Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Τι φροντίδα θέλει το βλίτο στον κήπο μου;
blitaΤο βλίτο θέλει σχετικά τακτικά ποτίσματα κατά την ανάπτυξη του, ενώ όταν είναι πλήρως αναπτυγμένο είναι πιο ανθεκτικό στην έλλειψη πορίσματος. Σχετικά με τη λίπανση, ενσωματώστε κατά την φύτευση κομπόστ και καλά χωνεμένη κοπριά, είναι αρκετά για την ανάπτυξη του βλίτου χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε ξανά λίπασμα. Επίσης, βασικό είναι να κορφολογουμε το βλήτο όταν φτάνει τα 40-50 εκατοστά ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη πλευρικών βλαστών που εξασφαλίζουν την παραγωγή πλούσιου τρυφερού φυλλώματος.Η συγκομιδή του βλίτου ξεκινά 30-40 μέρες μετά την σπορά και είναι καλό να γίνεται νωρίς το πρωί, που είναι πιο δροσερό το φύλλωμα και θα είναι πιο νόστιμο στο μαγείρεμα. Πρέπει να συγκομίζουμε συχνά την νεαρή τρυφερή βλάστηση ώστε να παράγεται συνεχώς νέα βλάστηση και να έχουμε παρατεταμένη συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αν αργοπορούμε τη συγκομιδή, το βλίτο θα ανθοφορήσει πρόωρα και θα σταματήσει η παραγωγή νέας βλάστησης.

Ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου και τι ζημιά κάνει;
dakosΟ δάκος της ελιάς είναι ένα μικρό δίπτερο έντομο που αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της ελιάς στη χώρα μας. Η ζημιά που προκαλεί ο δάκος είναι και ποσοτική, γιατί η παραγωγή μειώνεται αφού ο δάκος καταστρέφει μέρος της σάρκας του ελαιοκάρπου, αλλά και ποιοτική, καθώς το παραγόμενο ελαιόλαδο υποβαθμίζεται λόγω αυξημένης οξύτητας. Το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς λόγω του δάκου μπορεί να υπερβεί το 50% της αξίας του παραγόμενου προιόντος. Η ανάπτυξη του δάκου ευνοείται όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τους 25°C και μεγαλύτερη από τους 10°C. Επίσης, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 35°C για αρκετές μέρες μειώνεται ο πληθυσμός του δάκου, η δραστηριότητα του αλλά και η γονιμότητα του. Σε συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας ευνοείται η ανάπτυξη και η δραστηριότητα του δάκου, γι’ αυτό άλλωστε οι ελιές που ποτίζονται είναι πιο ευαίσθητες στην προσέλκυση του δάκου από τις ξηρικές ελιές.

Θα μου πείτε μερικές πληροφορίες για την αρμπαρόριζα;

armarorizaΤην αρμπαρόριζα την συναντάμε στους ελληνικούς κήπους και τα μπαλκόνια για καλλωπιστική χρήση. Χρησιμοποιείται, όμως, και για τον αρωματισμό σε γλυκά του κουταλιού, σε μαρμελάδες καθώς και σε λουκούμια. Η αρμπαρόριζα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα όταν βρεθεί σε ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις. Θέλει ελαφρύ αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση, καθώς οι ρίζες της δεν αντέχουν την υπερβολική υγρασία. Δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε άγονα εδάφη. Η αρμπαρόριζα είναι σχετικά ευαίσθητη στο ψύχος, γι’ αυτό άλλωστε την βλέπουμε κυρίως σε παράκτιες περιοχές όπου επικρατούν ήπιοι χειμώνες.Ποτίζουμε μια φορά κάθε 1-2 βδομάδες όταν είναι φυτεμένη στο έδαφος και 1-2 φορές τη βδομάδα όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα. Σχετικά με τη λίπανση, η αρμπαρόριζα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς επαρκεί η προσθήκη λιπασματος μια φορά μόνο στις αρχές της άνοιξης.

Θα μου προτείνετε ένα καλλωπιστικό θάμνο για το παραθαλάσσιο εξοχικό μου;
lantanaΗ λαντάνα είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και υπάρχουν και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα, σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Οι μικροί μαύροι καρποί που σχηματίζονται θέλουν προσοχή καθώς είναι δηλητηριώδεις.Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους που θα φυτευθεί και μπορεί να επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη. Επιπλέον, είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι προσαρμοστικό σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. Αντέχει σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, ενώ είναι ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα