Θα με συβουλέψετε πώς να κλαδέψω τα γεράνια στο μπαλκόνι μου;
Το γεράνι κλαδεύεται αυστηρά κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί και να δημιουργήσει νέα βλάστηση. Οι βλαστοί πρέπει να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους καθώς και να αραιώνονται μερικοί για καλύτερο αερισμό. Το γεράνι πρέπει, επίσης, να κλαδεύεται και όταν θέλουμε να το μεταφυτέψουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα επειδή η παλιά είναι πολύ μικρή. Επιπλέον, θα πρέπει να αφαιρείτε πολύ συχνά τα ξεραμένα λουλούδια, για όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας, για να βοηθήσετε το γεράνι να παράγει καινούργια άνθη. Αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι το γεράνι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λουλούδια του ελληνικού τοπίου, λίγοι γνωρίζουν ότι προέρχεται από τη Νότιο Αφρική. Λόγω του παρόμοιου κλίματος, προσαρμόστηκε γρήγορα και εξαπλώθηκε στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Πάντως, το όνομά του είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη γερανός γιατί το σχήμα του μοιάζει με γερανό. Επίσης, στην οικογένεια των γερανιών ανήκουν τα πελαργόνια και οι βαμβακούλες ή μαστιχάκια που είναι τα κρεμαστά γεράνια.
Υπάρχει και σε άλλες περιοχές το σταμναγκάθι ή είναι μόνο κρητικό;
Κι όμως υπάρχει κι αλλού! Το σταμναγκάθι είναι μια άγρια ποικιλία ραδικιού που αυτοφύεται στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Απλά, εδώ και μερικές δεκαετίες, καλλιεργείται εκτεταμένα στο νομό Χανίων της Κρήτης και αποφέρει σημαντικό οικονομικό εισόδημα στους παραγωγούς και τεράστια φήμη σε όλη την Ελλάδα ως κρητικό προϊόν. Είναι πολυετές φυτό 20-40 εκατοστών, πολύκλαδο με παχύ στενόμακρο φύλλωμα και ακανθωτές διακλαδώσεις. Το όνομά του προέρχεται από το αγκάθι που το περιβάλλει και τη χρήση του ως προστατευτικό πώμα στις πήλινες στάμνες του νερού. Είναι ένα από τα λίγα χορταρικά που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ωμό και βρασμένο ή μαγειρεμένο μαζί με το κρέας σε διάφορες συνταγές. Θεωρείται συστατικό υγιεινής διατροφής, καθώς είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
Θέλω να φυτέψω σπόρους λόλας σε ζαρντινιέρα. Τι πρέπει να κάνω;
Αν θέλουμε να φυτέψουμε σπόρους λόλας, μπορούμε να το κάνουμε όλο το χρόνο, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες. Τοποθετήσετε τους σπόρους σε βάθος φύτευσης μεταξύ 0,5 – 1,0 εκατοστό, καλύψτε τους με χώμα και ψεκάζετε για να εξασφαλίσετε υγρασία ελαφρά κάθε μέρα. H άριστη θερμοκρασία για τη βλάστηση των σπόρων του μαρουλιού λόλας κυμαίνεται μεταξύ 15 – 21 °C. Οι σπόροι βλαστάνουν σε 7-10 ημέρες και μετά από 20-30 ημέρες, όταν τα νεαρά φυτά μας έχουν αναπτύξει 3 – 4 πραγματικά φύλλα, είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Φυτεύουμε σε χαμηλές ζαρντιμιέρες και γλάστρες βάθους, 20-30εκ, σε αποστάσεις 20-30εκ μεταξύ των φυτών. Σχετικά με το υπόστρωμα για τα μαρούλια λόλας, πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά από γεωπονικά καταστήματα ή garden center, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και δική μας συνταγή. Τύρφη 60%, σβησμένη κοπριά 20%, κομπόστ 10% και περλίτης 10%.
Θα μου πείτε λίγες πληροφορίες για το φυτό λεβαντίνη;
Η λεβαντίνη είναι πολυετής, αειθαλής, αρωματικός θάμνος που κατάγεται από τις παραμεσόγειες περιοχές. Το φυτό είναι χαμηλό, συμπαγές, ύψους 40-60 εκατοστών, αργής ανάπτυξης, με πολλές παραφυάδες, ενώ οι παλαιότεροι βλαστοί αποκτούν μεγάλο πάχος με τα χρόνια. Τα φύλλα της είναι μικρά, πυκνά, σύνθετα και φτεροειδή είτε ασημοπράσινου χρώματος, είτε σκέτου πράσινου ανάλογα με το είδος. Συγκεκριμένα, υπάρχει η ασημοπράσινη λεβανίνη που φέρει μικρά κίτρινα άνθη και η πράσινη που φέρει υποκίτρινα άνθη. Αν και το φυτό ανθίζει μόνο την περίοδο από τον Μάιο ως τον Ιούνιο, τα ξερά άνθη παραμένουν πάνω στο φυτό για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η λεβαντίνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω του φυλλώματος της, σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για να σχηματίσει χαμηλές ελεύθερες μπορντούρες.
Για περισσότερα άρθρα, επισκεφθείτε το garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistikakipou.gr