Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Θέλω να φυτέψω ένα φυτό ηλίανθο σε μία γλάστρα. Γίνεται;
Ο ηλίανθος είναι αγαπημένο καλοκαιρινό φυτό για να διακοσμήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Η ονομασία του ηλίανθου προέρχεται από το γεγονός ότι η κεφαλή του στρέφεται διαρκώς προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή. Οι νάνες ποικιλίες ηλίανθου, που φτάνουν μέχρι τα 40-50 εκατοστά σε ύψος, είναι κατάλληλες για γλάστρες, ενώ για τον κήπο προτιμάμε τις ψηλότερες ποικιλίες που ξεπερνούν το ένα μέτρο και είναι και οι εδώδιμες. Το χαρακτηριστικό χρώμα των λουλουδιών είναι το κίτρινο αλλά πλέον έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες σε αποχρώσεις από το απαλό κίτρινο μέχρι το κόκκινο και το καφέ. Κατάλληλο υπόστρωμα ανάπτυξης για τους ηλίανθους, είτε στη γλάστρα είτε στον κήπο, είναι το ελαφρύ χώμα, που πρέπει να διαθέτει καλή αποστράγγιση.  Θέλουν άφθονο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Είναι ετήσια φυτά που ανθίζουν όλο το καλοκαίρι, αλλά θα καταστραφούν με τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

λανταναΜπορώ να φυτέψω μια λαντάνα κοντά στη θάλασσα;
Η λαντάνα είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και υπάρχουν και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα, σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Οι μικροί μαύροι καρποί που σχηματίζονται θέλουν προσοχή καθώς είναι δηλητηριώδεις.  Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους που θα φυτευθεί και μπορεί να επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη. Επιπλέον, είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι προσαρμοστικό σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. Αντέχει σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, ενώ είναι ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

συγκαλλιεργειαMπορώ να καλλιεργήσω μαζί φυτά στον λαχανόκηπο;
Συγκαλλιέργεια ονομάζουμε τη μέθοδο καλλιέργειας διάφορων φυτών στον ίδιο χώρο, για την βελτίωση της παραγωγής, ποιοτικά και ποσοτικά. Στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, όπου ο χώρος καλλιέργειας στον κήπο είναι περιορισμένος και δεν επαρκεί για την φύτευση πολλών ειδών, η επιλογή της συγκαλλιέργειας είναι επιβεβλημένη. Tα οφέλη της συγκαλλιέργειας στο λαχανόκηπο είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς επιτυγχάνουμε αύξηση της παραγωγικότητας και της ποικιλίας των ειδών που καλλιεργούμε. Παράλληλα, εξοικονομούμε νερό κατά την άρδευση καθώς και σημαντική μείωση των εισροών σε θρεπτικά στοιχεία. Επίσης, με τη μέθοδο της συγκαλλιέργειας συνεισφέρουμε στην ολοκληρωμένη καταπολέμηση των μυκητολογικών και εντομολογικών εχθρών στο λαχανόκηπο μας. Ειδικά τη σύγχρονη εποχή, όπου η τάση για την μονοκαλλιέργεια είναι κυρίαρχη, η συγκαλλιέργεια είναι μια μέθοδος απαραίτητη στο πλαίσιο της αειφορίας και της ενίσχυσης της βιοποικιλότητα.

μελισσαΧρειαζόμαστε τις μέλισσες στον κήπο;
H μέλισσα θεωρείται ένας από τους πολυτιμότερους οργανισμούς στο οικοσύστημα, καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο επικονιαστή των φυτών στη φύση. Οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη για τη συλλογή νέκταρ και γύρης και συγχρόνως επικονιάζουν και συντελούν στη γονιμοποίηση χιλιάδων διαφορετικών φυτών. Η ωφέλεια που έχει ο άνθρωπος από την μέλισσα, λόγω της επικονίασης, είναι ανυπολόγιστης αξίας και υπερβαίνει κατά πολύ την αξία του μελιού και του κεριού που παράγει η μέλισσα. Χωρίς την μέλισσα, το λουλουδάκι της αγγουριάς, της πεπονιάς αλλά και της αμυγδαλιάς και τόσων άλλων φυτών δεν θα μεταμορφώνονταν ποτέ σε αγγουράκι, πεπόνι και αμύγδαλο αντίστοιχα. Η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός, η επικονίαση δηλαδή, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την παρέμβαση της μέλισσας σε αρκετά φυτά που οι καρποί τους αποτελούν προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο. Είναι σίγουρο ότι χωρίς τις μέλισσες, στο τέλος, η τροφή που θα έφτανε στο πιάτο μας θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη σε είδη διατροφής και πολύ λιγότερη ποσοτικά.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα