Επισκεφθείτε τη σελίδα “Τα Μυστικά του Κήπου” στο Facebook, για ερωτήσεις και προηγούμενες δημοσιεύσεις της στήλης
Είμαι παπάς κι η πεθερά γκρινιάζει ότι στρίβουν τα φύλλα της μικρής λεμονιάς της.
Η πεθερά είν’ ικανή να σου αλλάξει πίστη,
τη λεμονιά σου ψέκασε παπά για φυλλοκνίστη.
Το φιδάκι που έχει ζώσει τα φύλλα της μικρής λεμονιάς είναι ο φυλλοκνίστης των εσπεριδοειδών και στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το καλοκαίρι του 1995 στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Προσβάλλεται η τρυφερή βλάστηση, κυρίως τα φύλλα, αλλά και οι νεαροί βλαστοί και οι πράσινοι καρποί. Τα φύλλα καρουλιάζουν, έχουν αργυρόχρωμη όψη, αποχρωματίζονται και η επιφάνειά τους καλύπτεται από στοές. Αυτό προκαλεί μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητάς τους ή ακόμη και την ξήρανσή τους, με συνέπειες στη θρέψη του φυτού και έμμεσα στην παραγωγή. Η αντιμετώπιση του εντόμου είναι δύσκολη και κατ’ αρχάς συστήνεται η αποφυγή μεταφοράς του μολύσματος από περιοχή σε περιοχή με φυτικό υλικό και κοπή των “λαίμαργων” καθώς και η πολύ πρώιμη εφαρμογή άρδευσης και αζωτούχου λίπανσης, έτσι ώστε να μην ενθαρρύνεται η βλάστηση τη θερμή περίοδο που το έντομο μπορεί να αναπτύξει υψηλούς πληθυσμούς. Tέλος, η προστασία της τρυφερής βλάστησης με κατάλληλα εντομοκτόνα βιολογικά σε προληπτικό στάδιο ενώ σε μεγάλη προσβολή η χημική καταπολέμηση ίσως αποδειχτεί επιβεβλημένη.
Με την κρίση θέλω να ανακυκλώσω υλικά για γλάστρες. Τι λέτε;
Πένια κατεργάζεται,
τις τέχνες για βοήθεια,
με φαντασία άλλαξε
τις γλάστρες σου αλήθεια.
Θα σας παρασύρω να αξιοποιήσετε τη φαντασία σας για να μετατρέψετε παλιά αντικείμενα σε υπέροχες κηποτεχνικές εφαρμογές. Ενδεικτικά, ένα παλιό βαθύ συρτάρι, με ένα πέρασμα με ημιδιαφανές βερνίκι, μεταμορφώνεται σε μια γουστόζικη ζαρντινιέρα. Ένα καλάθι με κρασιά, μετατρέπεται σε μια πανέμορφη κρεμαστή γλάστρα. Το παλιό μεταλλικό ποτιστήρι θα γίνει μια πολύ πρωτότυπη γλάστρα που θα διακοσμήσει μια γωνιά του σπιτιού σας. Αν δεν σας αρέσει το ανοξείδωτο χρώμα, ζωγραφίστε πολύχρωμα αφηρημένα σχέδια και εκφράστε τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες. Το άχρηστο μπαούλο της γιαγιάς μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα όμορφο κηπάκι για μικρά δενδρύλλια. Το παλιό ξεχασμένο βαρέλι που ανακαλύψατε στην αποθήκη μπορεί να φιλοξενήσει μια υπέροχη σύνθεση φυτών. Μια παλιά ξύλινη ψωμιέρα που θα τοποθετηθεί σε ένα ψηλό σημείο, θα γίνει μια καταπληκτική στέγη για φυτά με κάθετη ανάπτυξη όπως ο κισσός.
Ψάχνω ένα μικρό φυτό εσωτερικού χώρου για το παράθυρό μου.
Φτιάξε με το ανθόφυτο παράθυρο με θέα,
την καλαγχόη διάλεξε σε χρώματα ωραία.
Καλαγχόη, ένας από τους ωραιότερους και πιο γνωστούς εκπροσώπους της οικογένειας των παχύφυτων που προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη. Τα όμορφα κόκκινα λουλουδάκια της καλαγχόης που εμφανίζονται στην κορυφή των μίσχων σε ταξιανθίες, εξελίχθηκαν από τους γεωπόνους με τα χρόνια σε μία μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: κίτρινα, πορτοκαλί, ροζ, μοβ, λευκά, ενώ τελευταία εμφανίζονται και δίχρωμες ποικιλίες. Τα φύλλα της καλαγχόης είναι σαρκώδη, πλατιά, οβάλ, με οδοντωτές άκρες, εμφανίζονται εναλλάξ σε όλο το μήκος των μίσχων. Όμως επειδή είναι πολύ τρυφερά, σπάνε εύκολα με την παραμικρή αδέξια κίνηση. Ποτίζετε τη δύο φορές τη βδομάδα με άφθονο νερό, αλλά μην το παρακάνετε γιατί ίσως οι ρίζες της να σαπίσουν. Επίσης όταν ποτίζετε, να αποφεύγετε να βρέχετε τα φύλλα του φυτού γιατί θα σας σαπίσουν κι αυτά. Στο δικό μας εύκρατο κλίμα, η καλαγχόη μπορεί να καλλιεργηθεί το ίδιο εύκολα σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο πάντα όμως σε γλάστρες και όχι στον κήπο. Δεν θέλει απευθείας έκθεση στο φως του ήλιου, ενώ η προσθήκη υγρού λιπάσματος μια φορά τον μήνα θα βελτίωνε εντυπωσιακά τα άνθη και το φύλλωμά της.
Θέλω να φυτέψω πράσα για να φτιάχνω πρασόπιτες; Είναι καιρός;
Φίλε μου εφτασ’ ο καιρός για να φυτέψεις πράσα,
να φτιάξεις πίτες νόστιμες να ξεκινήσει μάσα.
Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο και κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ρωσία. Στις περιοχές αυτές είναι αυτοφυές το άγριο πράσο με πολύ έντονη οσμή και καυστικότατη γεύση. Τα σπορεία πράσου δημιουργούνται από τον Απρίλη – Μάη και τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στο χωράφι κατά τα τέλη Ιούνη – τέλη Ιούλη. Για την παραγωγή σπόρου καλλιεργείται ως διετές φυτό, ενώ για παραγωγή φυτού ως μονοετές. Είναι γενικά δύσκολο να πιάσει ο σπόρος του πράσου καθώς απαιτείται να είναι πολύ φρέσκος για να έχει επιτυχία γι’ αυτό προτιμήστε έτοιμα φυτά από φυτώρια. Κατά τη μεταφύτευση είναι καλύτερα να κλαδεύονται με ένα ψαλιδάκι τα φυλλάριά του και μετά να φυτεύονται. Καλλιεργητικά είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε νερό, με συχνά ποτίσματα. Επίσης απαιτούν αφρωτό έδαφος, με πολύ οργανική ουσία και ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς. Τα πράσα είναι έτοιμα για συγκομιδή 3 – 4 μήνες από τη μεταφύτευσή τους.