Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Μόλις γύρισα από τις διακοπές, η πεθερά γκρινιάζει ότι κάτι της τρώει τα λάχανα. Τι να κάνω;

Οι διακοπές κι αν τέλειωσαν και τα κεφάλια μέσα,
τα λάχανα με κυνηγούν, βρε πεθερά μπαμπέσα.

Από τις αρχές του καλοκαιριού πετάνε κάτι άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά τους οι οποίες περιτριγυρίζουν τα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια. Πρόκειται για την πιερίδα του λάχανου που προσβάλλει τα λάχανα, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, ενώ η ζημιά μπορεί να φτάσει μέχρι και την ολική αποφύλλωση των φυτών. Κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής της, περνά από 4 στάδια, το αβγό, την κάμπια, τη νύμφη και την πεταλούδα και έχει πολλές γενιές κυρίως τους ζεστούς μήνες του έτους. Οι πεταλούδες τοποθετούν τα αβγά στην κάτω πλευρά των φύλλων κατά ομάδες και έχουν κίτρινο χρώμα, με μήκος περίπου ένα χιλιοστό και είναι εμφανή με γυμνό μάτι. Από τα αβγά, ξεφυτρώνουν οι κάμπιες με καλοαναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, οι οποίες καταβροχθίζουν τα φύλλα με βουλιμία. Αποτελεσματική αντιμετώπιση και μάλιστα βιολογική, είναι ο βάκιλος Θουριγγίας είτε σε μορφή σκόνης επίπασης είτε σε μορφή βρέξιμης σκόνης που διαλύεται σε νερό και ψεκάζουμε. Θα πρέπει να εφαρμόζουμε το βάκιλο ανά δέκα ημέρες πολύ επιμελώς και να επαναλαμβάνουμε άμεσα σε περίπτωση βροχής.

Τα φύλλα της γαρδένιας έχουν κιτρινίσει. Βοηθήστε με σας παρακαλώ.

Γαρδένια μου μονάκριβη, φύλλα σαν κιτρινίζεις
ανησυχώ πραγματικά, νυφούλα μόν’ αξίζεις.

garΗ γαρδένια είναι ένας πολύ δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος με άσπρα αρωματικά λουλούδια και γυαλιστερό σκουροπράσινο φύλλωμα. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και συχνά παρουσιάζει κιτρίνισμα φύλλων ιδιαίτερα μετά το τέλος του καλοκαιριού. Η γαρδένια απαιτεί υγρό δροσερό περιβάλλον και η παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία του καλοκαιριού της δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Σε περίπτωση που τα νεύρα παραμένουν πράσινα, το κιτρίνισμα οφείλεται στο ότι το φυτό δυσκολεύεται να προσλαμβάνει τον σίδηρο και πρέπει να ποτίσουμε με βρόχινο νερό και προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε σίδηρο. Επίσης, πολλές φόρες τα φύλλα κιτρινίζουν  σε συνθήκες έλλειψης φωτισμού καθώς και σε έλλειψη στοιχείων όπως του μαγνησίου. Όσον αφορά τα μπουμπούκια που πέφτουν πριν καν ανοίξουν, μπορεί να οφείλεται σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, όταν υπάρχει πολύ ξηρός αέρας καθώς και ανεπαρκής λίπανση. Σε αυτήν την περίπτωση, διαβρέχουμε τα φυτά καθημερινά πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια και προσθέτουμε υγρό λίπασμα ειδικό για οξύφιλα μια φορά τον μήνα. Τέλος, μεταφυτεύουμε τη γαρδένια σε μεγαλύτερη γλάστρα αν κρίνουμε απαραίτητο χρησιμοποιώντας ειδικό χώμα για οξύφιλα.

Είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψω σπανάκι;

Σπείρε το σπόρο αραιά, σπανάκι σαν φυτέψεις,
όλα θα πάνε μια χαρά, κακές μην κάνεις σκέψεις.

renegade_spinachH σπορά του χειμερινού σπανακιού ξεκινά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τέλος Φλεβάρη καθώς το ψυχρό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξή του. Η προσθήκη καλοχωνεμένης κοπριάς, κομπόστ και βιολογικού λιπάσματος πριν τη φύτευση του βοηθά στην καλή ριζοβολία και στην ανάπτυξη  του φυτού. Ο σπόρος αραιώνεται σε ποταμίσια άμμο πριν σπείρουμε ώστε να διασκορπίζεται αραιά και ομοιόμορφα.  Έτσι, τα φυτά δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους όταν φυτρώσουν, ενώ μπορούμε να ξεβοτανίζουμε τα ζιζάνια ανάμεσα. Επίσης, ο ψεκασμός με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών δέκα μέρες μετά το φύτρωμα, ανά δεκαπέντε μέρες, βοηθά επιπλέον την τόνωση και ανάπτυξη του σπανακιού. Η συγκομιδή των φυτών ξεκινά γύρω στις σαράντα πέντε μέρες μετά την σπορά και κόβουμε τα φυτά λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους καθώς το σπανάκι είναι πάντα καλύτερης ποιότητας αν το κόψετε νωρίς. Πάντως, αρκετοί καλλιεργητές κόβουν τα εξωτερικά φύλλα όταν είναι 7–8 εκ. και έτσι επιτρέπουν στα νεώτερα φύλλα να αναπτυχθούν για μια μεταγενέστερη συγκομιδή.

Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μου έχουν τρύπες. Τι κάνω;

Κάμπια στις τριανταφυλλιές,
στα φύλλα κάνει τρύπες,
βρες μια λύση γρήγορα,
για να μη νιώσεις λύπες.

dscn1112-thumb-largeΗ τριανταφυλλιά σου έχει δεχτεί επίθεση από κάμπιες. Πεταλούδες (λεπιδόπτερα) εναπόθεσαν τα αβγά τους πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς, αυτά εκκολάφτηκαν και προέκυψαν οι κάμπιες (προνύμφες). Οι κάμπιες προσβάλλουν τόσο τα φύλλα όσο και τα άνθη, αφήνοντας τρύπες ακανόνιστου σχήματος, ενώ πολλές φορές τρώνε ολόκληρο το φύλλο αφήνοντας άθικτα μόνο τα νεύρα. Σχετικά με την αντιμετώπιση της κάμπιας, θα πρότεινα τα εξής: Σκονίστε με τη βιολογική σκόνη του βακίλου για καταπολέμηση, ο οποίος προσβάλλει μόνο τις κάμπιες χωρίς να προκαλεί ζημιά στα ωφέλιμα έντομα. Βέβαια, για να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, καλό είναι να γίνει η εφαρμογή του σκευάσματος μόλις εμφανιστούν οι νεαρές κάμπιες. Οι κάμπιες καταπίνουν τον βάκιλο, σταματάνε σύντομα να τρώνε και λίγες μέρες αργότερα πεθαίνουν. Άλλη μια βιολογική επιλογή είναι η φυσική πυρεθρίνη που τη χρησιμοποιούμε σε μεγάλη προσβολή σε συνδυασμό με βιολογικό εντομοκτόνο θερινό πολτό. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε άμεση θανάτωση της κάμπιας, αλλά πεθαίνουν και αρκετά ωφέλιμα έντομα. Σε μεγάλη προσβολή κάμπιας το σαπουνόνερο (ακόμη και με προσθήκη οινοπνεύματος) δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα