Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Τι να προσέξω στην καλλιέργεια του καρπουζιού;
Φυτέψτε τα φυτά της καρπουζιάς στις κατάλληλες αποστάσεις, ανά 70-120 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 180-240 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αποφύγετε τις πυκνές φυτεύσεις για τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών, για τη μεγαλύτερη παραγωγή και για την μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Η καρπουζιά είναι πολύ απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Η υπερβολική ποσότητα νερού σε έδαφος που δεν στραγγίζει συντελεί στην εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών. Κορφολογείτε τα φυτά για να αναπτύξουν πλευρικούς βλαστούς. Στη συνέχεια, διατηρείτε 4-5 δυνατούς ζωηρούς βλαστούς και αφαιρείτε τους υπόλοιπους. Κρατάτε μόνο ένα καρπούζι σε κάθε βλαστό και αφαιρείτε τους υπόλοιπους για να εξασφαλίσετε μια ποιοτική παραγωγή. Συγκομίζουμε τα καρπούζια όταν είναι ώριμα κι αυτό συμβαίνει όταν ξεραίνεται ο ελικοειδής μίσχος του καρπουζιού ή όταν κιτρινίζει το εξωτερικό λευκό σημείο που έχει το καρπούζι. Βέβαια, οι έμπειροι καλλιεργητές καρπουζιού καταλαβαίνουν την ωριμότητα κτυπώντας το καρπούζι με τα δάκτυλα και ακούγοντας τη βαθύτητα του παραγόμενου ήχου.

αλοηΤι να προσέξω στη μεταφύτευση της αλόης;
Η αλόη είναι ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό που όλοι θέλουμε να έχουμε στο μπαλκόνι μας και να το χρησιμοποιούμε άμεσα όταν το χρειαζόμαστε. Η καλύτερη εποχή μεταφύτευσης είναι αυτή που διανύουμε τώρα, η αρχή του καλοκαιριού, όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός.  Χρησιμοποιήστε πλατιές γλάστρες για την αλόη, και όχι πολύ βαθιές, για να αναπτύσσονται καλύτερα οι παραφυάδες του φυτού. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας αυτές τις γλάστρες εξασφαλίζετε πλουσιότερο και δυνατότερο ριζικό σύστημα για το φυτό της αλόης που μεταφυτεύσατε. Τοποθετείστε τη γλάστρα σε σημείο με πολύ φως, χωρίς όμως να έχει απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Εξασφαλίστε προστατευμένες θέσεις από το βοριά, καθώς η αλόη είναι ευαίσθητη στην παγωνιά. Το ιδανικό χώμα φύτευσης για την αλόη είναι αμμώδες και αρκετά πορώδες με ελαφρώς όξινο pH.

κοσμοςΥπάρχει λουλούδι που λέγεται κόσμος;
Ο κόσμος είναι ένα πανέμορφο ετήσιο λουλούδι που κατάγεται από την περιοχή του Μεξικού κι έχει διεθνώς αυτό το ελληνικό όνομα. Τα υπέροχα άνθη του κόσμου, σε αποχρώσεις που ξεκινούν από το λευκό και φτάνουν ως το σκούρο κόκκινο, διαθέτουν μια αρμονική συμμετρία διάταξης των πετάλων. Αυτή η αρμονία, η ηρεμία και η ολοκλήρωση που εκπέμπει το άνθος του, ήταν η αιτία για να του δοθεί το συγκεκριμένο όνομα. Ιδανική επιλογή για παρτέρια στον κήπο αλλά και σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, ο κόσμος μας χαρίζει απλόχερα την πολυχρωμία των λουλουδιών του. Ο κόσμος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, ευδοκιμεί ακόμη και στα πιο ξηρά και άγονα εδάφη. Αγαπά τα ξηροθερμικά κλίματα, καθώς χρειάζεται άφθονο ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να τον σπείρετε στο χώμα κατευθείαν την άνοιξη, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 15°C. Χρειάζεται 1-3 βδομάδες για να φυτρώσει και 10-12 βδομάδες για να σχηματίσει τα λουλούδια του.

μελισσαΠόσο σημαντική είναι η μέλισσα στις καλλιέργειες;
H μέλισσα θεωρείται ένας από τους πολυτιμότερους οργανισμούς στο οικοσύστημα, καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο επικονιαστή των φυτών στη φύση. Οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη για τη συλλογή νέκταρ και γύρης και συγχρόνως επικονιάζουν και συντελούν στη γονιμοποίηση χιλιάδων διαφορετικών φυτών. Η ωφέλεια που έχει ο άνθρωπος από την μέλισσα, λόγω της επικονίασης, είναι ανυπολόγιστης αξίας και υπερβαίνει κατά πολύ την αξία του μελιού και του κεριού που παράγει η μέλισσα. Χωρίς την μέλισσα, το λουλουδάκι της αγγουριάς, της πεπονιάς αλλά και της αμυγδαλιάς και τόσων άλλων φυτών δεν θα μεταμορφώνονταν ποτέ σε αγγουράκι, πεπόνι και αμύγδαλο αντίστοιχα. Η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός, η επικονίαση δηλαδή, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την παρέμβαση της μέλισσας σε αρκετά φυτά που οι καρποί τους αποτελούν προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα