Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω βιολογικά τη σαπίλα στο αμπέλι λόγω της ευδεμίδας;

Aν θέλεις το αμπέλι σου, φίλε να συγκομίσεις,  την ευδεμίδα φρόντισε να καταπολεμήσεις.

Η ευδεμίδα (Lobesia botrana) είναι ένα μικρό καστανοπράσινο πεταλουδάκι μήκους 6 – 8 χιλιοστών που αποτελεί τον κυριότερο εντομολογικό εχθρό της αμπελοκαλλιέργειας της χώρας μας. Καταστρέφει τα άνθη και προκαλεί ποιοτική υποβάθμιση και σαπίλα στα σταφύλια, ειδικότερα σε κληματαριές και αμπέλια που έχουν πυκνόρραγους καρπούς. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η ευδεμίδα συμπληρώνει 3 γενεές τον χρόνο ενώ στις νοτιότερες (Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη), παρατηρείται και τέταρτη γενεά. Η πρώτη πτήση των πεταλούδων (ακμαίων) ξεκινά στα μέσα Απριλίου και αφήνουν τα αυγά τους στις ταξιανθίες των αμπελιών. Οι ανθοφάγες κάμπιες (προνύμφες) που βγαίνουν, προσβάλλουν και καταστρέφουν τα άνθη και τα συνδέουν με μετάξινα νημάτια. Οι πεταλούδες της επόμενης γενιάς, κατά τον Ιούνιο, ωοτοκούν στα τσαμπιά και οι κάμπιες τρέφονται από τα άγουρα σταφύλια προκαλώντας πτώση τους. Στο επόμενο διάστημα (Ιούλιο – Σεπτέμβριο), οι κάμπιες της τρίτης γενεάς προκαλούν τις σοβαρότερες ζημιές διότι προσβάλλουν τα ώριμα σταφύλια. Η καταπολέμηση της ευδεμίδας γίνεται αποτελεσματικά με το συχνό σκόνισμα ή ψεκασμό με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας, όταν γίνεται έγκαιρα, με την έναρξη των πτήσεων των πεταλούδων σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις από τα Κέντρα Φυτοπροστασίας. Επίσης ο βιολογικός ψεκασμός με θερινό πολτό σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο, δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί ο ψεκασμός να γίνεται σε θερμοκρασίες κάτω των 28° C.

Γιατί έχουν μαύρα στίγματα οι τριανταφυλλιές;

Στη μαύρη την κηλίδωση ψάξε να βρεις μια λύση,
αν θες η τριανταφυλλιά πολύ καλά ν’ ανθίσει.

Σε αυτή την ασθένεια της τριανταφυλλιάς, τα φύλλα της βάσης, μετά από βροχερό καιρό ή σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, αρχίζουν να εμφανίζουν μαύρες στρόγγυλες κηλίδες και ύστερα κιτρινίζουν και πέφτουν. Για την αντιμετώπισή της προτείνουμε ψεκασμό με χαλκούχο σκεύασμα καθώς και αφαίρεση των προσβεβλημένων φύλλων και η απομάκρυνσή τους από τον κήπο σας. Επιπλέον, ένα διάλυμα που θεωρείται γενικό μυκητοκτόνο και χρησιμοποιείται στην προσβολή από μαύρη κηλίδα είναι διάλυμα μαγειρικής σόδας: Σε 1 λίτρο νερού προσθέστε: 1 κουταλιά του γλυκού (5 gr) μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο), 1 κουταλιά του γλυκού (5 gr) ελαιόλαδο ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι. Ανακινήστε καλά το διάλυμα πριν ψεκάσετε τις απογευματινές ώρες. Μπορείτε να επαναλάβετε τον ψεκασμό μια φορά την εβδομάδα ή μετά από το πότισμα. Το ποσοστό σόδας δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5% στο διάλυμα (δηλαδή 5 gr στο λίτρο) ειδάλλως κινδυνεύουν να καούν τα φύλλα.

Ο  βιοκαλλιεργητής κουμπάρος υποστηρίζει ότι πρέπει να προστατεύουμε τα σκουλήκια στο χώμα. Αληθεύει;

Ψάξε για γαιοσκώληκες, εθελοντές εργάτες,  κάνουν το χώμα γόνιμο, με τις δικές τους πλάτες.

Τα σκουλήκια του εδάφους, γαιοσκώληκες επιστημονικά, χαρακτηρίζονται για την πολύτιμη προσφορά τους στο οικοσύστημα. Οι γαιοσκώληκες, ερμαφρόδιτοι οργανισμοί, χωρίς μάτια, που πολλαπλασιάζονται με απίστευτους ρυθμούς αποτελούν σημαντικό μέρος της εδαφοπανίδας. Τους πιο μικροσκοπικούς θα τους συναντήσουμε στην επιφάνεια του εδάφους αποδομώντας την οργανική ύλη, κάποιους μεγαλύτερους μέσα στο έδαφος να κάνουν οριζόντιες στοές και τους πιο μεγαλόσωμους να ανοίγουν κατακόρυφες στοές που φτάνουν μέχρι και δύο μέτρα. Αλήθεια, είναι τόσο ωφέλιμοι; Παράγοντας στοές στη γη οι γαιοσκώληκες δημιουργούν ελαφρύτερο χώμα, με περισσότερο οξυγόνο. Έτσι δρουν καλύτερα οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για την αερόβια ζύμωση και αποσύνθεση των φυτικών υπολειμμάτων εμπλουτίζοντας το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Επίσης συντελούν στην καλή κυκλοφορία του νερού κατά την άρδευση καθώς και στην ομαλή λειτουργία της αποστράγγισης. Τέλος δημιουργούν χώρους για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών βελτιώνοντας την απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα τα προϊόντα αποβλήτων των σκουληκιών συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο και κάλιο και ωφελούν σημαντικά την ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών. Αντίστοιχες θετικές συνέπειες οι γαιοσκώληκες φέρουν και στη διαδικασία κομποστοποίησης, όπου βελτιώνουν τη δομή και τη σύσταση του φυτικού κομπόστ που φτιάχνουμε στον κήπο.

Πώς να αποξηράνω σταφίδα σουλτανίνα με φυσικό τρόπο;

Σταφίδα αποξήρανε, στα πρόθυρα της κρίσης, είναι δικό μας σούπερ φουντ, μην το υποτιμήσεις.

Πλένουμε τις σταφίδες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μια πετσέτα.  Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και τοποθετούμε τις σταφίδες. Καλύπτουμε τις σταφίδες με ένα τούλι για να μην έρθουν σε επαφή με τα έντομα και καθημερινά τις αναποδογυρίζουμε για να αποξηρανθούν από όλες τις πλευρές. Αν βρισκόμαστε σε περιοχή όπου το βράδυ έχει υγρασία, τότε βάζουμε τις σταφίδες μέσα στο σπίτι για να αποφύγουμε να γεμίσουν υγρασία και τα ξαναβάζουμε την επόμενη μέρα το πρωί στον ήλιο για να συνεχιστεί η διαδικασία της αποξήρανσης. Η αποξήρανση θα διαρκέσει μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά της σταφίδας. Θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες περίπου μέχρι να αποξηρανθούν τελείως. Τις αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή σε νάιλον ζιπ σακούλες που δεν αφήνουν τον αέρα να περάσει στο εσωτερικό τους και αποτελούν ένα πολύτιμο διατροφικό συμπλήρωμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα