Μια και είχαμε Πάσχα, θα μου πείτε συμβουλές φροντίδας για την πασχαλιά που έχω;
To Πάσχα κι αν επέρασε, η πασχαλιά θα μείνει
και μωβ λουλούδια μ’ άρωμα απλόχερα θα δίνει.
Η πασχαλιά, το φυτό που είναι συνδεδεμένο με τη γιορτή του Πάσχα καθώς στο Πάσχα οφείλει και το όνομά του αφού αυτή την εποχή δίνει την εντυπωσιακή αρωματική ανθοφορία του. Αναλυτικότερα, η πασχαλιά είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος που φθάνει τα 4-5 μέτρα με καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα και άνθη, που ξεκινούν από το λευκό και το απαλό κίτρινο χρώμα μέχρι το βαθύ μοβ. Η πασχαλιά φυτεύεται μεμονωμένα, είτε σε συστάδες μέσα σε ανθόκηπους καθώς και σε μπορντούρες ή φράχτες, ενώ με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε δενδρύλλιο. Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Επιλέξτε ηλιόλουστη θέση και δώστε αρκετό χώρο με επαρκή αερισμό, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της. Αν τη φυτεύετε για φράκτη, φυτέψτε την ανά δυο μέτρα περίπου. Πραγματοποιήστε ελαφρύ κλάδεμα κατά τον Γενάρη – Φλεβάρη, αφαιρώντας ξερά, αδύνατα και κακοσχηματισμένα κλαδιά. Διατηρήστε το σχήμα στην πασχαλιά χωρίς να πραγματοποιήσετε σύντμηση των βλαστών, γιατί έτσι θα χάσετε τα μπουμπούκια που θα δώσουν ανθοφορία την επερχόμενη άνοιξη. Αφαιρέστε τα υπερώριμα ξερά λουλούδια μετά το πέρας της ανθοφορίας, κατά τον μήνα Μάιο και Ιούνιο, προκειμένου να διατηρήσετε τη ζωντάνια και τη ζωτικότητα του φυτού. Αφαιρέστε επίσης τις παραφυάδες που δημιουργεί το φυτό κατά το τέλος Αυγούστου. Η πασχαλιά πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα ή με παραφυάδες.
Η πεθερά, ανήμερα του Πάσχα, με έστειλε να θειαφίσω τις αγγουριές που έχω φυτέψει. Ελεος!
Τα πάθη φίλε του Χριστού το Πάσχα θα τελειώσουν,
τα βάσανα απ’ την πεθερά θ’ ανάψουν, θα φουντώσουν.
Το ωίδιο ή σίρικας που λέμε στα Χανιά είναι μύκητας που προσβάλλει τα φύλλα της αγγουριάς και προκαλεί εμφάνιση ανοιχτοκίτρινων κηλίδων που εξελίσσονται σε νεκρώσεις. Η εξάνθηση (άσπρη σκόνη) του μύκητα εμφανίζεται υπό ευνοϊκές συνθήκες και στις δύο επιφάνειες των φύλλων. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον άνεμο και για να βλαστήσουν δεν απαιτούν υψηλές συνθήκες υγρασίας και γι’ αυτό και το ωίδιο είναι διαδεδομένη ασθένεια σε σχετικά ξηροθερμικές συνθήκες σε σύγκριση με άλλα παθογόνα. Φυτεύουμε σε μεγάλες αποστάσεις για να έχουμε καλό αερισμό των φυτών και απομακρύνουμε τα ξερά κάτω φύλλα γύρω από τα φυτά. Επίσης, στις αγγουριές, αν τις υποστυλώσουμε και αναρριχηθούν θα έχουν καλύτερο αερισμό και καλύτερη αντιμετώπιση του μύκητα. Σε κάθε περίπτωση, σκονίστε προληπτικά με θειάφι κάτω στο έδαφος, με τη φύτευση του φυτού και επαναλαμβάνετε ανά δεκαπέντε μέρες στο έδαφος και στα κάτω φύλλα των φυτών. Μην σκονίζετε στα πάνω φύλλα των φυτών για αποφυγή εγκαυμάτων ειδικά σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου.
Το λουλούδι που λέγεται αγκάθι του Χριστού τι φροντίδα θέλει;
Είναι το αγκάθι του Χριστού ανθεκτικό κι αντέχει
και να ανθίζει συνεχώς πολύ καλά κατέχει.
Η πανέμορφη ευφόρβια, με χώρα καταγωγής τη Μαδαγασκάρη, είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα “αγκάθι του Χριστού” και “αγκάθι του Στέμματος”. Είναι κακτοειδές παχύφυτο που φέρει λουλούδια κόκκινα, αλλά υπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια με κίτρινα, λευκά, πράσινα, ροζ, αλλά και σε διχρωμίες. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι εύκολη στην καλλιέργεια. Η θέση που θα την τοποθετήσετε πρέπει να είναι ηλιόλουστη, φωτεινή και ζεστή, με λίγο περισσότερη δροσιά τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να βγει έξω, σε προφυλαγμένο σημείο. Δεν έχει πρόβλημα με την ξηρή ατμόσφαιρα και θέλει μέτριο πότισμα και τον χειμώνα λιγότερο. Είναι προτιμότερο να την ποτίζετε από το πιατάκι, ενώ κάθε 2 βδομάδες ρίξτε της λίγο λίπασμα για κάκτους. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα που ριζώνουν εύκολα. Κόψτε το φυτό την άνοιξη και χρησιμοποιήστε τα κομμένα μέρη ως μοσχεύματα, αφού πρώτα αφήσετε το σημείο της τομής να στεγνώσει καλά.
Κατάγομαι από τη Μάνη κι ενθουσιάστηκα με τα κρητικά σαλιγκάρια στο τηγάνι. Τι αρωματικό έχουν;
Φύτεψε δεντρολίβανο κι ας είσαι από τη Μάνη,
αν θες χοχλιούς μπουμπουριστούς, να φτιάξεις στο τηγάνι!
Το δενδρολίβανο είναι ένα αειθαλές, θαμνώδες αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη μαγειρική, αλλά και στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Καλλιεργείται στη Μεσόγειο, αλλά και σε όλο τον κόσμο γιατί έχει πολύ ιδιαίτερη ελαφριά αρωματική μυρωδιά. Το ύψος του φθάνει το 1,5 μέτρο, προσαρμόζεται πολύ εύκολα στο γύρω περιβάλλον, ενώ αντέχει και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Φυτέψτε το σε μια γλάστρα λοιπόν και διαλέξτε μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σας. Είναι πολύ ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες. Επιλέξτε χώμα που να στραγγίζει εύκολα και ποτίστε το δυο φορές τη βδομάδα. Προσθέσετε στη γλάστρα 1 κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, κάθε μήνα, για να βελτιωθεί η ανάπτυξή του. Εκτός από τη μαγειρική, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και τη φαρμακευτική, ενώ το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται σε αντισηπτικά στόματος για τον πονόλαιμο, τα ούλα και τις πληγές.