουν το χρώμα της σκουριάς και σαπίζουν. Για την ανάπτυξη του περονόσπορου απαιτεί υγρός και δροσερός καιρός (17-20ο C). Με τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας τα φυτά. Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου της πατάτας απαιτείται πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων με χαλκούχα σκευάσματα κάθε 10-15 μέρες όταν τα φυτά γίνουν 15-20 εκατοστά. Η προστασία της νεαρής βλάστησης είναι σημαντική ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι.

Ηθελα να ρωτήσω αν το πελαργόνι είναι ίδιο είδος με το γεράνι.

Κοίτα στις λεπτομέρειες ποτέ κανείς δε χάνει,
το πελαργόνι φίλε μου να μην το λες γεράνι.

Screen shot 2016-03-06 at 5.13.04 PMΤο γένος πελαργόνι είναι μέλος της οικογένειας των γερανιοειδών στο οποίο ανήκουν πάνω από 200 είδη πολυετών, παχύφυλλων ποωδών και συχνά αποκαλούνται από πολύ κόσμο ως γεράνια. Στην πραγματικότητα όμως τα δύο γένη είναι ξεχωριστά. Φυτό πολύκλαδο, αειθαλές, με μορφή ημισφαιρικού θάμνου, το πελαργόνι φθάνει σε ύψος έως 0,6 μ., με μεγάλα φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη, με άνθη διαφόρων χρωμάτων και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και στην αλατότητα. Τα πελαργόνια θέλουν φως και καθαρό αέρα, ζέστη το καλοκαίρι και πιο δροσερά τον χειμώνα. Προτείνουμε με το πότισμα εφαρμογή υδατοδιάλυτου, λιπάσματος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, από άνοιξη έως φθινόπωρο. Την άνοιξη ή το φθινόπωρο θα σας συμβούλευα να τα κλαδέψετε και να τους αλλάξετε και γλάστρα αν απαιτείται. Μπορείτε να τα πολλαπλασιάσετε με τα μοσχεύματα που κόψατε κατά το κλάδεμα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας για μαλακά μοσχεύματα. Θεωρείται ιδανική επιλογή για φύτευση σε γλάστρες και παρτέρια, αποτελεί από τα αγαπημένα είδη των κηποτεχνών.

Θέλω να κρατήσω σπόρους μαρουλιού αλλά
δεν γνωρίζω τον τρόπο.

Από μαρούλια δυνατά να τον κρατάς τον σπόρο
και για την αποθήκευση κατάλληλο βρες χώρο.

Screen shot 2016-03-06 at 5.13.04 PMΓια να συλλέξουμε σπόρους μαρουλιού επιλέγουμε κατ’ αρχάς μερικά καλοσχηματισμένα μαρούλια! Οταν τα μαρούλια ανθίσουν, σταδιακά οι σπόροι θα ωριμάσουν και μετά από περίπου ένα δεκαπενθήμερο μπορείτε να ξεκινήσετε την καθημερινή συλλογή σπόρων. Μπορείτε να συλλέγετε τους σπόρους είτε κουνώντας τα άνθη μέσα σε μια χάρτινη σακούλα και επιτρέποντας στους ώριμους σπόρους να πέσουν είτε περιμένοντας να ωριμάσει η πλειοψηφία των σπόρων και μετά να κόψετε το φυτό. Εάν κρεμάσετε ανάποδα το φυτό και τοποθετήστε ένα δοχείο από κάτω, οι σπόροι θα συνεχίσουν να ωριμάζουν και θα πέφτουν μέσα σε αυτό κάθε φορά που κουνάτε το φυτό. Το μέρος που θα αφήσετε το φυτό για να συνεχιστεί η ωρίμαση των σπόρων πρέπει να μην έχει υγρασία.  Εάν οι σπόροι φαίνεται να έχουν υγρασία αφήστε τους για μερικές μέρες να στεγνώσουν πριν τους αποθηκεύσετε. Οι σπόροι μαρουλιού μπορούν να διατηρηθούν ζωντανοί για περίπου 3 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι το μέρος στο οποίο έχουν αποθηκευτεί είναι ξηρό (χαμηλή υγρασία) και δροσερό (χαμηλή θερμοκρασία).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα