Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Η ωραία γειτόνισσά μου κλαδεύει τις τριανταφυλλιές της και μου ζήτησε βοήθεια.
Τι πρέπει να ξέρω για να κερδίσω τη συμπάθειά της;
Σε είδα να κλαδεύεις τις τριανταφυλλιές και τις καρδιές να κλέβεις με πονηρές ματιές! Για να αξιοποιήσετε λοιπόν την ευκαιρία με τη γειτόνισσα, σας ενημερώνω ότι από τα μέσα Γενάρη μέχρι τα μέσα Φλεβάρη είναι η κατάλληλη εποχή του κλαδέματος της τριανταφυλλιάς. Κι επειδή μεγάλο μέρος της επιτυχίας της καλλιέργειας των φυτών εξαρτάται από το σωστό κλάδεμα, σας προτείνω να ακολουθήσετε τις παρακάτω αρχές του κλαδέματος της τριανταφυλλιάς. Σε τριανταφυλλιές μινιατούρες αφαιρέστε την αδύνατη βλάστηση και κλαδέψτε τα ζωηρά κλαδιά σε 3-4 μάτια. Σε τριανταφυλλιές «υβρίδια τσαγιού» κλαδέψτε κάθε κλάδο στα 2-4 μάτια ή 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Σε θαμνώδεις τριανταφυλλιές, κλαδέψτε τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο του μήκους, κλαδέψτε τα κατώτερα στα 2-3 μάτια, ενώ αφαιρέστε αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία. Τέλος, σε αναρριχόμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, αφαιρέστε το αδύνατο ξύλο, κλαδέψτε τους κατώτερους ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια και δέστε στην υποστήλωση τους βλαστούς που βγήκαν από τα κύρια κλαδιά.

2Η πεθερά μου με κοροϊδεύει που θέλω να φυτέψω πατάτες στο μπαλκόνι μου. Τι λέτε;
Φύτεψε πατάτα σε νότιο μπαλκόνι και ας την πεθερά στη ζήλεια της να λειώνει! Προμηθευτείτε  κιβώτια (από πλαστικό, ξύλο ή φελιζόλ) ή ειδικούς πλαστικούς σάκους ακόμη και σακούλες σκουπιδιών ύψους μισού μέτρου και κάντε τρύπες στη βάση τους. Τοποθετήστε στη βάση στρώση 2 – 3 εκατοστών από ψιλό χαλίκι και προσθέσετε φυτόχωμα ή κόμποστ αναμεμιγμένο και με χώμα του κήπου και προσθέσετε 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος. Τοποθετούμε τον πατατόσπορο που έχει προβλαστήσει (με φύτρα μήκους 1-2 εκατοστών) σε απόσταση 25-30 εκατοστών μεταξύ τους και με τα φύτρα κατευθυνόμενα προς τα πάνω. Καλύπτουμε τον πατατόσπορο με στρώση μίγματος χώματος και κόμποστ ύψους 10-15 εκατοστών. Σταδιακά, ενώ το φυτό θα μεγαλώνει, προσθέτετε λίγο μίγμα χώματος από πάνω ώστε να εξασφαλίσετε ότι οι πατάτες που θα παράγει το φυτό δεν θα τις βλέπει το φως και δεν θα πρασινίσουν. Ξαναπροσθέτουμε 3-4 κουταλιές βιολογικού λιπάσματος ή καλοχωνεμένης κοπριάς έναν μήνα, αφού φυτρώσει το φυτό μας και σε 3  μήνες μετά το φύτρωμα συγκομίζουμε τις πατάτες μας. Στο χώμα που φυτέψαμε, δεν ξαναφυτεύουμε πατάτα ή φυτό από την οικογένεια των σολανοειδών (ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά).

