Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mistikakipou.gr για προηγούμενες δημοσιεύσεις της στήλης και στέιλτε τις ερωτήσεις σας στο info@mistikakipou.gr
Πώς να προετοιμάσω το χωράφι για να φυτέψω πατάτα;
Πριν τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι συνίσταται η απομάκρυνση των υπολειμμάτων παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί. Είναι πάντως σημαντικό να αποφεύγουμε τη συνεχή καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι καθώς αναπτύσσονται ασθένειες και εχθροί. Επίσης, η συνεχής καλλιέργεια πατάτας συντελεί στην εξάντληση του χωραφιού ειδικά σε αποθέματα καλίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αγρανάπαυση ή η αμειψισπορά, δηλαδή η εναλλαγή με άλλη καλλιέργεια ψυχανθούς ή σιτηρού είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Κατά τη φύτευση της πατάτας, απαιτείται έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους. Φυτέψτε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών, αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστά μεταξύ των φυτών. Η άρδευση πρέπει να γίνει με σταγόνες για εξοικονόμηση νερού και για να μη διαβρέχεται το φύλλωμα και αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Τέλος, είναι απαραίτητο κατά τη φύτευση, να ενσωματώσετε στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λιπάσμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να εξασφαλίσετε μια ποιοτική παραγωγή.
Τι πότισμα και λίπανση χρειάζονται οι κάκτοι;
Οι περισσότεροι ποτίζουν τους κάκτους λιγότερο από όσο πρέπει επηρεαζόμενοι από την αντοχή τους στην έλλειψη νερού. Όμως, οι κάκτοι χρειάζονται πότισμα οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα τους ανοιξιάτικους μήνες και 2 φορές τη βδομάδα τους θερινούς μήνες. Αντίθετα, θέλουν περιορισμένο πότισμα το φθινόπωρο, ενώ το χειμώνα καλό θα ήταν να μην βρέχονται και να μην ποτίζονται ειδικά σε συνθήκες κρύου και παγωνιάς. Για τους κάκτους που έχουμε εσωτερικά στο σπίτι, ποτίζουμε δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και μια φορά τη βδομάδα τον υπόλοιπο καιρό συμπεριλαβανόμενου και του χειμώνα. Οπωσδήποτε χρειάζονται λίπανση οι κάκτοι, ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης τους. Απαιτούνται εξιδικευμένα λιπάσματα για κάκτους, υδατοδιαλυτά με αρκετά ιχνοστοιχεία, για να βελτιώσουν την ανάπτυξη και να δώσουν την υπέροχη ανθοφορία τους. Προσθέτουμε υδατοδιαλυτή λίπανση δυο φορές το μήνα για τις περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Είναι σημαντικό να σεβόμαστε την εποχικότητα των φτούτων και των λαχανικών;
Ας μιλήσουμε για την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών που κάποτε μπορούσαμε να τα βρούμε μόνο σε συγκεκριμένες εποχές του έτους. Προφανώς, τα τελευταία χρόνια, με την χρήση των νέων τεχνικών καλλιέργειας στα θερμοκήπια, έχει χαθεί παντελώς η αίσθηση της εποχικότητας. Αναζητούμε υλικά για σαλάτα και αγοράζουμε τις τομάτες, τις πιπεριές και τα αγγουράκια μέσα στο χειμώνα, αντί να προτιμούμε τα λάχανα, τα καρότα, τα παντζάρια, τα μαρούλια και τη ρόκα της εποχής. Όμως, είναι βέβαιο πως τα φρούτα και τα λαχανικά που έρχονται στο πιάτο μας έχουν καλύτερη γεύση φρεσκάδα, άρωμα, ποιότητα και υψηλότερη θρεπτική αξία όταν καταναλώνονται τη σωστή εποχή. Καλλιεργώντας λοιπόν στον κήπο και στο περβόλι μας, εξασφαλίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με τις αρχές της εποχικότητας. Συνδέουμε τη διατροφή μας με το τοπικό φυσικό περιβάλλον σεβόμενοι τους κύκλους της φύσης. Ανακαλύπτουμε τη χαρά της δημιουργίας και απολαμβάνουμε πεντανόστιμους καρπούς, ολόφρεσκους και πλήρους διατροφικής αξίας. Τελικά, η επιστροφή στην καλλιέργεια του κήπου μας είναι μια συνειδητή επιλογή που συντελεί με τον πιο ευεργετικό τρόπο στην υγιεινή διατροφή και στην αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος.
Θα μου πείτε πώς να φροντίσω τη λεβάντα;
Η λεβάντα στη φύση αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά ενώ τα περισσότερα είδη της αντέχουν στα ασβεστώδη εδάφη και το κρύο. Δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη γι’ αυτό το χώμα της πρέπει να εμπλουτίζεται με άμμο και χαλίκι ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός και αποστράγγιση. Αναζητά ηλιόλουστες θέσεις. Η λεβάντα δεν είναι απαιτητική ούτε ως προς το πότισμα, αλλά ούτε και ως προς την λίπανση. Μόνο στον πρώτο χρόνο ζωής της, θέλει λίγο προσοχή ώστε να έχει μικρά αλλά σταθερά ποτίσματα. Σχετικά με τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος κάθε άνοιξη είναι υπεραρκετή. Σχετικά με το κλάδεμα, τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη φύτευσή της λεβάντας, θα χρειαστεί να την κλαδέψουμε ελαφρά την περίοδο του φθινοπώρου για να αποκτήσει ωραίο σχήμα το φυτό μας. Στο τέταρτο χρόνο αφού έχει διαμορφωθεί το σχήμα του φυτού, κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα, αρχές άνοιξης, από πολύ χαμηλά, έτσι ώστε να αναβλαστάνει το φυτό και να πάρει δύναμη να ξαναπετάξει άνθη.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr