Πριν φύγω διακοπές η πεθερά μου απαιτεί να της βρω ένα φυτό κοράλλι. Το γνωρίζετε;
Στην πεθερά σου χάρισε
πανέμορφο κοράλλι,
σε κοραλλένιο εσύ μετά
να φύγεις ακρογιάλι.
Φτιάχνω γλυκό κυδώνι στα εγγόνια μου, αλλά φέτος η κυδωνιά τα σκουλήκιασε
Μια πεταλούδα πονηρή προσβάλλει τα κυδώνια
και σου χαλάνε το γλυκό που δίνεις στα εγγόνια.
Η καρπόκαψα είναι ένα γκριζοκαφέ πεταλουδάκι, μήκους ενός εκατοστού και αποτελεί σοβαρό εχθρό της κυδωνιάς, της μηλιάς, της αχλαδιάς, της καρυδιάς και της βερυκοκιάς καθώς προκαλεί σημαντικές ζημιές στους οπωρώνες. Η καρπόκαψα διαχειμάζει με τη μορφή αναπτυγμένης κάμπιας σε σχισμές του φλοιού των κλάδων ή του κορμού των δέντρων. Κατά τον Απρίλη, οι κάμπιες γίνονται πεταλουδάκια και αφήνουν τα αβγά τους στα φύλλα, στους μικρούς νεαρούς βλαστούς ή στους μικρούς καρπούς της κυδωνιάς. Η κάμπια μόλις ξεμυτίσει από το αβγό προχωρά και μπαίνει στον νεαρό καρπό, κατευθύνεται προς το κέντρο του όπου τρώει τους τρυφερούς σπόρους και τη σάρκα του κυδωνιού. Για τη βιολογική καταπολέμηση της καρπόκαψας, γύρω στον Μάιο πραγματοποιούμε 2 – 3 ψεκασμούς με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουρηγγίας ή με φυσική πυρεθρίνη ανά 15 μέρες.
Κιτρινίζουν τα φύλλα του νυχτολούλουδου και πέφτουν. Τι να κάνω;
Φίλε τον ήλιο πρόσεξε, μα δες και το νεράκι κι έτσι το νυχτολούλουδο δε χάνει φυλλαράκι.
Το νυχτολούλουδο είναι θάμνος που ξεχωρίζει για το μεθυστικά γλυκό άρωμα των ανθέων του που γίνεται εντονότερο μετά τη δύση του ήλιου, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Αν και χρειάζεται άφθονο φως για να ανθίσει, ο δυνατός μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού καίει τα φύλλα του φυτού. Συγκεκριμένα, παίρνουν ένα λευκοκίτρινο χρώμα που ξεκινά από τις άκρες των φύλλων και προχωρά προς το εσωτερικό και στο τέλος πέφτουν. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει στα νεαρότερα φυτά και λιγότερα στα μεγαλύτερα. Θα σε συμβούλευα λοιπόν να το μεταφέρεις για φέτος τουλάχιστον σε θέση φωτεινή που να την κτυπά απευθείας μοναχά ο απογευματινός ήλιος. Επίσης, πιθανότατα, το φυτό που αγόρασες βρίσκεται σε πολύ μικρή γλάστρα και θα χρειάζεται μεταφύτευση καθώς το χώμα θα είναι γεμάτο με ρίζες και δεν θα κρατάει το απαιτούμενο νερό. Επέλεξε μια μεγαλύτερη γλάστρα, εξασφαλιζοντας καλή αποστράγγιση προσθέτοντας στο εδαφικό υπόστρωμα ψιλό χαλίκι και άμμο. Πότιζε συχνά σε μικρές ποσότητες διαφορετικά τα φύλλα του θα δείχνουν μαραμένα.
Μπορώ να φυτέψω μια παραφυάδα μπανανιάς τον μήνα Αύγουστο;
Την μπανανιά σου φύτεψε όντενε θα δροσίσει,
για να μπορέσει πιο καλά να σου ριζοβολήσει.
Λόγω του εύκρατου κλίματος στη χώρα μας, ειδικά στην Κρήτη, η μπανανιά μπορεί να ευδοκιμήσει με σχετική ευκολία. Φυτέψτε την μπανανιά σε γλάστρα πρώτα, όταν φύγουν οι ζέστες του Αυγούστου που μπορεί να παρουσιάσουν εγκαύματα τα φύλλα από τον δυνατό ήλιο. Επιλέξτε ένα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση και ικανοποιητικό αερισμό για την ανάπτυξη των ριζωμάτων της μπανάνας. Μια καλή συνταγή είναι 40% χώμα, 30% τύρφη, 10% ποταμίσια άμμο, 20% περλίτη. Επιλέξτε μεγάλη στρογγυλή γλάστρα τουλάχιστον 40Χ50 εκατοστά, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό. Τοποθετήστε στη βάση ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή σπασμένο κεραμίδι για να στραγγίζουν τα νερά. Αφήστε τη μπανανιά στη γλάστρα για την περίοδο του χειμώνα σε προστατευμένο μέρος και μεταφυτέψτε στο έδαφος την άνοιξη, όπου oι θερµοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος.
Η στήλη φεύγει για διακοπές τον μήνα Αύγουστο να γλυτώσει από πάσης φύσεως πεθερές, αλλά πρώτα θα σας ενημερώσουμε για το κοράλλι, αειθαλές ποώδες φυτό που κατάγεται από το Μεξικό. Χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο με χαρακτηριστικά κόκκινα σωληνοειδή άνθη. Ευδοκιμεί σε πλούσια και στραγγερά εδάφη και απαιτεί ηλιαζόμενες θέσεις και τακτικά ποτίσματα. Σε πολύ ζεστές περιοχές καλό είναι να προστατεύεται από τον δυνατό ήλιο, ενώ απαιτεί προστασία και από τους δυνατούς παγετούς. Το κοράλλι φυτεύεται κυρίως σε βεράντες αυλές, αίθρια, μπαλκόνια, έξω από παράθυρα και σε εσωτερικούς χώρους. Μπορεί να φυτευτεί και στον κήπο σε ζεστές περιοχές με καλά αποτελέσματα. Πολλαπλασιάζεται τόσο με μοσχεύματα όσο και με διαχωρισμό της ρίζας.
ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!