Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Η πεθερά μου με βάζει να τις μαζέψω τσουκνίδες  για τα φυτά της χωρίς γάντια. Τρελάθηκε;

Χωρίς τα γάντια εύκολο τσουκνίδες να συλλέξεις,
αυτό που είναι δύσκολο την πεθερά ν’ αντέξεις.

Οι τσουκνίδες αποτελούν εξαιρετική φυσική πηγή θρέψης, αλλά και φυτοπροστασίας. Το τσουκνιδόζουμο χρησιμοποιείται από παλιά σαν φυτοδιεγερτικό στις καλλιέργειες, αλλά και σαν οικολογικό εντομοκτόνο. Κατ’ αρχάς είτε με πότισμα είτε με ψεκασμό βελτιώνεται η ανάπτυξη των φυτών και τα φύλλα αποκτούν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Παράλληλα, αν ψεκάσουμε με τσουκνιδόζουμο αυξάνεται η αντοχή απέναντι στα έντομα και ειδικά στη μελίγκρα. Γι’ αυτό ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή: Κόψτε τα φύλλα και τα στελέχη της τσουκνίδας λίγο πριν ανθίσει (από Απρίλη μέχρι Ιούνη ανάλογα την περιοχή) και μετά μπορείτε να την αποξηράνετε στη σκιά. Τοποθετήστε ένα κιλό φρέσκιας τσουκνίδας ή 200 γρ. αποξηραμένης σε δέκα λίτρα νερό, αφήστε το για μια βδομάδα και μετά ποτίστε τα φυτά σας. Αν θέλατε τώρα να ψεκάσετε για έντομα, η τσουκνίδα αρκεί να παραμείνει στο νερό μόνο για μια μέρα. Στο διάλυμα ψεκασμού τσουκνίδας μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας για να αυξηθεί η εντομοαπωθητική δράση. Επαναλάβετε τους ψεκασμούς κάθε τρεις μέρες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Πόσο να ποτίζω τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιώ στην κουζίνα;

Πότιζε με προσοχή τα βότανα στη γλάστρα,
για νάχεις πάντα φύλλα τους, να βάζεις μες στη γάστρα.

Screen shot 2016-06-26 at 5.07.13 PMΑξίζει ακόμα και αν δεν διαθέτετε πολύ χώρο, να φτιάξετε μια γωνιά με αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι σας και, βέβαια, να τους αφιερώσετε λίγα τετραγωνικά μέτρα, αν έχετε κήπο. Σχετικά με τις ανάγκες των αρωματικών φυτών σε νερό, Μέντα, Μαϊντανός, Σέλινο, Άνηθος, Δυόσμος, Μαντζουράνα, Ρίγανη απαιτούν συχνό πότισμα (2-3 φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο όταν κάνει πολλή ζέστη) ενώ Δεντρολίβανο, Λεβάντα, Φασκόμηλο, Δάφνη, Θυμάρι, Θρούμπι, Δίκταμο χρειάζονται αραιό πότισμα (1-2 φορές την εβδομάδα). Τα περισσότερα είδη αρωματικών φυτών αναπτύσσονται καλύτερα σε σημεία με αρκετό ήλιο, προστατευμένα από τους ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν πρόκειται να τα φυτέψετε σε γλάστρες, προμηθευτείτε ένα μείγμα χώματος, που περιέχει κομπόστ και είναι πλούσιο σε οργανικές ουσίες. Στον κήπο πάλι, αφού διαλέξετε το σημείο που θα τα φυτέψετε, καθαρίστε το χώμα από πέτρες, ρίζες, ξερά φύλλα και προσθέστε οργανική ουσία και άμμο για καλύτερη στράγγιση. Φυτέψτε μαζί τα είδη που έχουν παρεμφερείς ανάγκες. Βάλτε τα ψηλότερα είδη πιο πίσω και τα χαμηλά πιο μπροστά.

Πού θα βρω το κρίταμο για να το βάζω σε σαλάτες;

Να πιάσεις τις ακρογιαλιές, στα βράχια να το ψάξεις,
εκεί θα βρεις το κρίταμο, σαλάτες για να φτιάξεις.

Screen shot 2016-06-26 at 5.07.18 PMΤο κρίταμο είναι φυτό πολυετές, παχύ, που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές. Το χρώμα των βλαστών και των φύλλων είναι κυανοπράσινο, ενώ τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα. Έχει πολύ στιλπνά παχιά φύλλα και υπόλευκα, επιμήκη και λογχοειδή, με αλμυρή γεύση. Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον» που σημαίνει κριθάρι. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη καθώς χρησιμοποιούνται στις σαλάτες. Επίσης, βλαστοί και άνθη τηγανίζονται, βράζονται ή γίνονται ομελέτες. Με κρίταμα κάνει κανείς πολύ ωραίο αλάτι, αρκεί να τα αποξηράνει και να τα τρίψει, έχουν κρατήσει την αλμύρα και γίνονται φοβερό καρύκευμα. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Επίσης το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο του κρίταμου χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις, ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και τονώνει αποτελεσματικά την ανανέωση του δέρματος παρέχοντας άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα.

Πώς να αντιμετωπίσω οικολογικά τη μελίγκρα στις τριανταφυλλιές;

Σαπούνι και οινόπνευμα μες στο νερό να βάλεις
και σαν μελίγκρα κυνηγάς ποτέ σου δεν θα σφάλλεις.

Screen shot 2016-06-26 at 5.07.18 PMΟι μελίγκρες (αφίδες) εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς  και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών και συχνά οδηγούν σε παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και φύλλων. Ενας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ψείρας είναι η χρήση σαπουνόνερου: Σε 1 λίτρο νερού προσθέστε: 2 κουταλιές του γλυκού (10-15 ml) υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι, 2 κουταλιές της σούπας (40 ml) φωτιστικό οινόπνευμα. Ψεκάστε τα προσβεβλημένα φυτά με το διάλυμα του σαπουνόνερου, αφήστε το διάλυμα πάνω στα φυτά για περίπου 15 λεπτά και ύστερα ξεπλύνετε με νερό. Καλό είναι ο ψεκασμός να μη γίνεται τις ζεστές ώρες της ημέρας, προτιμήστε να ψεκάσετε τις απογευματινές ώρες. Μη ξεχάσετε να ξεπλύνετε τα φυτά σας μετά τον ψεκασμό γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να καούν τα φύλλα καθώς σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιήσαμε δυνατή δόση υλικών. Αν δε ξεπλύνετε, μειώστε τη δόση στο μισό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα