Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Η πεθερά με έχει καταραστεί και κάθε χρόνο μου χαλάνε οι ντομάτες που φυτεύω σε γλάστρες

Ξέχνα τα ξόρκια φίλε μου, της πεθεράς τη γκρίνια,
ξεκίνησε απ’ τα εύκολα και βάλε ντοματίνια.

Οι ντομάτες δυσκολεύουν τους ερασιτέχνες καλλιεργητές λόγω της φροντίδας και της σχολαστικότητας που απαιτεί η διαδικασία παραγωγής τους. Οι καταλληλότερες, ανθεκτικότερες και πιο αποδοτικές ποικιλίες ντομάτας για καλλιέργεια, ακόμη και σε γλάστρα, είναι τα μικρά ντοματίνια σε σχήμα βελανίδι με τη γλυκιά γεύση ή οι ντομάτες – τσέρι (μικρές και σφαιρικές) με σχετικά υπόξινη γεύση. Αρχές του Απριλίου, αγοράσετε έτοιμα σπορόφυτα που να έχουν ύψος τουλάχιστον 15-20 εκ. και πάχος βλαστού όσο ένα μολύβι. Αν τα φυτέψετε σε γλάστρα, επιλέξτε διαμέτρου 25 εκ. και πριν από τη φύτευση τοποθετήστε 2 με 3 εκατοστά στρώμα χαλικιού για αποστράγγιση στον πάτο στης γλάστρας. Μετά ρίξτε το χώμα ανακατεμένο με κομπόστ και σκαλίστε το σχολαστικά, προσθέτοντας άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά και μικρή ποσότητα λιπάσματος. Μπορείτε τώρα να φυτέψετε τα ντοματίνια σας, αν και λόγω της μεγάλης ανάπτυξής τους, θα πρέπει να τα υποστυλώσετε με μερικά ξύλινα καλαμάκια, δένοντας τους βλαστούς με ελαστικό συνθετικό σκοινί που δεν τους πληγώνει. Ποτίζετε κάθε 2-3 μέρες και προσθέτετε πλήρες βιολογικό λίπασμα 2-3 κουταλιές της σούπας ανά 20-30 μέρες. Επιλέξτε μια ηλιοφανή θέση αυτή την εποχή ενώ κατά το θερμό καλοκαίρι μπορεί να προστατευτεί με ένα πράσινο δίχτυ για μείωση της ηλιοφάνειας.

Πώς θα καταλάβω αν τα λουλούδια μου στις γλάστρες  χρειάζονται μεταφύτευση;

Αν θέλουν μεταφύτευση, τα νύχια μην μυρίσεις,
για τα σημάδια κοίταξε, πριν το αποφασίσεις.

Screen shot 2016-04-10 at 4.51.06 PMΉρθε η ώρα της μεταφύτευσης των φυτών σας σε μεγαλύτερες γλάστρες τώρα που μπήκε άνοιξη. Μεταφυτέψτε όταν τα φυτά σας έχουν αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από κάτω της γλάστρας ή κιτρινίζει το φύλλωμά τους και παρουσιάζει φυλλόπτωση. Μια σαφή ένδειξη μεταφύτευσης είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Μεταφυτέψτε αρχές άνοιξης πριν τα φυτά ξεκινήσουν έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και πλούσια ανθοφορία. Επιλέξτε γλάστρες με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα καθώς αν χρησιμοποιήσετε πολύ μεγαλύτερη, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη. Επιλέξετε για κάθε φυτό, το κατάλληλο φυτόχωμα που ταιριάζει σε λουλούδια εξωτερικού χώρου, σε καλλωπιστικά εσωτερικού χώρου, σε οξύφιλα (γαρδένια, αζαλέα), σε κάκτους και σε κηπευτικά.

Εχω ένα παρτέρι που δεν το βλέπει ο ήλιος. Τι λουλούδι μπορεί να ανθίσει;

Ακόμα και σε σκιερό, σε άγονο παρτέρι,
γεράνια θα ανθίσουνε, μέσα στο καλοκαίρι.

Screen shot 2016-04-10 at 4.51.11 PMΛόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητάς τους, σε συνδυασμό με την καλλωπιστική τους αξία, αποτελούν την πιο ασφαλή επιλογή για ανθοφορία υπό σκιά. Αντέχουν σε φτωχής γονιμότητας εδάφη, αντέχουν αρκετά στη βορινή έκθεση καθώς και στην αλατότητα σε παραθαλάσσια μέρη. Οσον αφορά τον χρόνο κλαδέματος, η πιο κατάλληλη εποχή είναι το τέλος του χειμώνα. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα φυτά μας χαμηλά και συμπαγή, τότε κλαδεύουμε αυστηρά μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος. Επίσης, όταν οι βλαστοί των γερανιών βρίσκονται σε πλήρη αύξηση, καλό είναι να τους κάνουμε ένα κορφολόγημα, δηλαδή αφαίρεση ενός μικρού μέρους του βλαστού τους επάκρια, ώστε να διατηρούνται φουντωτά και συμπαγή. Τέλος, καλό είναι να αφαιρούμε τα αποξηραμένα άνθη από τη βάση του κοτσανιού για να δίνουμε μεγαλύτερη ζωντάνια στα φυτά για παρατεταμένη άνθιση.

Μπορώ να φυτέψω τώρα γλυκοκολοκύθα για τους ανθούς;

Η κολοκύθα η γλυκιά, δεν θέλει τις κρυάδες,
στα μέσα Απρίλη φύτεψε, να φτιάχνεις τους ντολμάδες.

Screen shot 2016-04-10 at 4.51.11 PMΗ γλυκοκολοκύθα απαιτεί ψηλές θερμοκρασίες 22-28 οC  και μπορεί να καλλιεργηθεί στο ύπαιθρο μόνο το καλοκαίρι. Οι φυτεύσεις έτοιμων φυτών γίνονται Απρίλιο – Μάιο (όταν περάσει ο κίνδυνος παγετών) σε ακριανές θέσεις σε χωράφι για να αναπιάνονται σε φράκτες. Δεν έχει μεγάλες εδαφικές απαιτήσεις, αν και προτιμά ελαφρό, πλούσιο σε οργανική ουσία, γόνιμο, στραγγερό έδαφος με ph 5,5 – 7,5. Οι βλαστοί και τα φύλλα είναι τριχωτά και συνήθως έρπουν πολύ γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο επί τόπου στον λαχανόκηπο ή σε σπορείο και μετά με μεταφύτευση στην οριστική θέση. Η συγκομιδή ξεκινά ενάμιση μήνα μετά τη φύτευση. Η γλυκοκολοκύθα, γενικότερα, καλλιεργείται για τον ανώριμο ή τον ώριμο καρπό της, το μεγάλο άνθος της (τα άνθη της γλυκοκολοκύθας δίνουν υπέροχους ντολμάδες) και τις κορυφές της. Σε μερικές ποικιλίες τρώγονται και οι σπόροι, ο γνωστός πασατέμπος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα