Τώρα με την κρίση πληρώνω πολλές βενζίνες να πηγαίνω στο χωριό για τον λαχανόκηπό μου. Τι λέτε;
Φύτεψε στο μπαλκόνι σου, βενζίνες να γλυτώσεις,
να έχει ο λαχανόκηπος μεγάλες αποδόσεις.
Σε καιρό κρίσης, αξιοποιήστε τις ταράτσες και τα μπαλκόνια σας και φυτέψτε λαχανόκηπο. Αφήστε που γλυτώνετε και τις βενζίνες για να συντηρείτε λαχανόκηπο στο χωριό. Επιστρατεύστε γλάστρες, ζαρντινιέρες, κιβώτια ξύλινα, τελάρα και φυτέψτε μαρούλια, σπανάκι, ρόκα, κρεμμυδάκι, λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα. Χρησιμοποιήστε φυτόχωμα κατάλληλο για λαχανικά και βιολογικό λίπασμα. Έχετε το πλεονέκτημα, ο κήπος να είναι δίπλα σας και να τον φροντίζετε χωρίς να χρειάζεται να ξεχορταριάζετε τα ζιζάνια και να έχετε επέλαση πολλών εχθρικών εντόμων. Στο πλαίσιο αυτό η καλλιέργεια κηπευτικών δίδει τη δυνατότητα εξασφάλισης μιας σχετικής αυτάρκειας τροφίμων. Η καλλιέργεια του λαχανόκηπου, ακόμη και στο μπαλκόνι, υποδηλώνει επιστροφή στις ρίζες, επαναφέρει το άτομο στην αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικά για όσους έχουν μικρά παιδιά, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο, για να μάθουν τα μυστικά της καλλιέργειας, την αξία της υγιεινής διατροφής με φρέσκα λαχανικά και γενικότερα να έρθουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον.
Τι περιποίηση θέλει ο κρότωνας;
Φρόντισε τον κρότωνα, την προσοχή του θέλει,
σε φωτεινό παράθυρο κι άλλο να μη σε μέλλει.
Ο κρότωνας είναι από τα δημοφιλέστερα φυτά εσωτερικού χώρου που μας ήρθε από τα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού και τη Μαλαισία, κυρίως για τα πολύ εντυπωσιακά χρώματα στο φύλλωμά του. Θαμνώδες φυτό με φύλλα που έχουν σαρκώδη υφή και μοιάζουν με δέρμα και που αν και αρχικά είναι πράσινα, αλλάζουν χρώματα καθώς ωριμάζουν. Οι αποχρώσεις των φύλλων είναι αμέτρητες και ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι από κίτρινα μέχρι πορτοκαλί ή κόκκινα, ενώ σε πολλές ποικιλίες ακόμη και στο ίδιο φυτό συνυπάρχουν όλα αυτά τα χρώματα. Σχετικά με τη θέση εγκατάστασης, βάλτε τον κρότωνα κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το έντονο χρώμα του, χωρίς όμως να δέχεται απευθείας ηλιακό φως που μπορεί να του επιφέρουν καψίματα στα φύλλα. Απαιτεί θερμοκρασία μεταξύ 16 – 21ο C, ενώ η έλλειψη κανονικής θερμοκρασίας προκαλεί το πέσιμο φύλλων από τη βάση προς την κορυφή. Επίσης, σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας οι άκρες του φυτού ξεραίνονται και το φυτό μαραίνεται γι’ αυτό και το πότισμά του πρέπει να είναι τακτικό και πλούσιο. Τέλος, η λίπανση του φυτού θα πρέπει να γίνεται με υγρό λίπασμα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο κάθε δυο βδομάδες μετά από το πότισμα.
Γιατί βάζουν στις ντουλάπες λεβάντα;
Να βάλεις στη ντουλάπα σου λεβάντας το λουλούδι
κι από το σκόρο γλύτωσε, θ’ αρχίσεις το τραγούδι.
Η λεβάντα είναι μικρός, αειθαλής θάμνος με πράσινα φύλλα και μωβ-κυανά πολύ αρωματικά άνθη. Πολλά είδη λεβάντας φυτρώνουν στις παραμεσόγειες περιοχές, τη δυτική Ασία και την Ινδία. Η ονομασία της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω, διότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν άνθη λεβάντας για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. Κλαδεύεται κατά το τέλος του καλοκαιριού, μετά το πέρας της ανθοφορίας στους βλαστούς κατά το 1/3 του μήκους τους. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ξηροθερμικές συνθήκες και σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια. Από τα άνθη της εκχειλίζεται αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη φαρμακευτική, την αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και γενικότερα στην παρασκευή καλλυντικών. Και τέλος, ένα μυστικό της δικής μου γιαγιάς: Αν θέλετε να έχετε έναν ήρεμο ύπνο, κόψτε τα άνθη της λεβάντας και βάλτε τα στο μαξιλάρι σας και όνειρα γλυκά.
Μου αρέσει πολύ το ιταλικό ραδίκι. Τι πρέπει να ξέρω;
Για γεύση πιο πικάντικη, ιταλικό ραδίκι,
σε όλη τη Μεσόγειο, στα πλάτη και στα μήκη.
Το ιταλικό ραδίκι θεωρείται ποικιλία πολύ παραγωγική και ξεχωρίζει για το όρθιο φύλλωμα πολύ κατσαρό, οδοντωτό με κόκκινο κοτσάνι. Έχει μια ιδιαίτερη πικάντικη γεύση και γι’ αυτό έχει και φανατικούς θαυμαστές, ενώ λόγω της όρθιας ανάπτυξής του, δίνει μπόλικα κοψίματα κατά τη συγκομιδή. Σχετικά με την καλλιέργειά του είναι ανθεκτικό σε μέτριας σύσταση εδάφη, αλλά καλύτερα να ενσωματώνουμε στο χώμα καλοχωνεμένη κοπριά και λίγο βιολογικό λίπασμα πριν φυτεύσουμε. Επειδή ο σπόρος του είναι πολύ μικρός, καλό είναι πριν τον σπείρουμε να τον αραιώνουμε σε ποταμίσια άμμο (αν δεν έχετε ποταμό κοντά, πάρτε άμμο από την παραλία ή κοσκινισμένο χώμα) για να μην είναι πολύ πυκνά και να μπορούμε να ξεβοτανίζουμε. Στα φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα θα βρούμε και έτοιμα φυντάνια για μεταφύτευση. Σχετικά με τη λίπανση, καλό θα ήταν να ενσωματώνουμε βιολογικό λίπασμα ανά 20 μέρες, ενώ μπορούμε να τα ψεκάσουμε με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών για να τους δώσει τόνωση και καλύτερη ανάπτυξη.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr