Μπορώ να φυτέψω τα μαρούλια μου στο μπαλκόνι;
Φυτέψτε μαρούλια στο μπαλκόνι και απολαύστε τις πιο δροσερές και λαχταριστές σαλάτες. Συγκαλλιεργείστε το μαρούλι με μαιντανό, άνηθο, κρεμμυδάκι και σκόρδο στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες σας. Το μαρούλι είναι εύκολη καλλιέργεια, ακόμη και για τους αρχάριους καλλιεργητές. Το μαρούλι δεν αποκτά υψηλή ανάπτυξη και φέρει μικρό βλαστό επάνω στον οποίο αναπτύσσονται πυκνά φύλλα. Τα φύλλα του ανάλογα με την ποικιλία διαφέρουν τόσο στο μέγεθος, στο σχήμα και στο χρώμα. Το μαρούλι, ως φυτό ψυχρής εποχής, αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 14-19°C ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού. Επιζητεί ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες που θέλει πιο σκιερή. Σχετικά με το υπόστρωμα για τα μαρούλια, πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση.
Τι λουλουδάκι να φυτέψω
σε χαμηλές ζαρντινιέρες;
Φυτέψτε το άλυσσο ένα ετήσιο ανθόφυτο, χαμηλής ανάπτυξης, με μικρά φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος και πολλά μικρά άνθη: λευκά, ρόδινα ή μωβ. Η καλλωπιστική του αξία συνίσταται στη δυνατότητα εδαφοκάλυψης, σε συνδυασμό με την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Ιδανικό φυτό για αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και για τον κήπο σε φύτευση κατά συστάδες, σε βραχόκηπους ακόμη και για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα. Το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πάντως, ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του, είναι από 16 εως 24°C. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και αναπτύσσεται εύκολα σε παραθαλάσσιες περιοχές, αρκεί να επιλέξουμε ηλιόλουστα σημεία του κήπου. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μπορείτε να σπείρετε απευθείας στη θέση φύτευσης μέσα στον Μάρτη, ώστε να εξασφαλίσετε πλούσια καλοκαιρινή ανθοφορία.
Eχω μια παλιά ποικιλία ντομάτας και θέλω να τη δώσω και
σε άλλους καλλιεργητές
Είναι πολύ σημαντικό οι παλιές ντόπιες ποικιλίες, ιδιάιτερης αξίας, προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον, να διαδίδονται από καλλιεργητή σε καλλιεργητή. Η ομάδα των ΣΠΟΡΙΤΩΝ θα διοργανώσει και φέτος στα Χανιά την καθιερωμένη Γιορτή Σπόρων, με την βοήθεια φίλων καλλιεργητών, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα. Στα πλαίσια της προετοιμασίας της γιορτής, καλεί όσους επιθυμούν να χαρίσουν σπόρους, να τους φέρουν σε μια συνάντηση γνωριμίας, στον Πολυχώρο το Μεγάλο O, Γρηγορίου Ε’ 69 – Χανιά (στον δρόμο της πυροσβεστικής) την Τετάρτη στις 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 στις 18:00 μ.μ. Βασική προϋπόθεση οι σπόροι να είναι ντόπιοι, παραδοσιακοί και δική σας αναπαραγωγής ώστε να εξασφαλιστεί η πιστότητα της κάθε ποικιλίας. Τηλ. Επικοινωνίας 6976693328.
Πότε συγκομίζουμε
τον μαϊντανό;
Ο μαϊντανός είναι ένα από το πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας. Πόσο σημαντικό είναι, άλλωστε, να μπορούμε να κόβουμε φρέσκο μυρωδάτο μαϊντανό και να τον χρησιμοποιούμε άμεσα στις συνταγές και στα πιάτα που δημιουργούμε. Ο μαϊντανος κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του, μας δίνει πολλές συγκομιδές. Συγκομίζουμε τα τρυφερά φύλλα του, όταν οι βλαστοί έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος 15-20 εκατοστά. Κόβουμε από χαμηλά το μαϊντανό για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να πραγματοποιήσουμε νέες κοπές μέχρι να αναπτύξει το ανθοφόρο στέλεχος. Σε αυτή την περίπτωση, οι βλαστοί γίνονται πικροί και σκληροί, ενώ το φυτό δεν βγάζει νεά φύλλα. Αν επιθυμούμε να κόψουμε μόνο λίγα φύλλα μαϊντανού, κόβουμε αποκλειστικά τα περιφερειακά φύλλα, για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση από το κέντρο του φυτού.
Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις για τον κήπο, επισκεφθείτε
την ιστοσελίδα www.mistikakipou.gr που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης