Πότε να μαζέψω το ξερό κρεμμύδι στον κήπο;
Όταν το κρεμμύδι πλησιάζει την ωρίμανση κατά τον Ιούνιο -Ιούλιο, 3,5-4 μήνες μετά τη φύτευση και το υπέργειο μέρος αρχίζει να γέρνει προς τα κάτω, θα πρέπει να λήξουν τα ποτίσματα για να σταματήσει η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και οι εξωτερικοί χιτώνες του βολβού να ξεραθούν. Αφού στεγνώσει το χώμα τελείως και προχωρήσει η ξήρανση του φυλλώματος, τα φυτά του κρεμμυδιού, ημίξηρα φύλλα και βολβοί, εκριζώνονται με τα χέρια και τοποθετούνται σε μικρούς σωρούς στο χωράφι για 5-10 ημέρες για να ξεραθούν καλύτερα. Όταν ο ήλιος είναι δυνατός, τα φύλλα τοποθετούνται από πάνω ώστε να προστατεύσουν τους βολβούς από ηλιέγκαυμα. Οι βολβοί του κρεμμυδιού διατηρούνται σε αποθήκες ή ψυγεία σε θερμοκρασίες 0 – 7 °C ή σε υψηλές από 25 – 35°C. Στις θερμοκρασίες αυτές αποθηκεύονται από 3-6 μήνες χωρίς να εκβλαστήσουν. Ο χρόνος εκβλάστησης βέβαια έχει σχέση με την ποικιλία κρεμμυδιού, καθώς και το βαθμό αποτελεσματικής αποξήρανσης του κρεμμυδιού.
Μα ποιο είναι το πλουμπάγκο που ζητά η πεθερά μου;
Το πλουμπάγκο είναι ένα φυλλοβόλο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που είναι γνωστό και ως μπλε γιασεμί. Έχει πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία με όμορφα γαλάζια λουλούδια που διαρκεί από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Το πλουμπάγκο φθάνει σε ύψος τα δυο μέτρα και μπορεί να φυτευτεί εύκολα τόσο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, όσο και απευθείας στον κήπο μας. Χρησιμοποιείται από τους κηποτέχνες σε παρτέρια, σε χαμηλούς φράκτες, σε πέργκολες και σε γωνιακές θέσεις στον κήπο, καθώς ξεχωρίζει για την παρατεταμένη γαλάζια ανθοφορία του. Το πλουμπάγκο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτητήσεις ως προς την ποιότητα του εδάφους αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν το φυτέψετε στο έδαφος, η προσθήκη φυτοχώματος ή λίγου κομπόστ στο λάκκο φύτευσης θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη του. Το πλουμπάγκο ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς αγαπά το απευθείας ηλιακό φως. Όσες περισσότερες ώρες ήλιο δέχεται καθημερινά, τόσο περισσότερο θα ανθοφορήσει. Είναι ευαισθητο στους δυνατους ανέμους και στην παγωνιά, γι’ αυτό καλό είναι να του εξασφαλίσετε μια προφυλαγμένη θέση στον κήπο ή στο μπαλκόνι.
Μπορώ να φυτέψω μια διπλαδένια να ανέβει σε πέργκολα;
Η διπλαδένια είναι αναρριχόμενος αειθαλής θάμνος, που χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Ξεχωρίζει για τα μακρόστενα και λαμπερά πράσινα φύλλα της, αλλά και για τα εντυπωσιακά άνθη της, σε αποχρώσεις κόκκινου, φούξια, ροζ και λευκού. Αν και τα άνθη της δεν είναι αρωματικά, διαθέτουν ένα ιδιαίτερο σχήμα τρομπέτας, όπου οι άκρες τους κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω. Έχει μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Iδανική επιλογή για να διακοσμήσουν ένα μικρό φράκτη ή μια πέργκολα στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι. Η διπλαδένια προτιμά σκιερά και ημισκιερά μέρη, γιατί ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος προκαλεί καχεξία στο φύλλωμα της. Αγαπάει, όμως, τη ζέστη και αυτό φαίνεται και από την έντονη ανθοφορίας της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ειδικότερα, η διπλαδένια ανθίζει διαρκώς, αρκεί η θερμοκρασία της νύχτας να υπερβαίνει τους 10ºC. Είναι πολύ ευαίσθητο φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Θέλω να με συμβουλέψετε να φροντίσω ένα σφακάκι
Το σφακάκι είναι ένα αγαπημένο ετήσιο ανθόφυτο που έχει καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη. Διαθέτει όμορφα γυαλιστερά φύλλα και άνθη σε εντυπωσιακά χρώματα, ροζ, μωβ, κόκκινο, αλλά και άσπρο. Έχει πλούσια χαμηλή βλάστηση και το ύψος της κυμαίνεται από 20 εως 50 εκατοστά. Έχει παρατεταμένη πλούσια ανθοφορία από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου. Το σφακάκι το συναντάμε και με την ονομασία ως ετήσια βίγκα ή δαφνούλα, είναι δημοφιλής επιλογή των κηποτεχνών για φυτεύσεις σε παρτέρια, αλλά και για γλάστρες στο μπαλκόνι. Το σφακάκι φυτεύεται στους κήπους σε ηλιόλουστα σημεία, αφού είναι ιδαίτερα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία. Είναι ευαίσθητο φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό τη φυτεύουμε στα μέσα την άνοιξης, όταν περάσουν τα κρύα του χειμώνα. Προτιμούμε αμμοπηλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση, πλούσια σε οργανική ουσία για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr