Μπορώ να φυτέψω τώρα γκαζόν; Είναι η κατάλληλη εποχή;
Φθινόπωρο και άνοιξη γκαζόν για να φυτέψεις,
μα να θυμάσαι φίλε καλά να καταβρέξεις.
Οι ιδανικοί μήνες για σπορά γκαζόν είναι από μέσα Μαρτίου έως τέλη Ιούνη και από αρχές Σεπτέμβρη έως τέλη Οκτωβρίου για να έχει ο σπόρος την κατάλληλη υγρασία ώστε να έχει καλή φυτρωτικότητα. Για τη δημιουργία νέου χλοοτάπητα, αναμοχλεύουμε, καλλιεργούμε το χώμα με ένα φτυάρι, μια τσουγκράνα ή μια φρέζα, απομακρύνουμε τα ζιζάνια, τις πέτρες και τα υπολείμματα ριζών ή φυτών από προηγούμενες καλλιέργειες. Σε περίπτωση που το χώμα είναι φτωχό ή σκληρό προσθέτουμε εδαφοβελτιωτικά όπως τύρφη, κομπόστ και περλίτη. Κατόπιν ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χώμα και ισιώνουμε όλη την επιφάνεια με μια τσουγκράνα. Καλό θα είναι να συμπιέσουμε το χώμα με έναν κύλινδρο. Τώρα το έδαφός μας είναι έτοιμο να υποδεχθεί είτε τον σπόρο είτε τον έτοιμο χλοοτάπητα. Αν πρόκειται για σπόρο κάνουμε τη σπορά και μετά με έναν κύλινδρο πατάμε τον σπόρο σε όλη την επιφάνεια του εδάφους ώστε να χωθεί μέσα στο χώμα. Κατά τη σπορά, ρίχνουμε και εντομοκτόνο για να μην μας κλέψουν το σπόρο τα μυρμήγκια που καιροφυλακτούν. Μετά τη σπορά μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιο λίπασμα κατά προτίμηση βιολογικό, ενώ στο τέλος ποτίζουμε καλά την επιφάνεια που έχουμε σπείρει δυο φορές τη μέρα μέχρι να φυτρώσει ο σπόρος.
Κάθε χειμώνα ξεραίνονται οι βασιλικοί μου. Τι να κάνω;
Ψάξε δενδροβασιλικό, από το Αγιο Ορος,
σα μεγαλώσει πιο πολύ, θα χρειαστεί και χώρος.
Ο αγιορείτικος ή δενδροβασιλικός όπως πολύ συχνά αποκαλείται είναι ανθεκτικός στο χειμωνιάτικο κρύο, πολυετής, καλλιεργείται σε σκιερά μέρη τόσο για την καλλωπιστική του αξία, όσο και για τη χρήση των φύλλων του σαν καρύκευμα. Το ύψος του μπορεί να φθάσει ακόμη και τα δύο μέτρα, ενώ η διάρκεια ζωής του μέχρι τα τέσσερα χρόνια. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, από τον Μάρτη μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, ανάλογα με το κλίμα της περιοχής όπου σπέρνεται. Αν πάρετε έτοιμο φυτό από φυτώριο και το μεταφυτέψετε, φροντίστε να τον κορφολογείτε συχνά κόβοντας λίγα φύλλα κάθε φορά και να αφαιρείτε τα άνθη του μόλις σχηματίζονται. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται νέοι πλευρικοί δυνατοί βλαστοί και παρατείνεται η μακροζωία του ειδικά αν ενσωματώνουμε στο χώμα κάθε 15 μέρες βιολογικό λίπασμα αζώτου. Ποτίζετε δυο-τρεις φορές τη βδομάδα και διατηρείτε τον σε μέρος ημισκιερό που να έχει ήπιο απογευματινό ήλιο.
Αληθεύει ότι υπάρχει φυτό που το λένε γαριδάκι;
Κι όμως υπάρχει το φυτό, που λένε γαριδάκι,
είτε σε γλάστρα φύτεψε είτε σε παρτεράκι.
Αειθαλές φυτό το οποίο σε κατάλληλες συνθήκες μπορεί να φτάσει και το 1,20 μ. περίπου. Στην άκρη κάθε βλαστού δημιουργείτε το άνθος (δεν είναι πραγματικό άνθος αλλά βράκτια φύλλα) το οποίο μοιάζει με γαρίδα. Το άνθος από το γαριδάκι το βρίσκουμε σε κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί και λευκό χρώμα. Τα πραγματικά λουλούδια είναι μικρά λευκά. Η ανθοφορία κρατά αρκετά από τα τέλη της άνοιξης έως και τα τέλη του φθινοπώρου. Η θέση που προτιμά είναι η ημισκιά. Αντέχει και στη ζέστη και στο κρύο. Το καλοκαίρι θα πρέπει να ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα.
Θέλω ένα καλλωπιστικό φυτό για να το διαμορφώσω σε μπαλίτσα ή σε κάποιο άλλο σχήμα. Τι θα μου προτείνατε;
Ψάξε πυξάρι δυνατό, μπάλα για να το κάνεις,
είναι φυτό ανθεκτικό, τον ύπνο σου δε χάνεις.
Αν υπάρχει λοιπόν ένα φυτό που να μπορεί να διαμορφωθεί σε μπάλλα αλλά σχεδόν και σε ό,τι σχήμα μπορεί να βάλει ο νους σας, τότε αυτό είναι σίγουρα το πυξάρι. Το συναντάμε στην Ευρώπη, τη δυτική Ασία και τη Β. Αφρική καθώς είναι κατάλληλο για χαμηλούς φυτικούς φράχτες, αλλά και για περίτεχνα κλαδέματα. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στα μικρά, ωοειδή, γυαλιστερά, σκουροπράσινα φύλλα του που φύονται πυκνά ανά ζεύγη σε αντίθετη διάταξη. Προτιμά γενικότερα τα ασβεστούχα εδάφη, ενώ στα δάση φυτρώνει συνήθως κάτω από δέντρα οξιάς. Φυτεύεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη σε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση. Είναι ανθεκτικό τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη. Για δημιουργία φράχτη, λοιπόν, φυτέψτε πυξάρια ύψους περίπου 25 – 30 εκ. σε απόσταση 30 – 35 εκ. μεταξύ τους. Κορφολογήστε την άνοιξη για να τονώσετε την πλευρική ανάπτυξη βλαστών και τη δημιουργία πυκνών θάμνων και προσθέστε λίγη θειική αμμωνία. Για πυξάρια φυτεμένα σε γλάστρα προσθέστε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε μήνα και κλαδέψτε ανάλογα το σχήμα που θέλετε να δώσετε.