3Φύτεψα ένα κλήμα και θέλω να το διαμορφώσω σε κρεβατίνα; Τι πρέπει να κάνω;
Κλάδευε προσεκτικά, άμα θες κληματαριά! Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο χειμερινό κλάδεμα του νεαρού φυτού, κρατάμε μία κληματίδα, συνήθως την καλύτερη, την οποία και κλαδεύουμε στα δύο μάτια. Τα δύο αυτά μάτια θα μας δώσουν το επόμενο καλοκαίρι τους δύο βραχίονες. Από τις δύο κληματίδες που θα έχουν σχηματισθεί, θα κρατήσουμε την πιο γερή και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα τη στηρίξουμε με στήριγμα αρκετού ύψους ώστε, αν επιτύχουμε ικανοποιητική ανάπτυξη, να φθάνει το ύψος που θα έχει η κρεβατίνα. Κατά το δεύτερο κλάδεμα επιλέγουμε την πιο δυνατή κληματίδα και κλαδεύουμε στο τελικό ύψος της πέργκολας αφήνοντας δύο μάτια και κόβοντας (αφαιρώντας) όλα τα μάτια που βρίσκονται κάτω από αυτά. Το επόμενο καλοκαίρι είναι η ώρα να δώσουμε την τελική κατεύθυνση. Δένουμε το πιο δυνατό μπράτσο στο μέσο της κρεβατίνας με τελικό στόχο αυτό να φθάσει σε πλήρη ανάπτυξη έως το τέρμα της. Στο επόμενο κλάδεμα το κεντρικό αυτό μπράτσο θα γίνει ο κορμός της οροφής, στον οποίο θα αφήνουμε από 6 έως 8 μπράτσα σε κάθε πλευρά του, ανάλογα με το μήκος της πέργκολας και την ευρωστία του πρέμνου. Κάθε μπράτσο καρποφορίας θα έχει από 2 έως 3 μάτια, εκτός από τις ποικιλίες που έχουν άγονα τα πρώτα 3 μάτα (σουλτανίνα κ.λπ.) όπου αφήνουμε αμολυτές με πάνω από 5 μάτια καρποφορίας.

4Αληθεύει ότι κάποια φυτά καθαρίζουν  το έδαφος από βαριά μέταλλα;
Ηρθαν τα χλωρά για να διώξουν τα βαριά! Για παράδειγμα, ήρθε το τριφύλλι (μηδική) για να διώξει το βαρύ μέταλλο του μόλυβδου από το έδαφος με τη μέθοδο της φυτοαποκατάστασης. Η φυτοαποκατάσταση είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια ομάδα τεχνολογιών και διεργασιών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση φυτών ή φυκών για τον καθαρισμό λυμάτων, ρυπασμένων εδαφών, ιζημάτων και ιλύος από διάφορα προβληματικά εδάφη π.χ. που γειτνιάζουν σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Ένας μηχανισμός φυτοαποκατάστασης είναι η φυτοεξαγωγή, η απορρόφηση και μεταφορά βαρέων μετάλλων από το χώμα, μέσω του ριζικού συστήματος στα υπέργεια μέρη των φυτών. Αυτά τα φυτά ονομάζονται “υπερσυσσωρευτές” και απορροφούν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες μετάλλων σε σύγκριση με άλλα φυτά. Ένα ή μια ομάδα από εξειδικευμένα φυτά επιλέγονται και φυτεύονται σε μια περιοχή από βαρέα μέταλλα κι αφού τα φυτά μεγαλώσουν όσο χρειάζεται κι απορροφήσουν τα μέταλλα, συλλέγονται και  αποτεφρώνονται. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μέχρι να καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το έδαφος.

5Θέλω ένα σκληρό φυτό για περίφραξη. Τι θα μου προτείνατε;
Φωτιά στα κόκκινα, φωτιά και στα αγκάθια! Αυτό άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα του πυράκανθου που συνίσταται για περιφράξεις χώρων λόγω της σκληρότητας του και μεγάλης αντοχής του σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σχετικά αργής ανάπτυξης, ο πυράκανθος διαθέτει σκληρό και συμπαγή κορμό με μικρά φυλλαράκια σκούρου πράσινου χρώματος που εναλλάσσονται διαδοχικά με αιχμηρά κι μικρού μεγέθους αγκάθια, πράγμα που επιτρέπει στο φυτό να απομακρύνει με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη ευκολία οποιονδήποτε ανεπιθύμητο επισκέπτη. Έχοντας τεράστια αντοχή στην ξηρασία, δύναται να αντέξει ακόμα και σε πολύ ξηρά κλίματα ή πολλές μέρες χωρίς νερό. Οι καρποί του κόκκινοι και κίτρινοι, μικροσκοπικοί και ολοστρόγγυλοι, ξεχωρίζουν για τη σκληράδα τους, δεν είναι βρώσιμοι από τους ανθρώπους και εμφανίζονται μόνο τους χειμωνιάτικους μήνες, αποτελώντας μια λύση διατροφής των πουλιών κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα παρεξηγημένο φυτό που τα τελευταία χρόνια αποκτά και πάλι την αρχική του αξία και αίγλη και χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία για να δημιουργήσει έντονες μπολντούρες και εντυπωσιακούς φράχτες.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα