Θέλω να τρώγω χωριάτικη σαλάτα όλο τον χρόνο. Τι να κάνω;
Αν φτιάξεις θερμοκήπιο
για αγγούρι και ντομάτα,
θα έχεις χειμωνιάτικα
χωριάτικη σαλάτα.
Φτιάξτε ένα μικρό θερμοκήπιο διαστάσεων 8χ4 μ. και ύψος 2 μέτρων στην κορυφή. Μπορείτε να βάλετε ξύλινο σκελετό ή για μεγαλύτερη αντοχή να πάρετε γαλβανιζέ σωλήνες. Βάλτε μετά ειδικό νάιλον για θερμοκήπιο φτιάχνοντας πόρτα εισόδου και παράθυρο από την απέναντι πλευρά για να εξασφαλίζεται φυσικός αερισμός. Ο αερισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός για να μειώνεται η υγρασία που αποτελεί την κύρια αιτία ανάπτυξης μυκήτων όπως περονόσπορου, ωίδιου και βοτρύτη. Η θέση που θα διαλέξουμε για το θερμοκήπιο πρέπει να εξασφαλίζει ήλιο όλη την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο κλασικός προσανατολισμός είναι από ανατολή προς δύση, ενώ παράλληλα η θέση που θα διαλέξετε πρέπει να είναι προστατευμένη από βόρειους ανέμους τον χειμώνα. Το έδαφος που θα στηθεί το θερμοκήπιο δεν πρέπει να είναι ανώμαλο, αλλά να είναι επίπεδο, να στραγγίζει, ενώ μια μικρή κλίση θα βοηθούσε την απομάκρυνση των νερών της βροχής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο αερισμός γίνεται με το άνοιγμα των θυρών, παραθύρων και ανοιγμάτων.
Η πεθερά μου βάζει χοντρό αλάτι για τα σαλιγκάρια. Να κάνω το ίδιο;
T’ aλάτι για σαλίγκαρους φίλε δεν είναι λύση,
στην πεθερά σου ρίξε το μήπως και την ξορκίσει.
Αν και η τοποθέτηση χοντρού αλατιού γύρω από τα φυτά αποτελούσε λύση για τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες από τους παλιότερους, δεν θα σας το συνιστούσα καθώς αυξάνει την αλατότητα του εδαφικού υποστρώματος και θα δημιουργήσει τοξικότητες στα φυτά και κιτρίνισμα στα φύλλα. Σαν βιολογική λύση θα σας πρότεινα να τοποθετήσετε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνουμε στο χώμα ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος και να προσθέσετε μπίρα. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις χημικές αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης και πνίγονται μέσα στην μπίρα. Επίσης, άλλη μια βιολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών είναι η τοποθέτηση στάχτης γύρω από τα φυτά σας ώστε να δημιουργήσετε ένα φυσικό φράγμα για τα σαλιγκάρια. Το αρνητικό όμως, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι όταν βρέχει, η στάχτη εξαφανίζεται. Τέλος, θα πρέπει να καταγραφεί ότι το βιολογικό λίπασμα φωσφορικού σιδήρου αντιμετωπίζει πολύ ικανοποιητικά χοχλιούς και γυμνοχοχλιούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Προλαβαίνω να φυτέψω φρέζιες, τουλίπες, ζουμπούλια αυτή την εποχή;
Βολβούς τους φθινοπωρινούς φύτεψε, προλαβαίνεις
κι απ’ την ανθοφορία τους κατάπληκτος θα μένεις.
Αν θέλετε ανοιξιάτικα λουλούδια (φρέζες, τουλίπες, νάρκισσους, ζουμπούλια κ.λπ.) προλαβαίνετε να φυτέψτε βολβούς μέχρι τέλους Νοεμβρίου. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ξεχωριστό παρτέρι για βολβούς ή να διασκορπίσετε βολβούς ανάμεσα σε άλλα φυτά που ήδη υπάρχουν. Μετά προσθέστε στο χώμα οργανικές ουσίες (κόμποστ και κοπριές) για να γίνει πιο αφρωτό και σκορπίστε λίγο πλήρες λίπασμα. Σκάψτε και σκαλίστε το χώμα όταν είστε έτοιμοι να φυτέψετε. Ταξινομήστε και χωρίστε τους βολβούς σε ομάδες. Όλοι οι βολβοί κάθε ομάδας πρέπει να είναι του ιδίου τύπου και χρώματος. Χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι ή ένα φυτευτήρι ανοίξτε μια ομαδική τρύπα για κάθε ομάδα βολβών. Στα περισσότερα εδάφη οι βολβοί φυτεύονται σε βάθος περίπου τριπλάσιο του πλάτους τους. Σε ζεστά κλίματα ή αμμώδη εδάφη φυτέψτε τους λίγο βαθύτερα και σε βαριά εδάφη λίγο ρηχότερα. Οι περισσότεροι βολβοί μπορούν να φυτευτούν σχετικά κοντά ο ένας με τον άλλο αν θέλουμε μια μαζική άνθιση. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι οι πυκνοφυτεμένοι βολβοί θα πρέπει να ξαναχωριστούν αντίθετα με αυτούς που τους έχουμε δώσει περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν.
Τι σημαίνουν οι αριθμοί που αναγράφονται στα λιπάσματα;
Μαθαίνεις για το λίπασμα, στους αριθμούς σαν ψάξεις
κι αν έχει σύσταση σωστή, φίλε μου μην τ’ αλλάξεις.
Τα λιπάσματα είτε βιολογικά είτε χημικά χαρακτηρίζονται από τη σύστασή τους. Διαχωρίζονται στα απλά και στα σύνθετα. Τα απλά λιπάσματα περιέχουν ένα βασικό θρεπτικό στοιχείο, ενώ τα σύνθετα λιπάσματα περιέχουν σε διάφορες αναλογίες τα δύο ή και τα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία που είναι το άζωτο (Ν), ο φώσφορος (Ρ) και το κάλιο (Κ). Η χημική σύσταση κάθε λιπάσματος δίνεται με τρεις αριθμούς (για παράδειγμα 5-7-10) που εκφράζουν την εκατοστιαία περιεκτικότητα του λιπάσματος αντίστοιχα κατά σειρά σε Ν (άζωτο), σε φώσφορο P με μορφή πεντοξειδίου του φωσφόρου και καλίου K σε μορφή οξειδίου του καλίου. Επίσης, πολλά λιπάσματα περιέχουν μαγνήσιο (Μ), θείο (S) και ασβέστιο (Ca), ενώ εμπλουτίζονται και με πολύτιμα ιχνοστοιχεία σε πολύ μικρές ποσότητες όπως βόριο (Β), σίδηρο (Fe) και ψευδάργυρο (Zn) όπου και εκεί η εκατοστιαία περιεκτικότητα του λιπάσματος στο συγκεκριμένο στοιχείο. Επομένως, σε 100 gr λιπάσματος 5-7-10 + 0,5B +0,2Fe περιέχονται 5 γρ. αζώτου, 7 γρ. πεντοξειδίου φωσφόρου, 10 γρ. οξειδίου του καλίου, 0,5 γρ. βορίου και 0,2 γρ. σιδήρου.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr