Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Τι φροντίδα και τι συνθήκες θέλει η δάφνη για να ευδοκιμήσει;
Η δάφνη είναι αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο που φθάνει τα τρία μέτρα και αυτοφύεται σε όλο τον ελληνικό χώρο. Χαρακτηρίζεται από αρωματικά, βαθυπράσινα, δερματώδη φύλλα και άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και δίνουν καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς. Τα δαφνόφυλλα, που είναι έτοιμα για συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, έχουν αρωματική οσμή και ελαφρά πικρή γεύση.  To φυτό ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη ακόμη και σε ασβεστολιθικά και παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Πάντως, προτιμά τα γόνιμα, καλά αρδευόμενα και με καλή αποστράγγιση χώματα. Είναι φυτό ανθεκτικό σε ξηρασία, σε ρύπανση και στην αλάτότητα γι’ αυτό το επιλέγουν και για παραθαλάσσιες φυτέυσεις. Προσαρμόζεται τόσο σε ηλιοφανείς όσο και σε σκιερές θέσεις ενώ αντέχει τις χαμηλές θερμοκασίες καθώς παγώνει στους -10ºC. Η δάφνη έχει σημαντικές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, τον πρώτο χρόνο ζωής, μετά τη μεταφύτευση, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα. Λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος που αναπτύσσει, την περίοδο της άνοιξης αρκεί το πότισμα μια φορά τη βδομάδα και δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσον αφορά τη λίπανση, ενσωματώνουμε ποσότητα πληρους βιολογικού λιπάσματος ανά μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, για να εξασφαλίσουμε ότι έχει καλή ανάπτυξη.

γαρυφαλιαΠώς να ποτίσω τις γαρυφαλλιές μου; Θέλουν και λίπασμα;
Η γαρυφαλλιά έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα, δυο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης. Βέβαια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, χρειάζεται αρκετά συχνό πότισμα, κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας. Χρειάζεται λίπανση ανά τακτά διαστήματα, από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου, για να δίνει συνεχή πλούσια ανθοφορία. Κάθε μήνα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας, πλήρες βιολογικό λίπασμα για ανάπτυξη και ανθοφορία. H γαρυφαλλιά χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση, γιατί είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Για την καλύτερη ανάπτυξή της χρειάζεται φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη, ενώ θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. Ειδικά άμα είναι φυτεμένη σε μικρή γλάστρα, θα πρέπει να της εξασφαλίζουμε επαρκή υγρασία τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Η γαρυφαλλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

αζαλεαΤι θέλει επιτέλους η αζαλέα, για να μπορέσω να τη διατηρήσω;
Η αζαλέα χρειάζεται όξινο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία για να αναπτυχθεί. Αν τη φυτέψετε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, προμηθευτείτε ειδικό χώμα για οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια και η καμέλια. Αν θέλετε να την φυτέψετε στον κήπο, θα πρέπει να της δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον προσθέτοντας στον λάκκο φύτευσης μίγμα από τύρφη, λιωμένα φύλλα και φλούδες εσπεριδοειδών. Η αζαλέα πρέπει να τοποθετείται σε ημισκιερά μέρη, προστατευμένα από βοριάδες, καθώς προτιμά τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία. Είναι φυτό μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία και χρειάζεται το φως της ημέρας, αλλά όχι τον έντονο και καυτό ήλιο του μεσημεριού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να της εξασφαλίζουμε σκιερή θέση. Η αζαλέα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και γι’ αυτό ποτίζουμε καθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να την ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ειδικό για οξύφιλα φυτά, κάθε ένα μήνα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό. Επίσης, η προσθήκη υδατοδιαλυτού σιδήρου σε χηλική μορφή, κατά διαστήματα, είναι πολύ ωφέλιμη για την αζαλέα.

αχλαδιαΚύριε γεωπόνε, τι σχήμα θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς;
Το κλάδεμα διαμόρφωσης αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς. Τα επικρατέστερα σχήματα μόρφωσης σε επαγγελματικές καλλιέργειες αχλαδιάς είναι η παλμέττα, ο χαμηλός οπωροφόρος φράκτης και η ελεύθερη άτρακτος, ενώ στους ερασιτεχνικούς κήπους, η αχλαδιά διαμορφώνεται κυρίως σε κυπελλοειδές σχήμα. Κατά τη διαμόρφωση του κυπελλοειδούς, αφήνουμε τρεις κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60° με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δυο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστά από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστά, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο. Η διαμόρφωση των δένδρων θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ελαφρές επεμβάσεις, γιατί τα δέντρα έτσι μπαίνουν νωρίτερα σε καρποφορία.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα