Εχω θερμοκήπιο που θα φυτέψω ντομάτες. Να βάλω κομπόστ στην προετοιμασία;
Φίλε στο θερμοκήπιο, σκέψου κομπόστ να βάλεις,
αν θες για τις ντομάτες σου, παραγωγή να βγάλεις.
Στα θερμοκήπια είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα θρέψης ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και πολλά φυτοπαθολογικά προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας. Το κομπόστ είναι πλούσιο σε οργανική ουσία (>30%), περιέχει θρεπτικά συστατικά και είναι ελεύθερο βαρέων μετάλλων. Είναι πλούσιο σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς οι οποίοι ενισχύουν την άμυνα του φυτού απέναντι σε μυκητολογικές προσβολές, ενώ παράλληλα κάνουν πιο αφομοιώσιμα τα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως χαμηλή θερμοκρασία και ηλιοφάνεια. Η προτεινόμενη δόση είναι περίπου 1 τόνος ανά στρέμμα πάνω στις γραμμές φύτευσης πριν την εφαρμογή ηλιοαπολύμανσης ή δυο βδομάδες πριν τη φύτευση. Και να μην ξεχνάμε ότι στα Χανιά υπάρχει διαθέσιμο το εξαιρετικό κομπόστ από τη Διαδημοτική Επιχείρηση της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., αποτέλεσμα μιας αξιέπαινη προσπάθειας ανακύκλωσης και αειφορίας, πρωτοποριακή σε πανελλήνιο επίπεδο.
Eίδα καλοκαιρινό πατατόσπορο σε μαγαζιά. Φυτεύεται τώρα;
Πάρε τον πατατόσπορο για προετοιμασία
και τέλη Αυγούστου φύτεψε αν θες καρποφορία.
Μετά την παραλαβή του καλοκαιρινού πατατόσπορου θα πρέπει να βγει από τα σακιά και να τοποθετηθεί σε τελάρα ή λινάτσες, σε μέρος δροσερό (άριστη θερμοκρασία 20οC), σκιερό, σε υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία η οποία δημιουργείται με συνεχή διαβροχή του χώρου. Εάν υπάρξουν σάπιοι κόνδυλοι θα πρέπει να απομακρυνθούν. Μετά από 5-7 ημέρες, εάν γίνουν τα παραπάνω, θα αρχίσει η εμφάνιση των φύτρων (προβλάστηση). Όταν τα φύτρα γίνουν κατά μέσο όρο 1 εκ. μπορούμε να αρχίσουμε τη σπορά. Σε καμία περίπτωση δεν σπέρνουμε εάν ο πατατόσπορος δεν βλαστήσει.
Ο καλοκαιρινός πατατόσπορος πρέπει να φυτεύεται ολόκληρος και να μην κόβεται. Αν κοπεί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δεν δημιουργεί εύκολα επουλωτικό ιστό στην τομή. Πάντως αν κοπεί, το μαχαίρι πρέπει να απολυμαίνεται σε κάθε κοπή.
Πριν φυτευτεί ο πατατόσπορος το χωράφι θα πρέπει να έχει ποτιστεί. Η φύτευση γίνεται όταν το χωράφι βρίσκεται στον ρόγο του και δεν ξαναποτίζεται μέχρι που να φυτρώσει ο πατατόσπορος (περίπου 10-15 ημέρες μετά τη φύτευση), με την προϋπόθεση ότι η υγρασία του χωραφιού διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η φυσική βανίλια που βάζουμε στα γλυκά από πού βγαίνει;
Κι όμως υπάρχει το φυτό που βγάζει τη βανίλια
κι όταν θα βάζεις στα γλυκά, όλους θα πιάνει ζήλεια.
Η φυσική βανίλια βγαίνει από το φυτό βανίλια που ανήκει στην οικογένεια των Ορχιδοειδών, έχει μακρύ, σαρκώδη αναρριχητικό βλαστό ο οποίος προσκολλάται στα δένδρα με εναέρια ριζίδια, ενώ έχει και ρίζες που εισχωρούν στο έδαφος. Στη φύση η επικονίαση μπορεί να γίνει μόνο από μια μικρή μέλισσα που ζει στο Μεξικό, ενώ στις άλλες χώρες όπου καλλιεργείται το φυτό, εφαρμόζεται η τεχνητή επικονίαση, η οποία γίνεται αμέσως μόλις ανοίξουν τα άνθη. Ο καρπός είναι επιμήκης κάψα και φθάνει σε πλήρη ανάπτυξη τα 20 εκ. σε ένα μήνα, ενώ μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 9 μήνες ώσπου να ωριμάσει. Οι άγουροι καρποί συλλέγονται αμέσως μόλις πάρουν χρυσοπράσινο χρώμα στη βάση τους. Τα φρέσκα σπέρματα της βανίλιας δεν έχουν άρωμα καθώς το χαρακτηριστικό άρωμα είναι αποτέλεσμα ενζυματικής δράσης μετά από ειδική επεξεργασία. Ο αρωματικός παράγοντας της βανίλιας χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην οικιακή μαγειρική, στην αρτοποιία, στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιία.
Πότε κινδυνεύουν τα σταφύλια στο αμπέλι από βοτρύτη;
Τα πρωτοβρόχια πρόσεχε, που φέρνουν τον βοτρύτη,
γιατί το έξυπνο πουλί πιάνετ’ από τη μύτη.
Τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου, είναι μεγάλος κίνδυνος για τους αμπελουργούς καθως ο βοτρύτης, σημαντική μυκητολογική ασθένεια, είναι επί θύρας. Η υψηλή σχετική υγρασία είναι μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ασθένειας, ενώ η θερμοκρασία δεν φαίνεται να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Έτσι, βροχές κατά την ωρίμαση των σταφυλιών, ιδιαίτερα σε ξηρικούς αμπελώνες, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για προσβολές από τον μύκητα. Μολύνσεις από βοτρύτη βέβαια μπορεί να ακολουθήσουν (δευτερογενώς) μετά από εντομολογικές προσβολές ή σχίσιμο ραγών από το ωΐδιο (σίρικα). Ο βοτρύτης προσβάλλει όλα τα πράσινα υπέργεια μέρη του αμπελιού, τις ταξιανθίες (ξήρανση) και ιδιαίτερα τα σταφύλια πριν ή και μετά τη συγκομιδή. Στις ράγες εμφανίζεται αρχικά σκούρα κηλίδα, που εξαπλώνεται και τελικά προκαλείται σάπισμα. Με υγρή ατμόσφαιρα, τα προσβεβλημένα όργανα καλύπτονται από μια γκρίζα μούχλα από τις καρποφορίες του μύκητα. Για την αντιμετώπισή του, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα, βιολογικά και μη.