Φύτεψα πατάτες και θέλω να τις προστατέψω από τον περονόσπορο
Θειοχαλκίνη φίλε μου να ρίξεις στις πατάτες,
του περονόσπορου λαδιές για να μην ειν’ γεμάτες.
Για τον περονόσπορο της πατάτας καλό είναι να παίρνουμε καλλιεργητικά έγκαιρα προληπτικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ξεριζώνουμε τα αυτοφυή ζιζάνια όπως την αγριοντοματιά και τον στύφνο και καταστρέφουμε τα υπολείμματα παλαιάς καλλιέργειας ντομάτας καθώς αποτελούν εστίες περονόσπορου. Όταν τα φυτά φυτρώσουν και ξεπεράσουν τα 15-20εκ. σκονίζουμε με θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με βιολογικό χαλκούχο σκεύασμα (οξυχλωριούχο χαλκό, υδροξείδιο του χαλκού ή βορδιγάλιο πολτό) και επαναλαμβάνουμε ανά δέκα μέρες ειδικά όταν προβλέπεται βροχερός καιρός. Άλλωστε, η εμφάνιση και εξάπλωση του περονόσπορου ευνοείται από δροσερό καιρό με θερμοκρασίες 15-25 βαθμούς Κελσίου και ψηλή σχετική υγρασία. Επειδή ο περονόσπορος εκτός από τα φύλλα προσβάλει και τους κόνδυλους της πατάτας, όταν είναι να βγάλουμε τις πατάτες και έχει βρέξει, περιμένουμε μερικές μέρες να στεγνώσει το χώμα. Αμέσως μετά την εξαγωγή, ξεχωρίζουμε γρήγορα τους κονδύλους από τα φύλλα και τους αφήνουμε να στεγνώσουν πριν αρχίσει η διαλογή για τις κλούβες. Σε κάθε περίπτωση, απομακρύνουμε τους χαλασμένους κονδύλους ή ύποπτους προσβολής από περονόσπορο και προπαντός δεν σκεπάζουμε τους κονδύλους με τα κομμένα φύλλα των πατατόφυτων γιατί υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν από κηλίδες περονόσπορου του φυλλώματος.
Η πεθερά θα με δείρει αν δεν φυτέψω ένα αρωματικό φυτό για εδαφοκάλυψη στο παρτέρι
Έρπον δενδρολίβανο, φύτεψε στο παρτέρι,
γιατί είναι φίλε μου βαρύ, της πεθεράς το χέρι.
Το έρπον δενδρολίβανο είναι αειθαλής αρωματικός θάμνος με έρπουσα πλαγιόκλαδη βλάστηση και πυκνά μικρά στενά φύλλα, πολύ αρωματικά, ασημόχρωμα και γκριζοπράσινα. Φυτεύεται για εδαφοκάλυψη σε παρτέρια κατά ομάδες, σε βραχόκηπους, σε χαμηλούς φράκτες, για δημιουργία συστάδων με άλλους χαμηλούς θάμνους, αλλά και σε γλάστρες. Χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη και μπορεί να αναπτυχθεί ικανοποιητικά σε ξερά και άγονα εδάφη καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος. Προτιμά στραγγερά εδάφη που δεν κρατάνε υγρασία και δεν δημιουργούνται σαπίσματα στις ρίζες του. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις και απαιτεί προστασία από δυνατούς παγετούς καθώς είναι ευαίσθητο στο ψύχος. Αντέχει στην αλατότητα και στα σταγονίδια της θάλασσας και το προτιμάνε για παραθαλλάσιες φυτεύσεις. Ανθίζει αργά την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από μπλέ και ιδιαίτερα αρωματικά άνθη. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Καλό είναι να το λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα αζώτου ή με φρεσκοχωνεμένη κοπριά κατά την περίοδο της άνοιξης, ενώ κατά το τέλος του φθινοπώρου η ενσωμάτωση κομπόστ στο έδαφος του δίνει ευεξία και καλύτερη ανθεκτικότητα στα ξηρά ή άγονα εδάφη.
