Πότε και πώς θα φτιάξω σπορείο για
να ετοιμάσω τα ανοιξιάτικα κηπευτικά;
Για το σπορείο φίλε μου,
κάνε τις πρώτες σκέψεις,
λαχανικά την άνοιξη,
αν θέλεις να φυτέψεις.
Μέσα στο Γενάρη θε πρέπει να οργανωθουμε, για να ετοιμάσουμε το σπορείο μας που θα φυτέψουμε τα καλοκαιρινά μας λαχανικά. Καταρχήν, χρειαζόμαστε πλούσιο γόνιμο φυτόχωμα για το σπορείο, έτοιμες βάσεις φυτωρίων που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Ομως μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε κύπελα πλαστικά του νερού ή ρηχά καφάσια μαναβικής, νάιλον ή τσουβάλια για σκέπασμα και φυσικά παραδοσιακούς σπόρους. Τα κυπελάκια που έχουμε, τα τρυπάμε σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται. Επίσης, αν κάνουμε καφάσι με χώμα, βάζουμε το νάιλον κάτω και το τρυπάμε. Τις τρύπες τις κάνουμε συνήθως με πυρωμένο καρφί. Γεμίζουμε τα κυπελάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος τρία δάχτυλα πριν γεμίσει. Ποτίζουμε το χώμα, βάζουμε τούς σπόρους, τους σκεπάζουμε και ξαναποτίζουμε ελαφριά. Οι σπόροι φυτεύονται σε βάθος ανάλογο του μεγέθους τους, δηλαδή τους σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα. Τα φυτά μας θέλουν άμεσο ηλιακό φως, για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν. Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεγμένο. Το σπορείο θέλει ζεστό μέρος, όταν έχει κρύο και αν το έχουμε έξω το σκεπάζουμε το βράδυ. Κάποια φυτά βγαίνουν πιο γρήγορα (ντομάτα) ενώ κάποια άλλα βγαίνουν αργότερα (πιπεριά).
Το αμπέλι της πεθεράς προσβλήθηκε από ίσκα. Τι να κάνω;
Μην τη λογάς τη πεθερά, φίλε μου πάρε ρίσκα, γι’ αυτό μεμιάς ξερίζωσε, κουρμούλες που ’χουν ίσκα.
Η ίσκα είναι χαρακτηριστική χρόνια ασθένεια του αμπελιού, με βραδεία εξέλιξη σε αμπελώνες κάποιας ηλικίας, συνήθως μετά το 10-12ο έτος της ηλικίας τους και καταστρέφει το αγγειακό σύστημα των φυτών. Εκδηλώνεται σε διάσπαρτα πρέμνα με τη μορφή απότομης ή σταδιακής ξήρανσης το καλοκαίρι μετά από βροχή ή πότισμα που ακολουθεί περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Στα φύλλα εμφανίζονται μεσονεύριες καστανές κηλίδες με περιφερειακή χλώρωση ενώ τα σταφύλια εμφανίζουν ακανόνιστη ανάπτυξη και έπειτα ξηραίνονται. Οι βλαστοί έχουν ασθενική εμφάνιση, μειωμένη καρποφορία, καθολική ή μερική καθυστέρηση στο άνοιγμα των ματιών. Στο ξύλο εμφανίζεται σήψη η οποία αρχίζει από την καρδιά ενώ το προσβεβλημένο ξύλο γίνεται μαλακό, εύθρυπτο, με κιτρινόλευκο χρώμα και σπογγώδη υφή. Το ξύλο μέσα γίνεται σα ροκανίδι. Η ίσκα καταπολεμάται με ξερίζωμα και κάψιμο των προσβεβλημένων πρέμνων ενώ σε προληπτικό επίπεδο απαιτούνται πλάγιες τομές κλαδέματος για να μην παραμένει το νερό της βροχής και κάλυψη των πληγών με πάστα εμβολιασμού. Ο ψεκασμός μετα το κλάδεμα με χαλκό ή υπερμαγγανικό κάλιο είναι απαραίτητος.
Πώς θα διατηρήσω μια καλή ποικιλία μαρουλιού που μου δώσανε;
Μαρούλια διάλεγε γερά, τον σπόρο να κρατήσεις,
την ποικιλία την καλή για πάντα να κρατήσεις.
Για να συλλέξουμε σπόρους μαρουλιού, επιλέγουμε καταρχήν μερικά καλοσχηματισμένα μαρούλια. Όταν τα μαρούλια ανθίσουν, σταδιακά οι σπόροι θα ωριμάσουν και μετά από περίπου ένα δεκαπενθήμερο μπορείτε να ξεκινήσετε την καθημερινή συλλογή σπόρων. Μπορείτε να συλλέγετε τους σπόρους είτε κουνόντας τα άνθη μέσα σε μια χάρτινη σακούλα και επιτρέποντας στους ώριμους σπόρους να πέσουν, είτε περιμένοντας να ωριμάσει η πλειοψηφία των σπόρων και μετά να κόψετε το φυτό. Εάν κρεμάσετε ανάποδα το φυτό και τοποθετήστε ένα δοχείο από κάτω, οι σπόροι θα συνεχίσουν να ωριμάζουν και θα πέφτουν μέσα σε αυτό κάθε φορά που κουνάτε το φυτό. Το μέρος που θα αφήσετε το φυτό για να συνεχιστεί η ωρίμανση των σπόρων πρέπει να μην έχει υγρασία. Εάν οι σπόροι φαίνεται να έχουν υγρασία αφήστε τους για μερικές μέρες να στεγνώσουν πριν τους αποθηκεύσετε. Οι σπόροι μαρουλιού μπορούν να διατηρηθούν ζωντανοί για περίπου 3 χρόνια, με την προυπόθεση ότι το μέρος στο οποίο έχουν αποθηκευτεί είναι ξηρό και δροσερό.
Τι ακριβώς είναι
οι θεματικοί κήποι;
Φτιάξε τον κήπο σου καλά, και βρες ωραίο θέμα, και να κερδίζει εύκολα, του επισκέπτη βλέμμα.
Ο θεματικός κήπος έχει πάντα ένα συγκεκριμένο θέμα αυτό και σύμφωνα με αυτό επιλέγονται τα φυτά. Παραθέτουμε μερικές ιδέες παρακάτω αν και οι εφικτές επιλογές θέματος περιορίζονται μόνο από την φαντασία σας. Για παράδειγμα, ένας κήπος κουζίνας φυτεμένος με είδη όπως το θυμάρι, φασκόμηλο, βασιλικό, άνιθο, μαιντανό και ρίγανη. Ένας κήπος φαρμακοποιού, με σπαθόχορτο, δενδρολίβανο, βαλεριάνα, σκόρδο, αλόη και άλλα φαρμακευτικά φυτά. Ένας ανθόκηπος με τριανταφυλλιές νάνες, μεγανθείς, αναρριχώμενες ή ένας κήπος μόνο με κάκτους και παχύφυτα. Ένας κήπος εσπεριδοειδών, με λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, κουμ-κουάτ, περγαμόντο, κίτρο. Ένας κήπος αφιερωμένος στο βασιλιά των λαχανικών την τομάτα, που να περέχει τομάτες μεγαλόκαρπες, τομάτες αμπουρνελάτες, τόμάτες βελανίδια, τομάτες τσέρι στρογγυλές, μαύρες τομάτες, μαύρες τομάτες βελανίδια. Ένας κήπος με άνθη σε μορφή μαργαρίτας, με αργυράνθεμα, ζέρμπερες, καλεντούλες, διμορφοθήκες, χρυσάνθεμα, γκαζάνιες.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr