Δεν θέλω να ψεκάζω με χημικά τον λαχανόκηπό μου γιατί δίνω καρπούς στο εγγόνι μου
Δες το πιο οικολογικά και άσε τη χημεία,
να ’χει ο λαχανόκηπος της φύσης αρμονία.
Κατ’ αρχάς, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι οικολογικές μέθοδοι αντιμετώπισης έχουν περισσότερη προληπτική παρά θεραπευτική δράση. Οι ψεκασμοί που προτείνονται να γίνονται ανά 10-15 μέρες απογευματινές ώρες και αφού έχουν ποτιστεί τα φυτά του κήπου:
• Διαλύουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα σ’ ένα ποτήρι νερού και ψεκάζουμε για την πρόληψη μυκητολογικών προσβολών.
• Διαλύουμε 1 κουταλιά σούπας τριμμένου πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο χλιαρό (για να διαλυθεί πιο εύκολα) νερό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι οινόπνευμα για να μην αφρίζει το διάλυμα και ψεκάζουμε για να αντιμετωπίσουμε τη μελίγκρα.
• Απλώνουμε μ’ ένα κουταλάκι μια στρώση μουστάρδας (σιναπόσπορος τριμμένος στο χώμα) και ποτίζουμε για να αντιμετωπίσουμε τα λευκά χοντρά σκουλήκια που βρίσκουμε στο έδαφος.
• Αραιώστε 100 g γάλα σε 1 kg νερό και ψεκάστε για την αντιμετώπιση του ωίδιου (σήρικα) στις αγγουριές.
• Κόβουμε 5 πιπεριές καυτερές chilly σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε 1 lt νερό για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε το δ/μα και ψεκάζουμε τα φυτά για την αντιμετώπιση της ακρίδας και της βρωμούσας (κλασοπαπαδιάς).
H πεθερά γκρινιάζει τώρα γιατί δεν διατηρούνται τα λουλούδια της στο βάζο. Ελεος!
Η γκρίνια επεκτάθηκε της πεθεράς στο βάζο,
για να κρατούνε τ’ άνθη του πρέπει νερό ν’ αλλάζω.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
1. Κόβετε πάντα τα λουλούδια 2-3 εκ. από κάτω πριν τα βάλετε στο νερό και μάλιστα λοξά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απορροφήσουν νερό.
2. Πλένετε τα βάζα σας με χλωρίνη, που σκοτώνει τους μύκητες και τα μικρόβια.
3. Μπορείτε να προσθέτετε στο νερό μισή ασπιρίνη ή λίγη γκαζόζα ή λίγες σταγόνες λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη.
4. Αλλάζετε το νερό κάθε δύο μέρες και κόβετε ξανά τα λουλούδια όπως είπαμε στην αρχή.
5. Κόβετε τα λουλούδια μέσα σε μία λεκάνη με νερό ώστε τα λουλούδια σας να έρθουν σε επαφή με τον αέρα όσο το δυνατόν λιγότερο.
6. Τα λουλούδια, όπως οι ήλιοι και οι ζέρμπερες, που έχουν μικρά τριχίδια επάνω στον βλαστό τους, δεν θέλουν πολύ νερό στο βάζο γιατί σαπίζουν εύκολα.
Γιατί δεν είναι νόστιμες οι ντομάτες όπως παλιά;
Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί, ντομάτες δίχως γεύση,
αν θέλεις λίγο νοστιμιά, πρέπει ν’ αλλάξεις πλεύση.
Οι ντομάτες, όπως και τα περισσότερα λαχανικά και κάποια που φτάνουν πλέον στο πιάτο μας, είναι καρποί που έχουν προκύψει από την καλλιέργεια υβριδίων. Τα υβρίδια είναι σπόροι που δημιουργούνται από τους γεωπόνους γενετιστές ώστε να συνδυάζουν χαρακτηριστικά δύο ή και περισσότερων ποικιλιών. Όμως τα υβρίδια ενώ εμφανίζουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά σε τομείς όπως ανθεκτικότητα σε ασθένειες, υψηλή παραγωγή και αντοχή στη μεταφορά, δεν εμφανίζουν συχνά αντίστοιχα εξαιρετικά χαρακτηριστικά στον τομέα της γεύσης. Τέλος, η υπερβολικά έντονη λίπανση σε συνδυασμό με τη χρήση ορμονών για την ανάπτυξη, την καρπόδεση και την επιτάχυνση της ωρίμασης των καρπών συντελούν στη μείωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της τομάτας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας και υιοθέτηση της οικολογικής γεωργίας και την αξιοποίηση των παραδοσιακών ντόπιων σπόρων.
Η μπουκαμβίλια μου κάνει λίγα άνθη κάθε χρόνο και πέφτουν τα φύλλα της. Ποια είναι η αιτία;
Η μπουκαμβίλια φίλε μου όντε θα χάνει φύλλα, ψάξε στο φως και στο νερό για να μην πάθεις νίλα.
Η μπουκαμβίλια, το αναρριχητικό φυτό που κατάγεται από τη Βραζιλία, εντυπωσιάζει για τα λεπτά σα χαρτί βράκτια φύλλα που λάμπουν σε χτυπητές μωβ, κόκκινες, άσπρες και πορτοκαλί αποχρώσεις και καλύπτουν ανά τρία τα μικρά λευκοκίτρινα άνθη. Ομως η μπουκαμβίλια δεν ανθίζει σε συνθήκες λίγου φωτισμού, κακού αερισμού ή υπερβολικού ποτίσματος. Οσο για την πτώση των φύλλων, αν είναι χειμώνας, είναι κάτι φυσιολογικό. Αν είναι καλοκαίρι, οφείλεται σε ανεπαρκή φωτισμό ή περίσσεια νερού. Η μπουκαμβίλια λατρεύει το φως, η θέση της λοιπόν για το καλοκαίρι πρέπει να είναι ηλιόλουστη, ζεστή και ευάερη. Προφυλάξτε την, ωστόσο, από τους ανέμους και τη βροχή. Τον χειμώνα έχει ανάγκη από μια περίοδο ανάπαυσης στους 8-10 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι μπορείτε να την ποτίζετε με άφθονο νερό και να της ρίχνετε λίπασμα κάθε είκοσι μέρες, τον χειμώνα όμως ελαττώστε το πότισμα. Τον Μάρτιο κλαδέψτε την.