Οι καρποί και τα φύλλα στη λεμονιά γέμισαν από μικρά κοκκινωπά στίγματα
Κόκκινη ψώρα στα ξινά και σ’ άλλα καρποφόρα,
ψέκασμα θερινού πολτού και πύρεθρου με φόρα.
Τα συμπτώματα που βλέπετε οφείλονται στην κόκκινη ψώρα των εσπεριδοειδών, ένα έντομο που αποτελεί σοβαρό εχθρό όλων των εσπεριδοειδών, αρκετών καρποφόρων δένδρων όπως ελιά, φυστικιά, συκιά, αχλαδιά, μηλιά, δαμασκηνιά, αλλά και ορισμένων καλλωπιστικών θάμνων. Προσβάλλει φύλλα, βλαστούς και καρπούς ενώ δευτερογενώς προκαλείται και μαύρισμα στους καρπούς, τη λεγόμενη καπνιά. Στους νεαρούς καρπούς, στα σημεία των νυγμάτων παραμορφώνονται τα κύτταρα, σκληραίνει ο φλοιός και αργότερα σχηματίζονται μικρές εσοχές, οι οποίες παραμένουν μέχρι την εποχή της συγκομιδής. Η απόσπαση ή το ξέπλυμα των κοκκοειδών από τον καρπό είναι αρκετά δύσκολη ενώ ακόμα και στα συσκευαστήρια, οι κηλίδες που δημιουργούνται μετά την απομάκρυνσή τους θεωρείται σημαντική υποβάθμιση. Όταν η προσβολή είναι έντονη σε κορμούς, βραχίονες, φύλλα και καρπούς παρατηρείται γενική εξασθένιση και καχεξία του δένδρου, οι καρποί γίνονται μικρότεροι ενώ παράλληλα μειώνεται η ποιότητα και ποσότητα του χυμού. Για τη βιολογική καταπολέμηση τους, συνίστανται συχνοί ψεκασμοί με βιολογικό εντομοκτόνο διαλύματος θερινού πολτού ή μείγματος με φυσικής πυρεθρίνης (πύρεθρου). Επίσης προληπτικά, νωρίς το καλοκαίρι, το καλό κλάδεμα για τον αερισμό του δένδρου βοηθά στη μείωση της προσβολής από κοκκοειδή.
Θα μου μιλήσετε λίγο για τα ροδόδενδρα;
Ροδόδενδρο οξύφιλο, ξεχωριστό λουλούδι,
άμα το δεις στη γλάστρα σου, αρχίζεις το τραγούδι..
Το ροδόδενδρο είναι αειθαλής θάμνος που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σχετικά με το έδαφος καθώς ανήκει στα οξύφιλα φυτά (όπως η γαρδένια, καμέλια κι η αζαλέα κι η ορτανσία) απαιτεί εδάφη ιδιαίτερα όξινα, δροσερά, χουμώδη καλά στραγγιζόμενα. Προτιμά θέσεις σκιερές ή ημισκιερές καθώς η απευθείας έκθεση στον ήλιο προκαλεί εγκαύματα, ενώ πρόβλημα δημιουργεί και η ελλιπής υγρασία της ατμόσφαιρας. Η φύτευση κάτω από κωνοφόρα είναι η πιο κατάλληλη καθώς έχουν όξινο έδαφος. Πρέπει να προστατεύεται από τους κρύους και ξηρούς ανέμους, ενώ δεν έχει πρόβλημα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν φυτευτεί σε γλάστρα θα πρέπει να επιλέξετε φυτόχωμα κατάλληλο για οξύφιλα. Ανθίζει στο τέλος της άνοιξης και η ανθοφορία διαρκεί για 20 μέρες περίπου. Ξεχωρίζει για τα υπέροχα άνθη του και ανάλογα την ποικιλία, ποικίλουν σε μέγεθος, αλλά και χρώμα όπως κόκκινο, ροζ, μωβ, άσπρο, μπλε, λιλά. Φυτεύεται σε ημισκιερές θέσεις σε αίθρια, σε πίσω θέσεις σε κτίρια, κάτω από δένδρα όταν υπάρχει κατάλληλο εδαφος και η ανθοκομική του αξία συνίσταται στο χρώμα που προσδίδουν τα λουλούδια του.