Τι σχέση έχει η πασχαλιά με το Πάσχα;
H πασχαλιά, είναι το φυτό που είναι συνδεδεμένο με τη γιορτή του Πάσχα και ας στολίσουμε τα βάζα στο πασχαλιάτικο τραπέζι με τα έντονα αρωματικά μωβ λουλούδια του. Άλλωστε στο Πάσχα οφείλει και το όνομά του, καθώς αυτή την εποχή δίνει την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Αναλυτικότερα, η πασχαλιά είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος, που φθάνει τα 4-5 μέτρα με καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα και άνθη, που ξεκινούν από το λευκό και το απαλό κίτρινο χρώμα μέχρι το βαθύ μοβ. Η πασχαλιά φυτεύεται μεμονωμένα, είτε σε συστάδες μέσα σε ανθόκηπους, καθώς και σε μπορντούρες ή φράχτες, ενώ με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε δενδρύλλιο. Φυτέψτε την πασχαλιά σε έδαφος μέσης σύστασης (ακόμη και σε ξηρό έδαφος) που να στραγγίζει καλά. Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Επιλέξτε ηλιόλουστη θέση και δώστε αρκετό χώρο με επαρκή αερισμό, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της. Αν την φυτεύετε για φράκτη, φυτέψτε την ανά δυο μέτρα περίπου.
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Είναι εύκολο να φυτέψω ντοματίνια στο μπαλκόνι;
Τα ντοματίνια είναι μια εξαιρετική επιλογή για να φυτέψετε την άνοιξη στο μπαλκόνι σας, είτε σε γλάστρα είτε σε ζαρντινιέρα. Ακόμη κι αν είστε άπειροι στην κηπουρική, το ντοματίνι μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα από πρωτάρηδες. Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αρκετά ανθεκτικές και αποδοτικές. Τα ντοματίνια, όταν φυτευτούν σε γλάστρα, συνήθως φτάνουν ως και τα δυο μέτρα ύψος, ενώ παρουσιάζουν παραγωγή ακόμη και μέσα στον χειμώνα. Οι ποικιλίες ντοματινιών που ξεχωρίζουν για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα ντοματίνια που δίδουν καρπούς σε σχήμα βελανιδιού με γλυκιά γεύση ή τα ντοματίνια τσέρι, με μικρούς σφαιρικούς καρπούς και σχετικά υπόξινη γεύση. Επίσης στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε κίτρινα και μαύρα (ιώδη) ντοματίνια. Επιλέξτε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον σαράντα εκατοστών, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό. Λόγω της μεγάλης ανάπτυξής τους, θα πρέπει να υποστηλώσετε τα ντοματίνια με ξύλινα καλαμάκια και ελαστικό σχοινί πάνω στα καλαμάκια ή με ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα γύρω από το φυτό.
Μου έκαναν δώρο μια ελιά μπαλίτσα. Πώς να τη φροντίσω;
H ελιά μπάλα όταν φυτευτεί σε γλάστρα στην αυλή ή στο μπαλκόνι απαιτεί φωτεινή θέση προστατευμένη από τον αέρα και την παγωνιά. Χρειάζεται μεγάλη στρογγυλή γλάστρα, διαμέτρου τουλάχιστον 30-50 εκατοστά, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό . Η ελιά χρειάζεται ενα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να εξασφαλίσει καλή αποστράγγιση και ικανοποιητικό αερισμό για την ανάπτυξη της ρίζας της ελιάς. Κλαδεύεται ελαφρά ή πιο αυστηρά αν απαιτείται τέλος του χειμώνα και τέλος του καλοκαιριού δίνοντας συνήθως το σφαιρικό σχήμα που επιθυμείτε, ενώ καθ’ όλη τη χρονιά κορφολογείτε ελαφρώς την ακραία βλάστηση που προεξέχει. Η ελιά χρειάζεται αραιές λιπάνσεις, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, κάθε δύο μήνες, με μεικτό βιολογικό λίπασμα, ώστε να διατηρεί το έντονο πράσινο χρώμα στα φύλλα της. Απαιτεί συχνά πότισμα, τρεις φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και μια φορά τη εβδομάδα το χειμώνα, οπωσδήποτε και δυο φορές τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο.
Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη σιδήρου στα φυτά;
Για την αντιμετώπιση της τροφοπενίας σιδήρου στα φυτά, θα πρέπει αρχικά να αντιμετωπιστούν οι αρνητικοί παράγοντες που δυσκολεύουν την απορρόφηση (υψηλό ρΗ, συμπιεσμένο έδαφος, υπερβολική υγρασία, μη αερισμός κλπ.). Παραδοσιακά, η προσθήκη θειικού σιδήρου (καραμπογιά) φέρνει αποτελέσματα όταν το εδαφικό περιβάλλον ή το υπόστρωμα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Πάντως, η προσθήκη του σκευάματος χηλικού σιδήρου (που είναι και υδατοδιαλυτός) δίνει τα πιο καλά αποτελέσματα. Μια κοφτή κουταλιά του γλυκού, αραιωμένη σε 1-2 λίτρα νερό για να ποτίσουμε 1-2 γλάστρες, ενώ για δέντρα εσπεριδοειδών στο χώμα, η ποσότητα είναι για κάθε δένδρο 100-200 γραμμάρια χηλικού σιδήρου διαλυμένα σε 10-20 λίτρα νερό. Τέλος, σε ελαφρές περιπτώσεις τροφοπενίας σιδήρου μπορεί να γίνεται διαφυλλικός ψεκασμός με υγρά σκευάσματα σιδήρου.
Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις για τον κήπο, επισκεφθείτε
την ιστοσελίδα www.mistikakipou.gr που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης